Dvojčatá testovali mäsovú stravu verzus vegánsku strava po dobu 12 týždňov. Ako ich to zmenilo?

Dvojčatá Hugo a Ross, ktorí robia expedície na všetkých kontinentoch, lezú po horách a chodia na potulky, sa rozhodli spolu vydať na ďalšie dobrodružstvo.

Po dobu 12 týždňov od januára do marca, Hugo (vľavo) jedol iba vegánsku stravu, zatiaľ čo Ross (vpravo) jedol hlavne mäsitú stravu.

 Zdroj foto: theturnertwiins

Po všetkých svojich expedíciách a výpravách, sa teraz odvážili preskúmať svet stravovania. Po dobu 12 týždňov, od januára do marca, Hugo jedol iba vegánsku stravu, zatiaľ čo Ross jedol stravu bohatú hlavne na mäso.

Mali pomoc od vedcov z King’s College, ktorí okrem iného sledovali ich hmotnosť, hladinu cholesterolu a telesného tuku.

Mysleli si, že keďže sú geneticky totožný, porovnávanie diét by sa mohlo považovať za legitímnejšie ako pri iných prípadoch. Okrem toho absolvovali vytrvalostný výcvik päť až šesťkrát týždenne, pretože sa museli pripravovať na svoje budúce expedície. Experiment sa skončil a môžeme diskutovať o výsledkoch.

Príklad Rossových jedál na báze mäsa.
Príklad vegánskych jedál Huga. Jedli rovnaké množstvo kalórií.

Zdroj foto:theturnertwiins
Vedci okrem iného sledovali ich hmotnosť, hladinu cholesterolu a telesného tuku v tele.

Zdroj foto:theturnertwiins


Hugo začal experiment s hmotnosťou 84 kíl a 13% telesným tukom. Schudol takmer 2 kilá a znížil svoj telesný tuk na 12%.

Zdroj foto:theturnertwiins

Jeho hladina cholesterolu v krvi klesla. Po 12 týždňoch vegánskej stravy Hugo hlásil vyššiu hladinu energie. Pravdepodobne preto, že jeho hladina cukru v krvi neklesala tak často ako predtým. Pri vegánskej diéte bolo Hugovo duševné zameranie z rovnakého dôvodu oveľa lepšie. Existovali však aj niektoré negatívne vedľajšie účinky. Z dôvodov, ktoré mu nie sú známe povedal, že „práve stratil“ svoje libido. Poznamenal však, že tento vedľajší účinok sa nemusí vyskytnúť každému.

Vegánska strava Hugovi dala viac energie a pomohla znížiť telesný tuk.

Ross začal s menšou hmotnosťou 79 kíl a 13% telesným tukom.

Nabral 4,5 kíl na svaloch a o takmer 2 kilá si zvýšil hladinu telesného tuku. Hladina sa zvýšila na 15% a skončil s hmotnosťou 85 kíl.

Zdroj foto:theturnertwiins

Ross, ktorý bol vždy o niečo väčší, sa v tomto experimente nijako nelíšil. Hladina cholesterolu v krvi zostala rovnaká počas celých 12 týždňov.

Dvojčatá rozmýšľali nad výsledkami.

Zdroj foto:theturnertwiins

Následne pripustili, že by chceli experiment predĺžiť, aby sa v budúcnosti získali jednoznačnejšie výsledky. Chcú, aby ďalší experiment trval najmenej 6 mesiacov až rok. Vedci tiež odobrali vzorky stolice pred a po experimente a zistili niektoré ďalšie zaujímavé veci. Ukázalo sa, že črevný mikrobiom Huga získal väčšiu odolnosť voči chronickým ochoreniam, ako je cukrovka 2. typu a obezita. To dokazuje, že vegánska strava pomáha znižovať tieto riziká tým, že pomáha mikróbom. Čo je však prekvapujúce, mikrobiálna diverzita Huga aj Rossa trpela ich stravou. Aj keď Rossov, všemocný mikrobióm sa zmenil iba mierne, zostal oveľa konzistentnejší ako Hugov vegánsky.

Prekvapivo došlo k strate mikrobiálnej diverzity Huga aj Rossa vďaka ich strave.

Zdroj foto:theturnertwiins

Hugo vľavo, Ross vpravo.

Zdroj foto:theturnertwiins

Obaja sa dohodli, že do svojej stravy začlenia viac vegánskych náhrad,

pretože si všimli, že to prináša určité výhody. Naučili sa tiež plánovať a zaradiť rastlinné potraviny do svojej stravy. Ross a Hugo sa v konečnom dôsledku zdržali radikálnych zmien vo svojich stravovacích návykoch. Inými slovami, nestali sa vegánmi. Zatiaľ.

Zdroj foto:theturnertwiins

Spoločne uviedli, že rozmanitosť a flexibilita v strave je kľúčom k zdravému stravovaniu.

Zdroj foto:theturnertwiins

Zdroj: www.boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dvojčatá testovali mäsovú stravu verzus vegánsku strava po dobu 12 týždňov. Ako ich to zmenilo?”