sobota, 27 júla, 2024

 „Ľudia horeli, rozpadávali sa…bol to dosť traumatický zážitok.“

 

Niektorým obhorelo obočie a kúsky kože im viseli z tváre a rúk. Iní pre bolesť držali ruky nad hlavou, akoby v nich niečo niesli. Viacerí za chôdze vracali. Mnohí boli nahí alebo v zdrapoch oblečenia. Na daktorých obnažených telách vytvorili popáleniny vzory – ramienka tielok a spodkov, na pokožke žien obrysy kvetov, ktoré mali na kimonách. 

Píše sa 6.august 1945 a na Hirošimu práve dopadla atómová bomba. V meste s 250-tisíc obyvateľmi zahynulo takmer 100-tisíc ľudí. Ďalších 100-tisíc utrpelo zranenia. Z rušného mesta vtedy v okamihu zostali len neusporiadané trosky. Asfalt na uliciach bol taký mäkký a horúci, že sa po ňom nedalo ani chodiť. Tí, čo prežili mali možno šťastie, no trpeli ešte desaťročia neskôr. 

O šiestich Japoncoch, ktorí prežili je skutočný príbeh Hirošima, ktorý práve vyšiel v slovenčine vo vydavateľstve Ikar. 

 „Po výbuchu bomby nastala taká obrovská teplota, že ľudská koža sa roztopila a potom visela z tela, akoby to boli kusy látky,“ hovorí rodená Japonka žijúca na Slovensku Lenka Králiková Hashimoto. Vtedy ešte nežila, no už odmalička sa stretávala s témou Hirošima Nagasaki, aj v knižkách či komiksoch ešte ako malé dieťa. Hovorí o tom – ale aj o knihe Hirošima – v podcaste Knižný kompas. Vypočujte si ho: 

 

 

Knihu napísal John Hersey ešte v roku 1946, čiže veľmi začerstva a v tomto novom vydaní je doplnená o osudy tých ľudí, ktorých opäť vyhľadal. Hersey získal aj Pulitzerovu cenu, mal významné funkcie v spisovateľských asociáciách a aj z jeho knihy cítiť, že vie písať naozaj dobre, pútavo a autenticky. 

Pri čítaní vám možno napadne otázka, či takáto vyhladzovacia vojna bola/je oprávnená, či slúži spravodlivému účelu. Je správne, etické vybojovať konečné víťazstvo takýmto spôsobom? Kniha kladie medzi riadkami otázky, burcuje v čitateľovi svedomie…. 

Hoci k tomu došlo pred 76 rokmi, stále je to silná a aktuálna téma: sme svedkami zabíjania a ničenia v mnohých kútoch sveta, Sýria, Jemen, Nigéria….sme vôbec poučiteľní aj vďaka takýmto knihám? Môžu nami nejako pohnúť?
Temnota po explóziách v Hirošime a Nagasaki zostáva stále s nami…

Aj o tom je rozhovor v knižnom podcaste s rodenou Japonkou Lenkou Králikovou Hashimoto. 

Prečítajte si krátky úryvok z knihy Hirošima:

TO, ČO SA STALO okamžite po explózii mnohým lekárom, ako boli doktori Fudžii, Kanda a Mačii, keďže títo traja predstavovali typický príklad, ale aj väčšine lekárov a chirurgov z Hirošimy, ktorých ordinácie a nemocnice boli zničené, vybavenie roztratené a oni sami utrpeli v rôznej miere fyzické zranenia, vysvetľuje, prečo toľko ranených obyvateľov zostalo bez ošetrenia a prečo mnohí, čo možno mohli žiť, zomreli. Spomedzi 150 lekárov v meste šesťdesiatpäť zomrelo a väčšina ďalších sa zranila. Z 1 780 sestier 1 654 zahynulo alebo sa príliš vážne zranilo, aby mohli pracovať. V najväčšej nemocnici – Nemocnici Červeného kríža, dokázalo fungovať len šesť lekárov zo štyridsiatich a iba desať sestier z viac ako dvesto.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights