back to top
sobota, 20 apríla, 2024

5 príznakov na nechtoch, ktoré odhalia, že ste prekonali COVID-19 a vôbec o tom nemusíte vedieť

Transverse, nonblanchable white lines on the fingernails 45 days after admission due to COVID-19 pneumonia.Zdroj: Wiley Public Heath Emergency

Experti poukazujú na príznaky, ktorými by ste mohli zistiť, či ste už v minulosti prekonali Covid-19. Pozrite sa na vaše nechty. V priebehu pandémie bolo zdokumentovaných niekoľko zmien na nechtoch na rukách a nohách pacientov.

Odborníci tvrdia, že nechty sú podobné koži a že môžu poskytnúť podrobné informácie o zdravotnom stave človeka. O kožných problémoch je už známe, že postihujú až 20 percent ľudí s COVID-19. Ľudia však len zriedka kontrolujú svoje nechty a preto si nemusia byť vedomí jemných rozdielov spôsobených koronavírusom. Nechty rastú zhruba v šesťmesačných cykloch, takže každá zmena vzhľadu spôsobená koronavírusom sa môže prejaviť s oneskorením.

Abnormality nechtov môžu byť dôsledkom najrôznejších problémov, vrátane nedostatku vitamínov, kožných ochorení, cukrovky alebo poranenia – napríklad zatvorenie ruky vo dverách.

Dermatológovia však naznačili, že nie je náhoda, že sa mnohým ľuďom po pozitívnom teste na Covid zmenili nechty. ,,Existuje ďalšia časť tela, kde má vírus pravdepodobne vplyv: nechty na rukách,“ napísali experti v jednom z odborných článkov.

1. Biele čiarky

Niektorí odborníci uviedli, že ľudia, ktorí prekonali Covid-19, majú po infekcii vodorovné biele čiary cez nechty. Zdôraznil to profesor Tim Spector, vedúci výskumník štúdie symptómov na King’s College London a zdravotníckej spoločnosti ZOE. Čiarky známe ako línie Mees, je možné vnímať aj ako dôsledok srdcového zlyhania a infekčných chorôb ako je malária a rakovina. Štúdia informovala o prípade 47-ročného Španiela z vlaňajšieho júna, ktorému sa v strede nechtov vytvorili hrubé biele pásy 45 dní po pozitívnom teste na Covid.

Ridges on the toenails of a man who had Covid three months prior.Zdroj: CMAJ

2. Kopčeky

U pacientov s Covidom-19 sú hlásené aj jemné ryhy na nechtoch – lekársky nazývané Beauove línie. Nedávno to popísali kanadskí lekári u 45-ročného muža. Cez všetky nechty na rukách a nohách mal ryhy, uložené asi 5 mm od nechtového lôžka. Drážky sa považujú za príznaky odzrkadľujúce skutočnosť, že muž mal tri mesiace predtým pozitívny test na Covid.

3. Červený polmesiac

Takmer každý má na začiatku nechtov tvar polmesiaca. 

U niektorých ľudí bolo po koronavíruse spozorované jeho červené zakončenie. Podľa amerických a mexických vedcov, ktorí popísali aj prípad 37-ročnej ženy, bolo pozorovaných viac podobných prípadov.

Spomínaná žena si na nechtoch objavila červený pás len dva dni po tom, ako sa u nej objavili príznaky koronavírusu. Trvalo to iba jeden týždeň, kým sa jej nechty vrátili do normálu. Vedci uviedli, že to mohlo byť spôsobené aj zápalom cievneho systému.

A red band is seen over the crescent of the nail.Zdroj: Silvia Méndez-Flores et al.

4. Oranžové kopčeky

Ďalším znakom ochorenia Covid-19 môžu byť oranžové končeky na nechtoch. Tento príznak bol spozorovaný u staršej ženy, ktorá sa zrejme koronavírusom nakazila v opatrovateľskom dome v Taliansku. Zmena farby jej nechtov sa však objavila až 16 týždňov po jej nakazení a trvala najmenej mesiac.

Odborníci uviedli, že vykonali testy, ktoré dokázali prítomnosť protilátok proti Covid-19 a tak dodali, že tvar a zafarbenie naznačuje, že príčina je „systémová“ – v tomto prípade teda spôsobená koronavírusom. Vedci uviedli:

Je pozoruhodné, že abnormality nechtov môžu poskytnúť užitočné informácie o základných systémových ochoreniach. Žlté nechty a telangiektázia nechtového lôžka môžu byť znakmi chronickej obštrukčnej choroby pľúc.“

Nails of a COVID-19 patient 16 weeks after disease diagnosis. The nails present orange discolorations which have straight proximal borders that separate them from the healthy-looking nail bed areas.
Zdroj: Antonella Tammaro et al.

5. Zdvíhanie nechtov

Onychomadesis, teda zdvíhanie nechtov, je tiež teoreticky spôsobené koronavírusovou infekciou. Vyzerá to tak, ako by klinec rozdelil nechty na dve časti. K tejto abnormalite dochádza z dôvodu dočasnej prestávky v raste nechtov.

Tento stav bol pozorovaný aj u iných infekcií, autoimunitných chorôb a po použití niektorých liekov. Doktori v štúdiách dokonca uviedli, že jednej žene sa „uvoľnili“ staré nechty a vyrastali jej na ich mieste nové. Lekári uviedli: „Predpokladá sa, že nechty sú rezervoárom vírusu, ktorý môže u niektorých pacientov hrať hlavnú úlohu pri prenose ochorenia.“

Zdroj: nypost.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Malé dievčatko sa narodilo bez nošteka. Prešla si peklom a takto vyzerá, keď má 10 rokov

Tessa Evansová sa narodila bez nosa.Narodila sa so zriedkavou...
spot_imgspot_img

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale málokto si uvedomuje, že rovnako dôležité sú aj listy z orecha. Listy obsahujú vitamíny, glukozidy,...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných 80 alebo viac rokov veľmi vyvinula. V archívoch spoločnosti Pathé News*, priekopníka filmovej žurnalistiky, sme našli...
Verified by MonsterInsights