7 vecí, ktoré sa s telom udejú, keď začnete piť púpavový čaj. Je zázrakom na chudnutie A EŠTE…

Táto krásna rastlinka rastie všade okolo nás.

Ak ste sa už pustili do kosenia trávnika, určite ste sa stretli aj s púpavou. Svojimi slnečnými žltými kvetmi a nadýchanými hlavami semienok pokrýva krajiny Severnej Ameriky, Európy a Ázie.

Napriek rozšírenosti tejto rastliny mnohí ľudia nevedia o jej priaznivých účinkoch. Púpavy sú doslova naplnené vitamínmi a minerálmi, a ľudia ich zberali už od pradávna. Táto užitočná rastlina je jedlá a jedným zo spôsobov, ako ju konzumovať, je pripraviť si z nej čaj.

Tu je krátke zhrnutie blahodarných účinkov púpavy na organizmus človeka. Čaj si môžete pripraviť z koreňa, listov aj kvetov, podľa toho, čo chcete docieliť.

  1. Stimuluje chudnutie

Znie to neuveriteľne, ale púpavový čaj môže naozaj pomôcť pri chudnutí. Publikovaná štúdia z oblasti výskumu výživy a praxe skúmala čaj ako alternatívu k tabletkám na chudnutie. (Liek má niektoré nežiaduce vedľajšie účinky na trávenie, ktoré púpava nemá.)

 

Výskumníci zistili, že púpava má biologickú vlastnosť s účinkom podobným Orlistatu a odporúča sa ďalší výskum. Stačia dve šálky púpavového čaju, aby naštartovali proces odstraňovania prebytočnej vody a plynov, ktoré spôsobujú nadúvanie.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa naseslovenske (@naseslovenske),

  1. Odstraňuje toxíny z pečene

Zatiaľ čo mnohé spoločnosti hlásajú, že nespočetné množstvo látok a prísad dokáže odstrániť toxíny z tela, u púpavy je táto vlastnosť vedecky dokázaná.

Štúdia v časopise Pharmacy and Pharmacology ukázala, že púpavový čaj mal súvis s výrazným zvýšením množstva detoxikačných enzýmov, čo je dôkazom, že púpava účinne pomáha pri detoxikácii.

 

  1. Užitočná pre diabetikov

Štúdie na zvieratách ukázali, že púpava môže znížiť hladinu cukru v krvi. Vedci hovoria, že sú potrebné štúdie na ľuďoch, ale v Európe má púpava tradíciu ako metóda tradičnej medicíny na pomoc pri liečbe cukrovky.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Karin Haydu official (@karinhaydu),

  1. Ponúka zdravú alternatívu ku káve

Bez ohľadu na to, či znižujete príjem kofeínu, alebo či chcete prejsť na púpavový čaj kvôli množstvu zdravotných výhod, púpava bude chutnou náhradou rannej šálky kávy. Púpavová „káva“ je vlastne čaj vyrobený z pražených koreňov rastliny namiesto kvetov alebo listov.

 

Takúto náhradu kávy nájdete v bio obchodíkoch s potravinami a zdravou výživou, často zmiešanú s inými bylinkami, ako je napríklad čakanka.

  1. Pomáha pri všetkých typoch žalúdočných problémov

Jedným z prvých ochorení, ktoré ľudia liečili púpavou bol pokazený žalúdok. Tradične sa púpava široko využíva ako pomôcka pre tráviaci systém. Hovorí sa, že stimuluje zdravú chuť k jedlu, zmierňuje zápchu a upokojuje nevoľnosť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Pavlína Valentová (@pajlon_),

  1. Má potenciál pri liečbe rakoviny

Odborníci povzbudzujú v možnosti užívania púpavy na boj proti rakovine. Štúdie o vplyve extraktu koreňov púpavy na melanóm a rakovinu pankreasu ukázali, že púpava spôsobuje smrť rakovinových buniek a ponecháva zdravé bunky okolo nich neporušené.

  1. Zásobí telo vitamínmi a minerálmi

Okrem iného je púpavový čaj je plný cenných vitamínov a živín. Púpava poskytuje dobrú dávku vitamínov A, B, C a D a tiež zvyšuje hladinu vápnika, železa, draslíka a zinku. Pečené korene používané na náhradu kávy obsahujú užitočné probiotiká a antioxidanty.

Púpavový čaj nájdete v potravinách a predajniach zdravej výživy. Ak je však váš dvor plný kvetov, môžete si vytvoriť aj vlastnú zmes.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Grow Forage Cook Ferment (@growforagecookferment),

Ako si vyrobiť čaj z púpavy?

Nazbierajte 20 kvetov púpavy a oddeľte okvetné lístky od zelených častí rastliny poodtrhávaním lupienkov. Okvetné žlté lupienky umiestnite do litrovej nádoby a pridajte toľko cukru, koľko chcete.

Nalejte si jednu šálku prevretého nápoja a nechajte odstáť, kým nevychladne na izbovú teplotu. Keď sa ochladí, kvety klesnú na dno nádoby. Čaj preceďte a kvety zahoďte. Do čajového koncentrátu s púpavou dolejte hrnček studenej vody, aby ste doplnili liter.

 

Bez ohľadu na to, či si vyberiete balený púpavový čaj alebo si zvolíte svoj vlastnoručne pripravený čaj, určite na sebe pocítite rozdiel.

Ale skôr, ako začnete užívať akýkoľvek nový výživový doplnok, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Pomôžu vám určiť dávkový režim púpavy, ktorý je pre vás najvhodnejší.

Začnite zbierať púpavy!

 

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “7 vecí, ktoré sa s telom udejú, keď začnete piť púpavový čaj. Je zázrakom na chudnutie A EŠTE…”