Chlapca pred istou smrti v koncentračnom tábore ochránili samotní nacisti – TOTO BOL DÔVOD

Joseph Schleifstein sa narodil v roku 1941, otcovi menom Izrael a matke Esther v židovskom gete počas nemeckej okupácie.

Schleifstein a jeho rodičia žili v gete Sandomier, kým ho v júni 1942 evakuovali, potom boli presťahovaní do ghetta Čestochova, kde boli jeho rodičia pravdepodobne zamestnaní v továrni Hasag.

Schleifsteinovi rodičia ho ukrývali v pivniciach, pretože nacistickí strážcovia by ho inak vzali, keďže bol príliš mladý na to, aby ho využili na prácu a poslali do plynovej komory v Osvienčime.

Schleifsteinove spomienky na to, že bol ukrytý v pivniciach a na tmavých miestach, ho prenasledovali roky.

Odrazilo sa to na tom, že mal nočné mory, strach zo smrti a do konca života trpel averziou na tmu.

V roku 1943 bola rodina deportovaná do koncentračného tábora Buchenwald. Po príchode boli sa jeho rodičia stali otrokmi a on sa dostal ku skupine malých detí a starších ľudí, ktorí sa považovali za práceneschopných a mali byť okamžite zabití.

V celom tom zmätku sa jeho otcovi podarilo nájsť veľký vak a s varovaním, aby bol úplne ticho, umiestnil doň svojho 2,5-ročného syna.

Vrece, ktoré obsahovalo otcove remeselné nástroje a nejaké oblečenie, umožnilo Schleifsteinovi prepašovať ho do tábora bez toho, aby ho strážcovia odhalili. Schleifsteinovu matku poslali do koncentračného tábora Bergen Belsen.

Schleifstein, sa nejaký čas skrýval pri svojom otcovi s pomocou dvoch protifašistických nemeckých zajatcov, ale nakoniec bol odhalený.

Strážcom SS sa zapáčil a začali s ním zaobchádzať ako s „táborovým maskotom“, nechali mu vyrobiť malú uniformu a nechali ho zúčastniť sa ranného sčítania väzňov.

Napriek tomu, keď tam prišli oficiálne kontroly nacistických úradníkov, Schleifstein sa musel skryť a povedal, že raz bol postavený do radu, kde čakal na popravu, no zásah jeho otca ho zachránil.  Otca si cenili za službu pri výrobe sediel a postrojov. Schleifstein tiež povedal, že v jednom momente ťažko ochorel a musel žiť v táborovej nemocnici.

File:Child number 11651 of Buchenwald in 1945, from- Buchenwald Children 90250 (cropped).jpgcommons.wikimedia.org

Schleifsteina a jeho otca oslobodila americká armáda 12. apríla 1945.

V Buchenwalde našli vojaci viac ako 21 000 väzňov, vrátane takmer 1 000 mladistvých, väčšinou tínedžerov. Chlapec a ostatné malé deti nemali čo nosiť kvôli nedostatku oblečenia, a tak im vyrobili oblečenie z uniforiem nemeckých vojakov.

Schleifsteinove spomienky na oslobodenie zaznamenala JDC v dokumente z roku 1947. „Joseph na ten deň spomína s radosťou z niekoľkých dôvodov. Po prvé, od toho dňa sa už nemusel skrývať. Za druhé preto, že začal dostávať „oveľa viac jedla a pitia. A aj preto, že mu americkí vojaci dovolili zajazdiť si na ich tankoch a džípoch.

Po oslobodení sa Schleifstein a jeho otec podrobili lekárskemu ošetreniu vo Švajčiarsku. O niekoľko mesiacov neskôr sa vrátili do Nemecka hľadať jeho matku, nakoniec ju našli v meste Dachau. Rodina tam nejaký čas žila, potom v roku 1948 emigrovali do USA.

Okrem fotografovania v uniforme a rozhovormi s novinármi sa zúčastnil aj procesu, ktorý v nemeckom Dachau viedol americký vojenský tribunál od 11. apríla 1947 do 14. augusta 1947.

Schleifstein vypovedal v prípade stíhania obžalovaných, 31 bývalých strážcov a predstaviteľov koncentračného tábora. Z 31 obžalovaných, medzi ktorými boli štyria väzni obvinení zo zločinov proti iným väzňom, bolo 22 odsúdených na smrť; ostatní boli odsúdení do väzenia.

Schleifstein hovoril o svojich skúsenostiach aj so svojimi vlastnými deťmi. Žil v Brooklyne, pracoval v AT&T a v roku 1997 odišiel do dôchodku.

Zdroj: ww2gravestone.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Chlapca pred istou smrti v koncentračnom tábore ochránili samotní nacisti – TOTO BOL DÔVOD”