Toto sú najneobyčajnejšie zvyky obyvateľov Fínska. Vedeli ste o niektorom z nich? Vo Fínsku nemôžete vyhodiť odpadky niekoho iného

Hygge, nekonečné zasnežené lesy, dlhé noci. Áno, reč je o Fínsku, ale táto severská krajina v sebe skrýva rôzne tajomstvá, o ktorých vedia iba ľudia, ktorí tam boli alebo tam žili. Vedeli ste, že na umývanie riadu nepoužívajú špongie, čisti koberce v riekach a môžu dostať pokutu za vynášanie odpadkov niekoho iného?

Prečítajte si, ako sa žije ľuďom v jednej z najšťastnejších krajín na svete…

  1. Fíni neutierajú riad

https://www.instagram.com/p/B-cx9GgHEBu/?utm_source=ig_embed

Vo Fínsku to nie je potrebné robiť, pretože majú špeciálne skrinky, kde sa suší riad. Vyzerajú presne ako bežné skrinky, ale chýba im spodná časť. Je to priamo nad umývadlom. Voda odkvapkáva priamo do drezu.

„Ako Fín to môžem potvrdiť. Nie sú však otvorené ako na fotografii, ale vždy zatvorené – vyzerajú ako obyčajná skrinka. Nachádzajú sa vo všetkých kuchyniach a používame ich na ušetrenie času.“

  1. Odvekou rodinnou tradíciou je čistenie kobercov na brehoch riek a jazier

Samozrejme, Fíni majú vysávače, ale existuje tradícia čistenia kobercov v riekach a jazerách. Nie je to len o samotnom čistení koberca, ale aj spôsob morálnej očisty. To je dôvod, prečo v lete chodia priatelia, rodiny a susedia k brehom mora alebo rieky, aby si vyumývali koberce.

  1. Na umývanie riadu nepoužívajú špongie

Fíni namiesto majú namiesto špongií kefy s dlhými rúčkami, ktoré používajú na umývanie tanierov, pohárov, panvíc, dóz a všetkého ostatného.

  1. Ľudia nedostávajú jednotlivé porcie jedla

unsplash

Je nepravdepodobné, že pri fínskom stole uvidíte jednotlivé taniere s jedlom. V tejto krajine si každý dospelý človek sám určuje, koľko chce zjesť. Väčšinou sa servírujú veľké pokrmy, z ktorých si môžete naberať jedlo. Ak je od vás niečo príliš ďaleko, môžete niekoho požiadať, aby vám pomohol.

Mimochodom, je úplne v poriadku vziať si ďalšiu porciu. Ale buďte opatrní: mali by ste vedieť, koľko toho zvládnete, pretože je slušné nechať jedlo nedojedené. O ľuďoch, ktorí to robia, si myslia, že ignorujú životné prostredie.

  1. Ľudia vo Fínsku milujú zlepšováky

https://www.instagram.com/p/CH5WVEOBF-t/?utm_source=ig_embed

Fíni sú najväčšími fanúšikmi rôznych trikov na ušetrenie času a peňazí. Napríklad, jeden z používateľov zistil, ako sa dá využiť obal od šunky na ukladanie pier a ceruziek. A ak chcete lesné huby vysušiť o niečo rýchlejšie, stačí k nim umiestniť ventilátor!

  1. Ľudia vo Fínsku milujú mlieko a mliečne výrobky

photo of milk bottle lotunsplash

Fíni vypijú viac mlieka ako ktokoľvek iný: v priemere každý človek v krajine vypije asi 130 litrov ročne. V miestnych obchodoch stojí liter mlieka iba 60 centov a deťom sa podáva od raného detstva. Okrem toho, vo Fínsku existujú jedinečné mliečne výrobky. Počas každého obedu ľudia vypijú pohár mlieka.

Ďalším obľúbeným nápojom je viili – je to niečo ako jogurt. Existuje dokonca aj vec zvaná Leipäjuusto. Je to mäkký sladký syr, ktorý sa buď skvele hodí k lekváru, do šalátu namiesto k syru feta, alebo si ho niektorí dokonca pridávajú do kávy.

