7 mýtov o spánku, o ktorých sme si mysleli, že sú pravdivé

Pomáha nám sledovanie televízie v posteli pred spaním relaxovať?

Narúša večerné cvičenie náš odpočinok? Toto sú niektoré mýty súvisiace so spánkom, ktoré udržiavajú návyky mnohých z nás, ale nie sú celkom pravdivé.

Veríme, že je dôležité ich odhaliť, pretože keď nespíme dobre, môžeme sa cítiť unavení, nerozmýšľame jasne a máme zlú náladu.

Spánok, rovnako ako všetky ostatné telesné procesy si vyžaduje našu pozornosť, pretože sú veľmi dôležitou súčasťou nášho života.

Skúmali sme najbežnejšie presvedčenia o dobrom spánku, ktoré môžu mať vplyv na zdravie.

1. Chrápanie je bežné a neškodné

Nepopierame to, je to fakt. Väčšina z nás v určitom okamihu svojho života chrápe. To samozrejme nie je problém. Ale keď je chrápanie časté a veľmi hlasné, môže to byť znakom toho, že trpíte zdravotnými ťažkosťami, ktoré je potrebné čo najskôr vyriešiť.

Mohlo by ísť napríklad o obštrukčné spánkové apnoe. Jedná sa o pomerne bežnú poruchu, ktorá nastane, keď sú vaše dýchacie cesty zablokované a vaše dýchanie sa počas spánku náhle preruší alebo dokonca zastaví, čo spôsobí, že sa zobudíte.

Osoba trpiaca apnoe nebude mať kvalitný spánok a pravdepodobne sa bude celý nasledujúci deň cítiť unavene a trpieť nadmernou ospalosťou.

To môže ovplyvniť jeho koncentráciu, a teda aj schopnosť efektívne vykonávať každodenné úlohy, a dokonca to môže predstavovať riziko pri činnostiach, ktoré si vyžadujú plnú pozornosť, napríklad pri šoférovaní. Apnoe a chrápanie súvisiace s týmto stavom by mal liečiť odborník na spánok. Ak si myslíte, že tým trpíte, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete zmeniť:

  •  Udržujte si zdravú váhu.
  • Obmedzte konzumáciu alkoholických nápojov.
  • Vyhnite sa spánku na chrbte, pretože podporuje upchatie dýchacích ciest.

2. Popoludní je dobré si zdriemnuť

Zdriemnutia sú známe ako skvelí spojenci ľudí, ktorí milujú spánok. Nielen to, ale majú aj úžasné výhody: môžu vám zlepšiť náladu, zlepšiť výkon v práci alebo pri akejkoľvek inej činnosti, na ktorú sa musíte zamerať, pomôžu vám relaxovať a budete sa cítiť menej unavení.

Ale táto úžasná vec sa môže proti vám tiež obrátiť. Dlhé zdriemnutie nespôsobí tieto požadované efekty a môže v skutočnosti narušiť váš nočný odpočinok. Odborníci odporúčajú iba krátke zdriemnutie, ktoré trvá 10-20 minút.

To by ste mali urobiť pred treťou hodinou popoludní. Ak sa na konci dňa rozhodnete spať niekoľko minút, v noci môžete mať problémy so zaspaním.

3. Viac spánku je vždy lepšie

Otázkou skutočne môže byť, čo rozumieme pod pojmom „viac spánku“?

Začnime so základmi, množstvom hodín, ktoré každý človek potrebuje. Je pravda, že sa môžu líšiť od jednej osoby k druhej, ale špecialisti sú si celkom istí, že dospelí by mali spať iba 7 až 9 hodín denne. Dlhý spánok môže spôsobiť bolesti hlavy a nadmernú únavu.

Súvisí to aj so zvýšeným rizikom zdravotných problémov, ako je priberanie na váhe, depresia, cukrovka a srdcové choroby.

Ak občas zostanete v posteli trochu dlhšie, príliš si s tým nerobte starosti.

Jediná vec, ktorú musíte urobiť je dávať pozor a uistiť sa, že nespíte pravidelne viac ako 9 hodín. Ak sa vám to zdá príliš ťažké, pretože milujete spánok, skúste zmeniť svoje návyky.

4. Sledovanie televízie v spálni vás uvoľní a pomôže vám zaspať

Mnohí z nás radi ležia v posteli a pozerajú dobrý film. Toto je jedno z najväčších potešení života a my vám ho nepokazíme.

