back to top
štvrtok, 18 apríla, 2024

Hrozí vám predčasné starnutie? Prvé známky sa objavujú už 34. roku života

Zvykli sme si na to, že starnutie je postupný proces, ktorý nám pomaly pridáva ďalšie vrásky a únavu do našich životov. Výsledky nedávneho výskumu však šokovali – zistilo sa, že pomerne veľké zmeny súvisiace s vekom sa vyskytujú v 3 etapách – vo veku 34 rokov, potom vo veku 60 rokov a nakoniec vo veku 78 rokov. A nezávisí to od genetiky alebo charakteristiky tela. Každý človek si prechádza týmito etapami.

Čo teda robiť, aby sme si čo najdlhšie uchovali našu mladosť a krásu?

Vedci študovali krv u viac ako 4 000 ľudí rôznych vekových skupín a všimli si zvláštny vzorec: koncentrácia a zloženie proteínov v plazme u niektorých účastníkov sa významne líšili od zvyšku. Tieto rozdiely boli zaznamenané iba u ľudí vo veku 34, 60 a 78 rokov.

Keďže celkový stav tela priamo závisí od kvality krvi, vedci dospeli k záveru, že v týchto vekových skupinách nastávajú významné zmeny v starnutí. Predtým SI boli istí, že starnutie nastáva postupne a plynulo, ukázalo sa však, že človek starne v 3 rôznych etapách.

Vďaka týmto výsledkom by sa mohlo moderné zdravotníctvo drasticky zmeniť. Teraz budú lekári schopní vyhodnotiť celkový stav tela pomocou krvných testov a porovnať skutočný vek osoby so skutočným stavom tela. Napríklad, ak biologický vek určený krvným testom je oveľa nižší ako skutočný vek pacienta, znamená to, že pacient má vynikajúce zdravie.

V budúcnosti bude dokonca možné zistiť, ktoré produkty alebo návyky ovplyvňujú mladosť určitej osoby a ktoré orgány starnú rýchlejšie než ostatné. Toto dopomôže pri rýchlejšej identifikácii nových chorôb a predĺžiť tak život človeka.

Koho ovplyvňujú „vekové posuny“ viac?

Woman Wearing Pink TopPexels

Všetci musíme prejsť týmito zmenami, ale zmeny veku sú stále zjavnejšie po 34-tke u  niektorých ľudí viac, u niektorých vôbec. Najprv to platí predovšetkým pre tých, ktorých rodičia vyzerali vždy na svoj vek, prípadne staršie. Je to spojené s genetikou: schopnosť tela zostať mladým a krásnym je zdedená  a naopak, aj od našich predkov získavame skoré príznaky starnutia.

Druhou rizikovou skupinou sú ľudia, ktorých biologický vek presahuje ich skutočný. Napríklad, dvaja 30-roční ľudia môžu mať úplne odlišný fyzický vzhľad, a to všetko preto, že prvá osoba ma „biologicky“ 20 rokov a druhá 60 rokov. Dôvod je ten, že ľudské telo môže v priebehu jedného kalendárneho roka zostarnúť o 3 roky a nevzťahuje sa to iba na ľudí s nezdravými návykmi. Ukázalo sa, že úroveň stresu v detstve a dokonca aj pôrodná hmotnosť ovplyvňujú vnútorný vek každého človeka.

Kedy viete, že vaše telo starne predčasne?

Ľudia prechádzajú 3 fázami, kedy starnú rýchlejšie, než zvyčajne

Situácia sa zhoršuje u ľudí, ktorých telo začalo predčasne starnúť – vek 34 rokov ich ovplyvní najviac. Zároveň príznaky predčasného starnutia nie sú limitované náhlym výskytom vrások alebo stratou pružnosti pokožky. Niektoré z týchto príznakov nie sú spojené ani s krásou tváre.

 

Ako viete, že vaše telo starne predčasne?

Person Touching HandPexels

  • Keď sa na vašej koži objavia modriny, a to aj po miernom buchnutí a nezmiznú ani po niekoľkých týždňoch, je to dôvod na obavy. Tento stav kože je normou po 45. veku života, ale jeho výskyt vo veku 35 rokov môže naznačovať predčasné starnutie. Rovnaké pravidlo platí pre škrabance. Ak stopy po škrabancoch z pazúrov vášho domáceho maznáčika nezmiznú ani po 2 týždňoch, je to alarmujúci signál.

 

  • Keď je pokožka vašich rúk suchšia a tenšia a žily sú cez ňu omnoho viditeľnejšie – je to ďalší príznak starnutia, ku ktorému by nemalo dôjsť v 30-tke, pretože je to tiež charakteristika pokročilého veku. Ak ste však mali vždy také ruky, potom sa nemusíte obávať – je to iba osobná črta vášho tela.

 

  • Ak je pre vás ťažké držať krok s vaším partnerom pri chôdzi a zrazu si všimnete, že ste vždy za ním, alebo váš priateľ, ktorý je v rovnakom veku, vás musí počas prechádzok poháňať – to znamená, že vaše svalstvo ochabuje o niečo rýchlejšie. Nie je normálne, aby vaše zdravé a mladé telo bolo menej fit ako vášho kamaráta či kamarátky v rovnakom veku, najmä ak máte rovnaký životný štýl.

 

  • Ak zistíte, že máte viac tuku, nielen v oblasti pasu a brucha, ale aj na zadnej strane ramien – vedci a lekári tvrdia, že toto je jeden z jasných znakov toho, že telo začína fungovať horšie. Rovnomerný prírastok zároveň nie je príznakom predčasného starnutia, ale mať nadbytočný tuk na tele nepriaznivo ovplyvňuje váš mladistvý vzhľad.

