Britský odborník na peniaze hovorí, že socialistická stokoruna patrí medzi najkrajšie na svete

Odborník na moderné peniaze v Britskom múzeu Thomas Hockenhull zaradil bankovku, na ktorej je vyobrazený zlievač a roľníci, podľa webu britského denníka The Times vo svojom rebríčku na štvrté miesto.

Najlepšou bankovkou z hľadiska výtvarného prevedenia je podľa Hockenhulla ekvádorská bankovka v hodnote tisíc Sucre z roku 1944 pred anglickou bankovkou v hodnote piatich libier z roku 1887 a nemeckou inflačnou bankovkou v hodnote päť miliónov mariek z roku 1923.

Prvé papierové peniaze na svete vznikli v Číne a európske bankovky sa začali vydávať v 17. storočí. Podľa denníka The Times sa nejedná len o pekné obrázky, ale aj o nositeľa odkazov a myšlienok. Napríklad výjavy na papierových peniazoch štátov niekdajšieho sovietskeho bloku nezriedka podporovali ich komunistické ideály.

To je podľa Hockenhulla aj prípad ním oceňovanej stokorunačky. Jej podoba totiž podľa neho odráža atmosféru sociálneho napätia po kolektivizácii v poľnohospodárstve. Ideológovia chceli aj skrz bankovku vzbudiť dojem štedrosti a tým aj správnosti kolektivizácie. „Preto silná roľníčka drží poriadne bohatý snop obilia a obaja proletári hľadia v ústrety svetlým zajtrajškom sovietskych ideálov,“ opisuje kurátor britského múzea.

zdroj: ekonomika.idnes.cz

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Britský odborník na peniaze hovorí, že socialistická stokoruna patrí medzi najkrajšie na svete”