Odborníci však majú jasno v tom, že by sme mali urobiť čiaru a vyhnúť sa sledovaniu televízie pred spaním.

Svetelné a zvukové podnety vysielajú do nášho mozgu signály, ktoré menia procesy v našom tele. Tieto procesy sú v skutočnosti tie, ktoré nám umožňujú cítiť sa ospalý a dobre spať počas noci.

Ak sa chcete v tejto záležitosti ponoriť trochu hlbšie, mali by ste začať s vedomím, že jeden z týchto procesov začína hormónom nazývaným melatonín. Naše telo uvoľňuje melatonín na konci dňa, keď si všimne, že slnko zapadá a stmieva sa. Je to jeho vlastný spôsob, ako nám povedať, že je čas spať.

Ak sme pred spaním vystavení umelému svetlu z televízorov, jeho funkcia je zmenená a neumožňuje nám dobre spať.

Preto špecialisti odporúčajú, aby sme v spálni nemali televíziu a iné obrazovky. Čo môžete namiesto toho urobiť, je prečítať si knihu a počúvať relaxačnú hudbu.

5. Ako starneme, potrebujeme menej spánku

Ak ste v detstve strávili nejaký čas so starými rodičmi, mohli ste si všimnúť, že sa často prebúdzali skôr ako vy.

Možno to bol prípad aj vašich rodičov. Ľudia sú často vedení k názoru, že s pribúdajúcim vekom potrebujeme menej hodín spánku. Ale keď sa pozriete na odporúčania odborníkov na počet hodín, ktoré potrebujú dospelí a starší ľudia, ukáže sa, že v tom nie je veľký rozdiel.

Je však tiež pravda, že proces starnutia môže prirodzene zmeniť množstvo a kvalitu spánku človeka.

To však neznamená, že vaše telo potrebuje menej hodín spánku, aby správne fungovalo. Kým dospelý vo veku od 18 do 64 rokov potrebuje 7 až 9 hodín spánku, ľudia nad 65 rokov by mali spať 7 až 8 hodín každú noc. Ako vidíte, stále je to veľmi blízko tomu, koľko by si mal každý človek odpočinúť.

6. Cez víkend nedostatok spánku doženiete

Bdieť cez noc kvôli práci, alebo kvôli dokončeniu domácich úloh do školy môže byť niečo, čo robíte len čas od času, a hoci to nie je dobré, nebudete mať žiadne zdravotné problémy. Nie je však vhodné urobiť si z toho zvyk.

Čas, ktorý spíte je dôležitý a mal by sa odohrávať v noci. Stratené hodiny spánku sa hromadia, a preto niektorí odborníci tento deficit nazývajú spánkovým dlhom.

Zaisťujú, že tento čas sa nedá obnoviť tak, že cez víkendy jednoducho spia niekoľko hodín navyše a tvrdia, že by to nevyrovnalo negatívne efekty, ktoré by neustály nedostatok spánku mohol v budúcnosti spôsobiť. Aj keď je pre vaše zdravie najlepšie vyhýbať sa dlhu, zvážte tieto tipy na postupné získavanie energie, ak ste stratili hodiny spánku:

  • Zdriemnite si krátko a skoro popoludní.
  • Stanovte si rozvrh na spánok a prebúdzanie a snažte sa ho dodržiavať každý deň.
  • Ak nie ste zvyknutí spať aspoň 7 hodín v noci, doprajte si 15 minút spánku v poobedných hodinách.

7. Cvičenie pred spaním sťažuje dobrý spánok

Nie všetci z nás sú schopní cvičiť ráno, väčšina dáva prednosť cvičeniu večer, po práci. Teraz sa možno pýtate, či to môže mať vplyv na kvalitu vášho spánku. Toto je legitímna otázka, ale vedci si ňou stále nie sú úplne istí.

Špecialisti si myslia, že ľahká až mierna fyzická aktivita približne 60 až 90 minút pred spaním vám môže pomôcť rýchlejšie zaspať a podporiť odpočinok. To znamená, že by ste mohli cvičiť jogu, chôdzu, cvičiť ľahké až stredne ťažké váhy, bicyklovať, plávať, ale to všetko by ste mali robiť bez toho, aby ste zachádzali príliš ďaleko.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “7 mýtov o spánku, o ktorých sme si mysleli, že sú pravdivé”