 

  • Ak zistíte, že sa na vašej tvári, krku a na vašom výstrihu začali objavovať malé hnedé škvrny, jedná sa o pigmentáciu – reakcia kože na slnečné svetlo, ktorá sa zvyčajne neobjaví skôr ako 40-tke, alebo ak sa objaví, bude to vo veľmi malom množstve. Tieto zmeny sa vyskytujú u ľudí, ktorí sa opaľujú bez opaľovacieho krému, a tých, ktorí v zime nepoužívajú hydratačné krémy s filtrami SPF.

 

  • Zistili ste, že vaša rodina začala tvrdiť, že chrápete. Nie je to len mučenie pre tých, ktorí spia vedľa vás, ale je to tiež známka hroziacich zdravotných problémov: zvyšuje sa riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a zvyšuje sa aj krvný tlak.

 

  • Ženy majú nepravidelný menštruačný cyklus. Táto nerovnováha môže naznačovať predčasnú menopauzu, ktorá sa zvyčajne začína vo veku 46 až 54 rokov. Ak sa menopauza začne o niečo skôr, znamená to, že vaše orgány starnú rýchlejšie ako vy.

Čo robiť na oddialenie predčasného starnutia?

Woman Doing Sit UpsPexels

Ako prvé, namiesto toho, aby ste naprávali následky, stačí sa o svoje telo vopred postarať. Mali by ste to robiť pravidelne. Okrem známych metód, ako je hranie, šport, konzumácia zdravého jedla a pitie dostatočného množstva vody, existujú menej zrejmé, no nemenej dôležité veci, ktoré by ste si mali čím skôr osvojiť.

 

  • Sledujte stav krvi a množstvo bielkovín v nej. Tieto ukazovatele vám môžu povedať o celkovom stave vášho tela a hneď ako zistíte svoju normu, je ľahké sledovať akékoľvek zmeny.

 

  • Sledujte svoj hormonálny profil. To priamo súvisí s rýchlosťou starnutia. Hormonálne lieky užívajte iba na lekársky predpis – nesprávne tabletky len zhoršia váš stav a môžu dokonca vyvolať priberanie na váhe.

 

  • Prestaňte sa pozerať na svoj telefón so sklonenou hlavou. Toto je najlepší spôsob, ako získať zbytočné vrásky na krku. Rovnaká situácia sa týka sledovania televízie večer vo vodorovnej polohe, kedy je hlava položená na vankúši, ktorý je umiestnený na nízkej úrovni. Pokúste sa vyhnúť tejto pozícii za každú cenu.

 

  • Umývajte si tvár po cvičení. Časté umývanie narušuje ochrannú vrstvu pokožky, avšak pot, ktorý po fyzickom tréningu zostane na vašej pokožke, spôsobuje podráždenie a zápal, čo môže v budúcnosti viesť k suchosti a vráskam. Preto je dôležité umývať si tvár nielen po fyzickej aktivite, ale aj ráno, pretože pokožka vylučuje počas noci aj mastnotu a pot.

 

  • Strávte menej času jazdením. Každé šoférovanie je pre vaše telo stresom – hladiny kortizolu a adrenalínu sa zvyšujú a vyvolávajú predčasné vrásky a únavu. Prechádzka je omnoho zdravšia alternatíva pre vaše telo. Okrem toho, ak trávite viac ako jednu hodinu v aute dochádzaním do práce, možno by ste mali zvážiť zmenu zamestnania a nájsť si také , ktoré sa nachádza bližšie k vášmu domovu.

Všimli ste si významné známky starnutia, ktoré sa náhle objavili na vás alebo vašich priateľoch po dosiahnutí 34. roku života?

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený...

Už tri roky je slobodný a odmieta chodiť so „škaredými ženami“. Sám pri tom nie je žiaden krásavec

Na TikToku jeden používateľ tvrdil, že odmieta chodiť so...

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje...

30 rokov mala podozrenie, že vychováva cudzie dieťa. Až teraz objavila hrozivú pravdu!

Ešte počas pobytu v nemocnici mala Zoe Tuganova podozrenie,...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený...

Už tri roky je slobodný a odmieta chodiť so „škaredými ženami“. Sám pri tom nie je žiaden krásavec

Na TikToku jeden používateľ tvrdil, že odmieta chodiť so...

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje...

30 rokov mala podozrenie, že vychováva cudzie dieťa. Až teraz objavila hrozivú pravdu!

Ešte počas pobytu v nemocnici mala Zoe Tuganova podozrenie,...

Mladá žena prišla o ruky a nohy. No veľmi chcela mať deti. Potom sa jej stala dôležitá vec

Bála sa, že keď bude takto vyzerať, nikdy nenájde...
spot_imgspot_img

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený radikálny právny predpis na boj proti fajčeniu a s ním súvisiacim zneužívaním. Vyvoláva kontroverzie dokonca...

Už tri roky je slobodný a odmieta chodiť so „škaredými ženami“. Sám pri tom nie je žiaden krásavec

Na TikToku jeden používateľ tvrdil, že odmieta chodiť so "škaredými ženami" a že sa môže zamilovať len vtedy, ak je osoba, ktorú stretne, preňho...

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje fyzické zvláštnosti. Byť extrémne chlpatý nie je vždy jednoduché a ešte menej v našej spoločnosti, kde...
Verified by MonsterInsights