Sú slobodomurári tajnými vládcami sveta alebo je to len jedna veľká bublina?

Najpopulárnejšia konšpiračná teória hovorí, že nášmu svetu tajne vládnu slobodomurári.

Väčšina ľudí zároveň ani nevie, ako taký slobodomurár vyzerá alebo čo robí. Ide však o jednu z najstarších organizácií na svete, ktorá vznikla v 16. storočí. Kto to vlastne sú slobodomurári a je nutné sa ich báť?

Dejiny slobodomurárstva

Slobodomurárske hnutie začalo v roku 1717 vytvorením oficiálnej slobodomurárskej lóže v Anglicku. Najstaršia lóža na svete však začala fungovať koncom 16. storočia v Škótsku. Najstaršia zmienka o nej pochádza z roku 1599.

Existujú teórie o tom, že slobodomurárstvo vzniklo ešte skôr. Niektorí veria, že prvými členmi boli templári, ktorí utiekli pred Filipom IV. a iní, že slobodomurári majú pôvod ešte z čias kráľa Šalamúna.

Tak či onak, v Škótsku sa začali formovať lóže ako cechy slobodomurárov. Na rozdiel od iných profesií tehliari nesedeli, cestovali po krajine a zúčastňovali sa rôznych budov.

Aby ľudia dôverovali cudzím ľuďom, bolo potrebné nejako rozlíšiť profesionalitu ich cechu, ktorý sa neskôr stal základom pre slobodomurárske lóže. Vymýšľali si vlastné symboly, viedli zápisnice zo schôdzí a udržiavali kontakty medzi rôznymi bunkami organizácie.

Kto sú slobodomurári

Zo slobodomurárskych lóží sa neskôr stali tajné spolky. Najprv po prenasledovaní anglickou korunou a potom po zákaze slobodomurárstva v Tretej ríši sa členovia lóže nakoniec rozhodli tajiť svoje mená.

Skutoční slobodomurári nehľadajú politický vplyv, navyše politické témy sú pre členov lóže tabu. Rovnako ako témy o ženách a náboženstvách – tie, ktoré vyvolávajú najhorúcejšie diskusie medzi mužmi.

Hlavným cieľom slobodomurárov je sebapoznanie a sebazdokonaľovanie. A od vzniku slobodomurárstva v Anglicku sa lóže zaoberajú verejným vzdelávaním. Slobodomurársku lóžu možno nazvať skôr elitným mužským klubom zaujímajúci sa o ezoteriku a filozofiu.

Ako sa stať slobodomurárom

Slobodomurárom sa teoreticky môže stať ktokoľvek. Existuje však špeciálny obrad, ktorý sa dodržuje už niekoľko storočí.

  • Nový člen musí mať najmenej dva odporúčania od existujúcich členov.
  • Potom sa s ním urobí pohovor a na konci hlasujú všetci členovia lóže. Podľa ich pravidiel minimálny počet v jednej lóži predstavuje 7 osôb. Ak sú teda najmenej traja členovia proti prijatiu nováčika, jeho možnosti sú zmarené.

Záujem o toto „povolanie“ je enormný, no prijatých je len niekoľko jedincov. Problém je v tom, že ľudia netušia, čo lóža robí, ale počuli, že vládnu svetu. Prichádzajú tam teda kvôli moci.

Zdroj: ofigenno.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Sú slobodomurári tajnými vládcami sveta alebo je to len jedna veľká bublina?”