Vedci nás vítajú v tretej vlne koronavírusu a to nie je všetko. Počet nakazených vo svete stúpa

Dáta bez pátosu  na svojom oficiálnom facebookovom profile uverejnila príspevok, ktorým chce otvoriť oči všetkým Slovákom, ktorí neprikladajú dôležitosť stúpajúcim počtom nakazených. Na Slovensku sa v posledných dňoch objavilo niekoľko desiatok nových prípadov, ktoré sú len začiatkom tretej vlny koronavírusu.

Vo svojom príspevku píšu aj o nesprávnom vyhodnocovaní dát: ,,Dnes o 10:00 hod. budú publikované dáta, ale nie za DNES. Nie sú to ani dáta „za včera“, lebo sú to „testy vyhodnotené včera“ (antigénové okamžite, PCR v rozpätí 1 deň až 96 hodín). 

Takže tie „včera“ vyhodnotené testy sú z predvčera až z pred-pred-predvčera. A to sa ľudia objednávali z nejakej pohnútky na ten test ešte pár dní dopredu (niektorí v ten istý deň, súhlas).“ Podľa vedcov by mali byť denné prírastky vyhodnocované na základe priemeru za 7 dní a to 3 dni pred aktálnym dňom, za dnešok a za 3 dni po aktuálnom dni.

Prvý vážnejší prírastok nakazených sa na Slovensku objavil po sviatku Cyrila a Metoda a to z toho dôvodu, že počas sviatku sa výsledky testov nevyhodnocovali a tak sa počet nakazených spočítal za viac dní ako obvykle.

Počet nakazených stúpa v celej Európe a najrýchlejšie stúpajú novonakazení v jej strednej časti. Vedci odporúčajú:

,,Momentálne u nás je potrebné, aby bol súčinný minister financií, ktorý sa na tomto mieste ocitol náhodou, a aby uvoľnil z miliardovej rezervy peniaze na testovanie kloktacími testami, na kampaň adresovanú skupinám, ktoré váhajú s očkovaním, na odmeny zdravotníkom a na čokoľvek, čo nás pripraví dobre na otvorenie škôl.“

Dôsledkom nízkeho počtu zaočkovaných je vraj aj to, že partia tlačovkárov sa venovala 2 mesiace Sputniku a nie Pfizeru a Moderne, ktorými sme mohli za stratené obdobie zaočkovať omnoho viac ľudí. O limitovanej kapacite testov sa v príspevku písalo:

,,Kapacity testovania máme limitované preto, že sme v časoch, keď sme po otestovaní ľudí nikam nepúšťali (negatívnych) minuli zbytočne asi 20 miliónov testov, ktoré nám dnes chýbajú.

Proste sme namiesto 1 a pol milióna za víkend v marci, apríli a v máji mali robiť každý víkend pol milióna v marci, apríli, máji, júni, júli, auguste a v septembri. 3 krát menej, ale dlhšie obdobie. Tam kde sme so zásobami testov (10 mil.) sme nie preto, že Sulík testy nekúpil, ale preto, že takmer všetko, čo sme kúpili sme minuli.“

Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vedci nás vítajú v tretej vlne koronavírusu a to nie je všetko. Počet nakazených vo svete stúpa”