sobota, 27 júla, 2024

Môžete sa bezpečne stretnúť s neočkovanými priateľmi? Toto hovorí lekár

Veľa z nás si kladie podobnú otázku. Môžeme sa bezpečne stretnúť s neočkovanými priateľmi? Toto radia odborníci.

Som očkovaný. Môžem sa stretnúť s neočkovanými priateľmi?

Odpoveď môže v konečnom dôsledku závisieť od vášho skutočného zdravotného stavu, zdravia ostatných okolo vás a vašej tolerancie voči riziku.

„Ak ste úplne očkovaní, väčšina interakcií je pre vás dosť nízka,“ hovorí Paul A. Thottingal, MD, lekár so sídlom v Seattli a vedúci infekčných chorôb s Kaiser Permanente, pre Health. „Ale možno budete chcieť vedieť o stave očkovania iných ľudí, vo vašom okolí“.

To môže pre vás znamenať nutnosť nosenia masky, ak trávite čas v uzavretých priestoroch, ako je bar alebo reštaurácia, alebo sa radšej stretávať vonku. „Vonku, by to malo byť bezpečné,“ hovorí doktor Thottingal.

Megan L. Ranney, MD, profesorka núdzovej medicíny na Brownovej univerzite v Providence, Rhode Island, uvádza. „Všeobecne platí, že keby som sa mala stretnúť s neočkovaným priateľom, robila by som to iba vonku alebo v maske“.

Aj keď sú očkovacie látky „účinné“, nechcela by riskovať získanie prelomovej infekcie, alebo preniesť infekciu na neočkované dieťa alebo inú osobu.

Navrhuje tiež naučiť deti, ako udržať starú mamu a starého otca v bezpečí tým, že si počas návštevy nasadia masku a objímu svojich starých rodičov okolo pása raz, keď prídu, a znova, keď odídu a počas návštevy dodržiavajú odstup.

Na miestach, kde vírus cirkuluje, má zmysel prijať mimoriadne opatrenia

Pamätajte si, že aj keď ste sa dali zaočkovať, vy a vaši neočkovaní priatelia budú musieť nosiť masku, pri využívaní verejnej dopravu alebo ak prechádzajú dopravnými uzlami, ako sú letiská a vlakové stanice.

Ak sa stretávate s priateľom, ktorý nie je očkovaný, Mirella Salvatore, MD, odborná asistentka odborníka na infekčné choroby z Weill Cornell Medicine v New Yorku, navrhuje využiť príležitosť a porozprávať sa o očkovaní.

„Skúste porozumieť tomu, prečo sa nechce dať zaočkovať, alebo sa môžete podeliť o svoje skúsenosti s vakcínou. Musíme myslieť globálne, nielen za seba,“ hovorí doktorka Salvatore.

Som očkovaný, ale s oslabenou imunitou. Čo teraz?

Ak ste boli očkovaní, ale váš imunitný systém je slabý z dôvodu zdravotného stavu alebo liekov, ktoré užívate, CDC odporúča, aby ste urobili ďalšie opatrenia, napríklad nosením masky na verejných miestach, pokiaľ lekár neurčí inak. Aj keď vakcíny proti COVID-19 znižujú riziko prenosu a šírenia vírusu, ľudia s oslabenou imunitou nemusia byť chránení, aj keď sú úplne očkovaní, uvádza CDC.

Ak máte dôvod domnievať sa, že váš imunitný systém je ohrozený, nemali by ste sa rúšok vzdávať, pretože sa nechcete vystaviť žiadnym rizikám, hovorí doktorka Salvatore. „Očkovanie je skvelá vec, ale nerobí z vás Supermana.

Väčšinou pri týchto variantoch, ktoré sú prenosnejšie, chcete byť obzvlášť opatrní, ak si myslíte, že máte akékoľvek ochorenie, na ktoré by ste nemuseli mať úplne dobrú imunitnú odpoveď.“

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights