14 symptómov rakoviny, ktoré bežne ignorujeme – VEDELI STE ŽE…

Vzhľadom na to, že rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na svete je šokujúce, koľko z týchto ľudí zostalo neliečených až do konečných štádií chorôb. Rakovina je známa tým, že sa prejavuje zdanlivo neškodnými príznakmi.

Odhalenie choroby v počiatočných štádiách je nevyhnutné pre jej účinnú liečbu a „vyliečenie“. Preto si musíme dávať pozor na všetky spôsoby, akými sa môže prejavovať.

Tu sú niektoré príznaky rakoviny, ktoré môžete ignorovať alebo považovať za neškodné.

1. Náhle zmeny na pokožke

Náhlu zmenu pokožky môžete považovať za súvisiacu s počasím alebo diétou. Aj keď to tak môže byť, ak sa to nikdy predtým nestalo, môžete byť v poriadnom šoku. Pehy, alebo bradavice, ktoré menia tvar, farbu alebo veľkosť, je potrebné vyšetriť na rakovinu. Je tiež známe, že choroba spôsobuje tmavšie vyzerajúcu, začervenanú pokožku alebo žltkastú pokožku a oči.

2. Zmeny v stolici

Hnačka alebo zápcha, ktoré sa nezlepšia liekmi alebo náhla zmena veľkosti stolice, môže poukazovať na rakovinu konečníka alebo hrubého čreva. Ak sa vám pri močení objaví krv, mali by ste sa nechať vyšetriť na rakovinu močového mechúra alebo prostaty.

3. Dýchavičnosť

Dýchavičnosť ako znak rakoviny môže byť spôsobená zablokovaním vzduchových trubíc, ak je v pľúcach alebo v ich blízkosti rakovina. Príčinou to môže byť aj rakovina prsníka, vaječníkov alebo pečene.

4. Neobvyklé krvácanie

Neobvyklé krvácanie je vždy dôvodom na obavy a ešte jedna vec, ktorú by ste si mali pridať do zoznamu starostí, je rakovina. Kašeľ krvi môže naznačovať rakovinu pľúc, zatiaľ čo krv v moči alebo stolici môže znamenať rakovinu hrubého čreva, obličiek alebo močového mechúra. Pacientky s rakovinou prsníka hlásili aj krvavý výtok z bradaviek.

5. Nepravidelná hrudka

Ak nájdete kdekoľvek vo svojom tele hrudku, mali by ste si ju okamžite nechať skontrolovať lekárom. Rakovinovú hrudku však identifikujete, ak je tvrdá, ale nie je bolestivá, nepravidelného tvaru alebo pevne prichytená hlboko v mäkkom tkanive alebo pod kožou.

6. Obtiažne prehĺtanie

Ak máte problémy s prehĺtaním, môže to znamenať rakovinu úst alebo hrdla. Týmto spôsobom sa môžu prejaviť aj iné druhy rakoviny hlavy a krku, ako je rakovina pažeráka, orofaryngu, štítnej žľazy a hrtana.

7. Nepríjemný kašeľ

Toto je šokujúca štatistika: viac ako 50% ľudí, ktorí majú nepríjemný kašeľ, ktorý sa liekmi nezlepšuje, má diagnostikovanú rakovinu pľúc! Silný kašeľ je spojený aj s rakovinou hrtana a štítnej žľazy.

8. Pálenie záhy

Pálenie záhy môže byť spôsobené celým radom dôvodov, vrátane, ale nie výlučne, nadmernou konzumáciou jedla, alkoholu alebo zo stresu. Ak však pretrváva alebo sa zhoršuje aj pri užívaní liekov, môže to byť príznak rakoviny vaječníkov, žalúdka alebo hrdla.

9. Bolesť brucha a depresia

Napriek tomu, že ide o jeden zo zriedkavých symptómov rakoviny, u pacientov s rakovinou pankreasu sa často zistila kombinácia bolesti brucha a depresie. Toto je však často dedičné ochorenie a je nepravdepodobné, že by tomu tak bolo, pokiaľ sa nenachádza v rodinnej anamnéze.

10. Náhle a nevysvetliteľné chudnutie

Chudnutie, pokiaľ ste sa o neho aktívne nepokúšali prostredníctvom diéty a cvičenia, je jedným z najčastejších symptómov rakoviny žalúdka, pľúc alebo pankreasu. Buďte teda opatrní, než začnete oslavovať náhle zhodenie kíl!

11. Vysoká horúčka

Rakovina krvi, ako je leukémia a lymfóm, sa prejavuje v počiatočných štádiách vysokých horúčok. Horúčka môže byť tiež znakom rakoviny obličiek alebo hrubého čreva v počiatočnom štádiu.

12. Únava

Je prirodzené, že sa z času na čas cítite unavení, povedzme po obzvlášť náročnom týždni v práci. V týchto prípadoch by ste sa mali zotaviť a normálne fungovať ďalej. Ak však únava nezmizne ani po odpočinku, môže to znamenať rakovinu žalúdka, hrubé čreva alebo krv (leukémia).

13. Bolesti

Bolesť je jedným z najčastejších príznakov rakoviny a je tiež jedným z najčastejšie ignorovaných príznakov rakoviny. Rakovina kostí a semenníkov môže spôsobiť bolesť, časté a silné bolesti hlavy môžu byť prejavom mozgového nádoru a bolesť chrbta môže byť príznakom rakoviny vaječníkov alebo hrubého čreva.

14. Biele škvrny vo vnútri úst

Ak vidíte v ústach biele škvrny, mali by ste ihneď navštíviť lekára! Môžu to byť predrakovinové leukoplakie, čo znamená, že sa môžu stať rakovinovými, ak sa neliečia včas.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “14 symptómov rakoviny, ktoré bežne ignorujeme – VEDELI STE ŽE…”