sobota, 27 júla, 2024

Štúdie naznačujú, že ľudia po prekonaní koronavírusu majú zhoršenú inteligenciu

Ľudia, ktorí sa predtým nakazili COVID-19 a zotavili sa, môžu mať výrazne zníženú inteligenciu, naznačuje nová štúdia publikovaná v EClinicalMedicine.

Výskum dopĺňa narastajúci zoznam obáv z dlhodobého vplyvu koronavírusu na telo a mozog a naznačuje, že by sa mali okamžite začať dlhodobé štúdie s cieľom posúdiť, aké závažné môžu byť tieto účinky.

white and brown wooden blocks on brown wooden floorunsplash

Štúdie, ktorú uskutočnila Imperial College London, sa zúčastnilo 81 337 ľudí, ktorí sa zúčastnili online hodnotenia v rámci testu Great British Intelligence Test.

Ide o klinicky overený kognitívny test, ktorý zahŕňa sériu krátkych mozgových výziev a tiež dotazník, ktorý je potrebné vyplniť.

Z 81 337 ľudí malo niekoľko ľudí predtým potvrdený koronavírus prostredníctvom testovania, ale neboli hospitalizovaní a niektorí boli hospitalizovaní s ťažkým priebehom.

Výsledky boli použité na vyhodnotenie ich kognitívnych schopností a potom boli porovnané s celkovou vzorkou na identifikáciu akýchkoľvek pretrvávajúcich účinkov vírusu.

Po kontrole faktorov, medzi ktoré okrem iného patrí vek, pohlavie, vzdelanie a šikovnosť, vedci zistili pokles kognitívnych deficitov u tých, ktorí sa predtým nakazili ochorením COVID-19, čo sa ešte zhoršilo pri výsledkoch u závažnejších prípadoch. Osoby s respiračnými príznakmi mali z testu horšie výsledky než tie, bez ktoré boli bez respiračných problémov a výrazne sa zvýšil deficit u osôb, ktoré kvôli svojim symptómom išli do nemocnice.

love text on gray brick pavementunsplash

Aj keď dôvodov týchto výsledkov môže byť veľa, vedci skúmali možné mätúce faktory, vrátane už existujúcich stavov a akýchkoľvek pretrvávajúcich symptómov COVID-19. Zistili, že kontrola týchto faktorov ponechala výsledky relatívne nezmenené.

„Toto nie je len o dlhodobých symptómoch po koronavíruse – je to o porovnaní ľudí, ktorí mali koronavírus, s tými, ktorí ho nemali, bez ohľadu na pretrvávajúce príznaky.“ Väčšina ľudí, ktorí mali vírus, hlási, že sa uzdravila, ale asi 25% s potvrdeným koronavírusom hlási pretrvávajúce symptómy,“ napísala na Twitteri profesorka Christina Pagelová, riaditeľka University College London’s Clinical Operational Unit

„Kognitívne deficity zostali, bez ohľadu na to, či pretrvávajúce symptómy existujú alebo nie, a nezávisia ani na čase od koronavírusu či od predchádzajúcich zdravotných problémov.“

Tí, ktorí boli predtým na ventilátore, mali deficit 0,47, zatiaľ čo tí, ktorí nemali ventilátor, mali deficit 0,27.

Aby sme to uviedli na správnu mieru, priemerný deficit, ktorý majú pacienti s mozgovou príhodou, je 0,24 (čím vyšší je deficit, tým viac kognitívnych problémov má pacient). Deficit bol navyše ešte väčší ako priemerný človek, ktorý má problémy s učením (0,38).

Najvýraznejšie nedostatky u pacientov s COVID-19 boli v súvislosti s uvažovaním, riešením problémov, priestorovým plánovaním a detekciou cieľov.

Rovnako ako pre všetky údaje, ktoré sami uviedli, interpretáciu výsledkov je potrebné vykonávať opatrne. Odchýlka vo vzorkách môže hrať svoju rolu, no zdá sa, že táto štúdia poukazuje na významný a trvalý vplyv na pacientov všetkých vekových skupín a vyžaduje si podstatne podrobnejšie vyšetrenie tých, ktorí teraz žijú s dlhodobými symptómami koronavírusu.

 

Zdroj: iflscience.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights