Vyryli ich vlastnými rukami: Tesárske Dúpence slúžili na ochranu pred tureckými vpádmi!

Dúpence sú skalné komôrky alebo miestnosti vyryté do mäkkej horniny. Tesárske Dúpence nájdete na juhu Slovenska v okrese Krupina neďaleko obce Hontianske Tesáre. Tieto unikátne komôrky do pieskovca vyryli vlastnými rukami Slováci aby tak zachránili stovky životov. Vďaka ľahkej dostupnosti sú Tesárske Dúpence ideálnym víkendovým výletom.

https://www.instagram.com/p/BnhVCachyKl/

 

Tieto miestnosti boli údajne vyryté ešte v 13.storočí no prvýkrát boli opísané až v roku 1902. Ich objaviteľom bol vedec Andrej Kmeť. No miestny však tvrdia, že história dúpencov siaha až do éry tureckých vpádov. V nich sa mali ukrývať pred nájazdníkmi zásoby jedla ale aj ľudia. Na tomto mieste však doposiaľ nebol vykonaný žiadny oficiálny archeologický prieskum, takže vek a využitie týchto komôrok sú iba dohadmi.

https://www.instagram.com/p/B-5DhNWhO7C/

https://www.instagram.com/p/B4NTEF8nA1t/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

 

V lesoch Hontianskych Tesárov sa nachádza hneď 4 skrýše v skalách. Existujú tak 3 typy dúpencov: jednodierky – jedna izba, dvojdierky – dve prepojené miestnosti a osemdierky – osem rôzne veľkých miestností, ku ktorým sa dostanete z veľkej vstupnej “haly”. K všetkým štyrom skrýšam vedie lesný chodníček priamo z Hontianskych Tesárov.

Pri každej z nich sa tak nachádza aj informačná tabuľa a pomocné lano či rebrík, ktorý Vám pomôže dostať sa priamo k nim.

https://www.instagram.com/p/Byz884aCFNU/

https://www.instagram.com/p/B-haL2JDTBl/

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1026528287407770&set=oa.10153282134396891&type=3

 

https://www.facebook.com/kstlevice/photos/a.547047665466628/762237857280940/?type=3

Kde ich nájdete?

 

Počuli ste niekedy o Tesárskych Dúpencoch?

zdroj honttesare.sksvetokolonas.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vyryli ich vlastnými rukami: Tesárske Dúpence slúžili na ochranu pred tureckými vpádmi!”