sobota, 27 júla, 2024

10 vecí, ktoré sú v skutočnosti väčšie, než si ich predstavujeme

Väčšina si pri predstave slimáka predstaví v mysli malého slimáčika s ulitou, ktorý sa zmestí na list stromu. Alebo pri opise domáceho králika si predstavíte malú chlpatú guľku, ktorá sa vám zmestí do dlane. No čo ak existujú aj veľký bratia týchto malých tvorov a mnoho ďalších?

Veľkosť týchto jedincov nás ohromila, a preto vám predstavujeme niekoľko obrov v našej prírode.

1. Kríženec vlka a psa

Na obrázku je Yuki, hybrid vlka a psa, ktorý vznikol tak, že nechali veľkého psa ako aljašský malamut alebo husky páriť sa so skutočným vlkom. V niektorých štátoch sú nelegálne, ale v mnohých častiach sveta sú žiadané. Tieto psi majú v sebe mix domácich a divokých génov, ktoré môžu viesť k zaujímavým temperamentom.

2. Predstavte si ho ako slizkého zajačika v škrupine

© sipthestreets/reddit

Obrovský africký suchozemský slimák môže vyzerať trochu ako malý zajačik, aj keď je slizký a na chrbte si nesie domček. V skutočnosti je to veľmi invazívny suchozemský škodca, ktorý veľmi rýchlo požiera všetko naokolo a kladie vajíčka. Obchod s domácimi zvieratami, ktorý sa predtým vyskytoval iba vo východnej Afrike, preniesol týchto pažravcov do celého sveta a to malo neblahé účinky. Dospelí slimáci môžu narásť až do veľkosti 20 centimetrov a majú priemer 12 centimetrov.

3. Chrobák veľkosti myši

© sipthestreets/reddit

Africký goliáš je jedným z najväčších chrobákov z čeľade scarabovitých, ktorého dospelí jedinci dosahujú dĺžku takmer 12 cm. Väčšinou žijú v Afrike živia sa miazgou zo stromov a zhnitým ovocím s vysokým obsahom cukru.

4. Pštrosie vajce s kuracím vajcom

© Ilovechocolatecroissants/imgur

Zo žijúcich vtákov, pštros kladie tie najväčšie vajíčka. Jeho vajíčko navyše drží rekord v tom, že je najväčšou bunkou na svete. Vajíčko dosahuje dĺžku 15 centimetrov a priemer  12 centimetrov. Pštrosie vajcia môžu dosahovať váhu až 1,3 kg.

5. Najväčší vták, ktorý kedy existoval, bol oveľa väčší ako človek

https://www.instagram.com/p/Bcp9_5ahUXo/?utm_source=ig_web_copy_link

Najväčším vtákom na svete bol Giant Teratorn Argentavis magnificens, ktorý žil v Argentíne asi pred 6 až 8 miliónmi rokov. Fosílne pozostatky naznačujú, že mohol mať rozpätie krídiel 6-8 metrov a vážiť 80 kg.

6. Diviak o veľkosti medveďa

© WisconsinBBO/imgur

Diviaky a iné divoké ošípané môžu bežne vážiť 90 až 113 kilogramov, ale niekedy matka príroda ukáže svoju silu a nechá niektorých jedincov vyrásť o niečo viac, a tak môžu dosahovať váhu viac ako 450 kilogramov. Na obrázku je lebka 760-kilového diviaka v porovnaní s lebkou dospelého vlka.

7. Kaktusy môžu mať aj veľkosť stromu

© kl3berg/reddit

Typický symbol púšte, kaktus Saguaro, môže byť vyšší ako strom. Aj keď normálna priemerná výška tejto ostnatej púštnej rastliny môže dosiahnuť 12 metrov, najväčší zaznamenaný exemplár bol nameraný s výškou takmer 24 metrov.

8. Najväčšie lietadlo má rozpätie krídel 117 metrov

https://www.instagram.com/p/BY048Q3A7UA/?utm_source=ig_web_copy_link

Stratolaunch má najväčšie rozpätie krídel lietajúcich lietadiel, a to 117 metrov. Bol postavený tak, aby uniesol 249 476 kilogramov.

9. Priateľský hmyz

© sk8rr988/reddit

Tento hmyz nie je najstrašidelnejší zo zvierat vo svete hmyzu. Aj keď sa môže zdať veľkým, najväčší z nich môže v skutočnosti dorásť až do 33 centimetrov. Ak by ste si niečo podobné našli liezť po ruke, asi by ste neostali veľmi pokojný.

10. Králik o veľkosti psa

© Stamatisclan/WikimediaCommons© CC BY-SA 3.0

V skutočnosti vyzerá väčší ako pes. Obrovský flámsky králik bol kedysi chovaný na kožušinu a mäso, ale jeho pokojný a sladký temperament z neho urobil obľúbeného domáceho maznáčika. Najväčší zaznamenaný králik na svete meral 1,3 metra na dĺžku a vážil 22 kg.

Zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights