Jednoduché spôsoby, ako predísť tomu, aby vás pamäť nikdy nesklamala

Problémy s uchovaním dôležitých informácií v našej hlave sa môžu vyskytnúť u ľudí v akomkoľvek veku. Niekedy sú to maličkosti, keď zabudneme na názov piesne alebo meno nového známeho či kolegu. Niekedy si nepamätáme PIN bankomatovej karty alebo text prezentácie.

Povieme vám, akými metódami a cvičeniami môžete vylepšiť svoju pamäť, aby vás nikdy  v dôležitých situáciách nesklamala.

Poskladajte si puzzle

Spojíte tak príjemné s užitočným, pretože skladáte krásny obraz a pritom si precvičujete niekoľko dôležitých  schopností. Koncentráciu, pamäť, motoriku, trpezlivosť a kreativitu. Dobrou správou je, že k tomu nič špeciálne nepotrebujete. Stačí navštíviť puzzle obchod.

Puzzle sú skvelým spôsobom, ako sa zabaviť s celou rodinou, odreagovať a zabudnúť na problémy. Zároveň si môžete s krásnymi 3D puzzle dokonale ozdobiť svoj interiér.

Vzdelávajte sa

Aj vzdelanie podporuje vašu pamäť a jej tréning. Pokiaľ ste sa ale všetko potrebné už naučili, môžete skúsiť „prevetrať“ mozog na dobrom kurze angličtiny v Žiline. Cudzojazyčné vzdelanie robí s naším telom divy a prináša nám v praxi obrovské množstvo výhod.

Skúste meditáciu

Meditácia je skvelá na trénovanie krátkodobej pamäte. K tomuto záveru dospeli viacerí odborníci. Po sérii experimentov dokázali, že meditácia zlepšuje koncentráciu a všímavosť. Hlavné je sústrediť sa na jednu myšlienku a nevstupovať do dialógu so svojím vnútrom.

Aby ste pocítili účinok tejto techniky, mali by ste meditovať najmenej 8 minút denne. A pretože meditácia zvyšuje množstvo šedej hmoty v mozgu, pomáha aj starším dospelým pri zotavení  pamäte. Okrem toho má meditácia pozitívny vplyv na celé telo.

Nepodceňujte fyzickú aktivitu

Počas športu je náš mozog nasýtený kyslíkom. Akákoľvek fyzická aktivita tiež prispieva k vytváraniu nervových spojení, zlepšuje cievny tonus a odbúrava stres. Pravidelné cvičenie vo veku 30 až 50 rokov pomôže tiež predchádzať demencii v neskoršom veku. No povedzte, neoplatí sa to pre tých pár minút začať pravidelne praktizovať?

Sledujte hladiny vitamínu D

Nízka hladina vitamínu D môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov vrátane kognitívnych schopností. Výskum ukázal, že ľudia s hladinou vitamínu D pod 20 nanogramov na mililiter strácajú pamäť rýchlejšie ako ľudia s normálnou hladinou vitamínu D. Najlepším spôsobom, ako zistiť, či potrebujete doplnok tohto vitamínu, je absolvovať testy.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Jednoduché spôsoby, ako predísť tomu, aby vás pamäť nikdy nesklamala”