Najvážnejšia chyba, ktorú ľudia robia na cintoríne, kde naši blízky našli večný pokoj

Pokiaľ je nejakú skutočnosť ťažko vysvetliť, často vysvetlenie nahrádzajú znamenia a povery. Pohreb, pomník a cintorín – to je priestor pre „odborníkov“.

Len nevydesiť trúchliacich! A tí buď z nevedomosti, alebo preto, že „sa to tak robí“, dodržiavajú nepotrebné zvyky a sú ochotní veriť predsudkom.

Spomienka na zosnulých

V tomto článku vám povieme, ako sa správať na cintoríne, aby ste sa nedostali do problémov.

Ukázalo sa, že aj tam je potrebné dodržiavať etiketu.

Niekedy sú takéto zákazy absurdné, a tí, ktorí sú v hlbokom emočnom napätí vykonávajú všetko  bez toho, aby sa pokúšali preniknúť do významu týchto činností. Mnohí veria, že na cintoríne musia dodržiavať isté pravidlá, inak sa dostanú do problémov.

Pozrime sa, aké sú, pravidlá návštevy cintorína z hľadiska „odborníkov“.

ČO SA NEMÔŽE robiť na mieste večného odpočinku

1. Na cintorín sa môže vstupovať iba bočným vchodom (cez hlavný sa vstupuje len pri pohrebe) s otvorenými dlaňami. Ak máte ruky vo vreckách, nezovierajte dlane. Aj tašku či kabelku je potrebné uchopiť tak, aby boli všetky prsty a ruka otvorené.

2. Keď odchádzate z cintorína, nemali by ste sa obzerať.

 

3. Na cintorín sa nemôže ísť po západe slnka.

4. Nechoďte k mŕtvym s prázdnymi rukami, mali by ste vždy mať so sebou jedlo a pitie pre zosnulého.

5. Keď opúšťate cintorín, hoďte na hrob zopár mincí.

6. Ak vám niečo spadne na cintoríne, nezdvíhajte to – ponechajte to na zosnulého.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Gracia Patricia (@gracie.letu),

7. Deti a tehotné ženy by nemali chodiť na pohreby a na miesta večného odpočinku. Duše mŕtvych si môžu vziať dušu dieťaťa so sebou.

8. Nesťažujte sa na život v blízkosti hrobu, inak si vás mŕtvy vezme k sebe.

9. Na cintorín sa nesmie chodiť v sandáloch alebo otvorených topánkach.

 

10. Potknutie sa na cintoríne nie je dobé znamenie. Ešte horšie je pád.

11. Na cintoríne by sa nemalo hovoriť o postupe a úspechoch v živote, aby to tam všetko neostalo.

12. Z cintorína vždy odchádzajte rovnakou cestou, ako ste naň prišli.

13. Po návšteve cintorína je potrebné očistiť si topánky, aby ste si do domu nepriniesli odtiaľ hlinu, a nohy by ste si mali ohriať sviečkou z kostola alebo v teplej vode.

 

14. Po pohrebe by ste nemali navštevovať blízkych, aby ste im nepriniesli smrť do domu.

15. Mačky a iné zvieratá na cintoríne sú duše mŕtvych. Čierna mačka je čarodejnica alebo pohybujúca sa duša hriešnika a biela mačka je duša spravodlivého človeka.

 

Ako vidíte, väčšina týchto rád sú len povery, ktoré nepodporuje ani cirkev. Väčšina z nich sa dá vysvetliť, ostatným je lepšie neveriť.

Áno, tehotné by nemali chodiť na pohreb či cintorín, ale nie preto, že temné sily ovplyvnia dieťa, ale preto, že sa tak vystaví stresu. No samozrejme všetko závisí od rozhodnutia budúcej matky. Niekedy je lepšie zájsť do kostola, pomodliť sa a dať na omšu za tých, ktorí odišli.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa 🌺 Alena 🌺 (@alenoocka),

Každý veriaci sa musí naučiť oddeliť kúkoľ od pšenice. Treba sa správať na pohrebe úctivo. Smiech, vtipy a každodenné rozhovory sa neodporúčajú. Na takomto mieste je lepšie nefotiť sa.

Neexistuje žiadny rozdiel v tom, z ktorej strany na cintorín vstúpite. Chodenie na hroby v noci je neetické. Navyše hrozí nebezpečenstvo pádu, či iného úrazu. Na cintorín sa tiež neodporúča ísť emočne nestabilným ľuďom. Keď sú v zármutku, nekontrolujú sa, čo tiež nie je dobré.

 

Na cintoríne sa neje, ani nepije  voda z miestneho zdroja. Zo zrejmých dôvodov je zdrojom mnohých infekcií prameň, ktorý vyteká zo zeme, v ktorom sú rozpadajúce sa pozostatky. Preto je lepšie čistiť hrob v rukaviciach a potom si dobre umyť ruky, topánky a náradie vodou doma.

Hrob by sa mal udržiavať čistý. Na veľkosti náhrobného kameňa či farbe nezáleží. Dbajte na to, aby bolo toto miesto udržiavané a upratané, bez burín.

 

Nezabudnite na jedno : báť sa treba živých ľudí, nie mŕtvych. Všetci naši blízki, ktorí zomreli, sú tu stále s nami a sú v poriadku. Večne živá ľudská duša nepotrebuje časté návštevy na cintoríne. Modlitba je však potrebná pre každého zosnulého, pretože on sám to už nemôže urobiť.

Už ste sa stretli s podobnými poverami?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Najvážnejšia chyba, ktorú ľudia robia na cintoríne, kde naši blízky našli večný pokoj”