  1. Sprchy bez závesov

gray shower stallunsplash

Fíni sa za svoje telá nehanbia. Ak idete do posilňovne alebo na kúpalisko a uvidíte sprchové kúty v boxoch, máte šťastie, pretože väčšina telocviční nemá závesy. Ľudia sa necítia nepríjemne počas sprchovania pred ostatnými.

V tejto krajine ľudia akceptujú ľudské telo a nahota nie je niečo, čo by ste mali skrývať. To isté platí pre zdravotnícke zariadenia – neexistujú tam žiadne miestnosti na prezliekanie.

  1. Existujú triky, ako bojovať s chladom pre vodičov automobilov

Na zahriatie svojich automobilov nemíňajú ďalších 10-20 minút. Aby svoje auto ochránili pred chladom, stačí, aby boli zapojené do elektrickej zásuvky. Na parkoviskách sú zásuvky na špeciálnych stĺpoch. Elektrina sa zvyčajne poskytuje na 2 hodiny a v prípade potreby sa môže predĺžiť.

Cena elektriny je zahrnutá v cene parkovného. V motoroch je špeciálne vybavenie, ktoré ohrieva vzduch. Niektoré autá majú dokonca mechanizmus, ktorý zahrieva vnútro auta.

  1. Fíni súťažia v tom, koľko komárov zabijú

Každý už pravdepodobne počul o súťaži, ktorá sa týkala hádzania telefónov a nosenia manželiek. Ale vo Fínsku existuje viac neobvyklých súťaží – kto dokáže zabiť najviac komárov. Pravidlá sú jednoduché: účastníci musia v určitom časovom limite zabiť čo najviac komárov. Tieto súťaže sa organizujú počas leta a niekedy sa stávajú medzinárodnými – v roku 2018 muž zo Švédska zabil 135 komárov za 15 minút a stal sa víťazom celej súťaže.

woman in brown sweater covering her face with her handunsplash

  1. Fínsko oslavuje národný deň neúspechu

Oslavuje sa každý rok 13. októbra a je to viac než len zvláštny sviatok. Zmyslom tohto sviatku je vysvetliť verejnosti, že zlyhania sú úplne bežné a posun vpred bez nich je nemožný. Každý rok, v tento deň, televízne hviezdy, hudobníci, športovci a ďalší slávni ľudia hovoria o svojich neúspechoch na verejnosti.

  1. Vo Fínsku nemôžete vyhodiť odpadky niekoho iného

Fíni venujú veľkú pozornosť starostlivosti o životné prostredie, šetria vodou a triedia odpadky. Ak sa však niekto rozhodne upratať smeti na verejnom mieste, môže dostať pokutu.

Niekto zbadal odpadky na kraji cesty a chcel ich vyhodiť do svojho koša.

Odpadkov bolo príliš veľa, a tak sa spýtal úradov, kam by mohol priniesť zvyšok. Ukázalo sa, že cesta patrila vláde a ľudia nemôžu len tak sami vyhadzovať smeti. Ak to chcú urobiť, musia absolvovať špeciálny kurz a získať licenciu.

  1. V jedle kombinujú veci, ktoré si iní ľudia nevedia pokope ani len predstaviť

https://www.instagram.com/p/CEYz7-nH_i9/?utm_source=ig_embed

Vo fínskej kuchyni sú jedlá so zdanlivo nespojiteľnými prísadami. Napríklad, pokrm s pečeňou a ryžou, v ktorom sa nachádza aj sirup, vajcia, cibuľa a hrozienka, podávaný s džemom. Ľudia si okrem toho do krémových polievok z lososa pridávajú mlieko!

 

Zdroj: brightside.me

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto sú najneobyčajnejšie zvyky obyvateľov Fínska. Vedeli ste o niektorom z nich? Vo Fínsku nemôžete vyhodiť odpadky niekoho iného”