sobota, 27 júla, 2024

Ako predajcovia klamú poctivých kupujúcich na trhu? NA toto si dávajte pozor

Mnoho ľudí uprednostňuje nákup potravín na trhu.

Po prvé, je to lacnejšie ako v supermarkete, pretože nemusíte platiť veľké množstvo zamestnancov a obrovské dane. Po druhé, je príjemnejšie nakupovať na trhu, pretože sa tam môžete porozprávať priamo s výrobcom, ochutnať samotný produkt a samozrejme zjednávať.

Mnohí však zároveň nevedia, ako predajcovia klamú nie zvlášť ostražitých kupujúcich.

A ak si niekto myslí, že doba takýchto podvodov je už dávno minulosťou, zistia, že opak je pravdou. Zistite, o čom všetkom môžu klamať predajcovia na trhoch.

woman wearing white and red blouse buying some veggiesunsplash

Premrštené ceny

Predajcovia so skúsenosťami za pár sekúnd pochopia, pred akým človekom stoja a za akú cenu môžu produkt predať. Úlohu navyše nehrá iba jeho oblečenie, ale aj to, ako sa správa, ako začína konverzáciu, koľko pultov už prešiel.

Je zrejmé, že ak pri predajcovi je niekto, kto má záujem, je dobre oblečený, nevyjednáva a zvlášť sa nepozerá na váhu, tak prečo nenavýšiť cenu? Ako posledná možnosť mu navyše bude možné ponúknuť „osobnú zľavu“ a napriek tomu predať produkt za mimoriadne priaznivú cenu.

man sitting near the vegetableunsplash

Predaj-kúpa-predaj

Ak človek často ide na trh, potom si podvedome vyberá tých predajcov, ktorých často vidí. A práve to využívajú prefíkaní predajcovia, ktorí sa zaoberajú tým, že kupujú tovar za lacnejšiu cenu a predávajú ho za vyššiu.

Napríklad, skoro ráno príde na trh babička, ktorá má malú farmu. A snaží sa všetko rýchlo predať, aby stihla ďalší autobus, pretože má ešte veľa práce. Príde tam predajca a za polovičnú cenu vezme všetko od tejto babičky, od druhej, aj tretej. Následne si nájde svoje miesto na trhu a začne to predávať.

A často vidíte, ako ďalší kupujúci prichádza práve k takémuto predajcovi, vedie s ním pekný rozhovor, kupuje nekvalitný produkt za predraženú cenu a odchádza spokojný. Na druhej strane menej skúsení a menej viditeľní predajcovia môžu mať kvalitnejší tovar za omnoho výhodnejšie ceny.

people standing near patio umbrella surrounded with fruits and vegetable stallsunsplash

Váženie

Najjednoduchší a možno najznámejší spôsob nekalých praktík.

Na váhach je nalepený igelitový sáčok (údajne kvôli hygiene) a potom sa na váhu položí tovar tak, aby sa váha a tým pádom aj cena navýšila. Vďaka tomu môžete umelo zvýšiť váhu o 20 – 30%.

Ak si kúpite niečo lacné, napríklad bylinky, pravdepodobne si to ani nevšimnete. Ale ak si vezmete mäso, ryby alebo niečo iné drahé, určite to pocíti aj vaša peňaženka.

group of people at meatshopunsplash

Psychologické triky

Ak má predávajúci veľa tovaru, položí na pult to najlepšie, čím priláka kupujúcich. Ale keď požiadane na odváženie pár kilogramov paradajok, tie paradajky, ktoré nevyzerajú tak chutne, sa dajú do vreca spod pultu a vy doma zistíte, že niektoré sú popučené a ďalšie vyzerajú ešte horšie.

Klamať sa dá aj pri ochutnávaní. Dajú vám kúsok jablka – sladké a prehnane sladké. Kúpite si ho, prineste domov, nakrájate a zistíte, že je kyslé. Predajcov navyše hnevá to, keď človek ochutnáva alebo skúša jednu vec, ďalšiu, všetko sa mu páči, ale odchádza bez toho, aby si niečo kúpil.

Komunikácia

Frázy ako „vezmite si tento, je lacnejší“ alebo „toto je pre vás pravdepodobne trochu drahé“ môžu byť tiež trikom. A to aj v prípade, že cena syra vás nezaujala, ale takýto odhad vašej finančnej prosperity pravdepodobne nikoho nepoteší.

A preto sa často nájde kupujúci, ktorý bude namietať, že ho cena nevystraší a že si tento syr jednoducho vezme. Predajca nahodí previnený výraz, ale s potešením predá svoj tovar. Predsa len, on s takouto reakciou aj rátal.

group of people standing near vegetablesunsplash

Niektorí predajcovia dokonca obchodujú tak majstrovsky, že kupujúcim nejde ani tak o produkt, ako o dobrý prístup či pozitívne emócie.

Takýto obchodník si pamätá, aký produkt uprednostňujete. Všíma si, či ste už dlhšie neprišiel na trh. Prezradí vám, ktorý produkt je čerstvý a ktorý by ste si radšej nemali brať. Vyrozpráva vám príbeh alebo povie nový vtip. A ako sa môžete uraziť po tom, ak doma zistíte, že vás oklamali? S takýmto milým predajcom sa predsa nebudete hádať, však?

Na trhu je samozrejme dostatok predajcov, ktorí si svoju prácu robia poctivo. Ale byť opatrný v dnešnej dobe nikomu neublíži.

A aké sú vaše skúsenosti? Pokúšali sa vás na trhu oklamať?

 

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights