Zachránila viac ako 100 000 vojakov počas 1. svetovej vojny. Marie Curie-Skłodowskú prezývali matkou radiácie

Marie Curie Skłodowska bola poľská vedkyňa, ktorá je zodpovedná za jeden z najväčších objavov sveta. Radiáciu objavila počas jej života v Paríži, kde aj študovala. Odhalila tak škodlivé rádioaktívne lúče, ktoré vyžaruje uránium a aj spôsob akým tieto lúče môžu prechádzať pevnými materiálmi.

No cesta za úspechom nebola až taká ľahká, keďže Marie bola chudobná žena čo v jej dobe nepredstavovalo kombináciu súcu na svetový úspech. V tomto článku sa dozviete 10 zaujímavých faktov o tejto žene, ktorá kvôli svojmu objavu položila aj život.

 

# 1  Do Paríža sa presťahovala v roku 1891

Mnoho ľudí verí, že Marie Curie bola Francúzka. V skutočnosti sa narodila v poľskej Varšave v roku 1867 rodičom – učiteľom. Vyrastala v chudobou ubíjanom susedstve a rodičia ju vychovávali z toho mála peňazí čo mali. Marie sa zaujímala o vedu už od útleho detstva a bolo zjavné, že je mimoriadne múdra.

Keď mala 24 rokov, našetrila si dostatok peňazí aby mohla odísť do Paríža. Tam ako prvá žena spravila prijímacie skúšky na fakulte fyziky a chémie na parížskej univerzite Sorbonne. Na tomto mieste tak mohla jej vedecká myseľ ďalej rozkvitať.

 

Rodný dom vo Varšave

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

# 2  S manželom tvorili silnú dvojku

Keď Maria dovŕšila 28 rokov, vydala sa za muža menom Pierre Curie. Ten bol profesorom na katedre fyziky na Univerzite Sorbonne, kde Marie študovala. Týchto dvoch ľudí spojilo samé nebo – Marie bola odhodlaná zmeniť históriu a Pierre mal prostriedky na to aby jej v tom pomohol. Napriek láske k Pierrovi si nechala aj svoje meno – Marie Skłodowska Curie. 

 

Marie a jej manžel Pierre

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Nikdy tak nezabudla odkiaľ pochádza a na Poľsko nezanevrela. Pre svoju dcéru najala aj učiteľku aby ju naučila rozprávať poľsky. Dokonca sa hovorí aj o tom, že chemický prvok polónium, ktorý objavila pomenovala po svojej rodnej zemi.

 

# 3  Albert Einstein sa stal jej najväčším fanúšikom

Manžel Pierre tragicky zahynul počas autonehody v roku 1906. Do roku 1911 sa do svojej práce ponorila ešte viac no nedostávalo sa jej až takej pozornosti akú si zaslúžila. Zúčastnila sa Konferencie Solvay v Bruseli, kde sa stretávajú svetový vedci v oblasti fyziky, kde bola Marie jedinou ženou. Tam sa prvýkrát stretla s Albertom Einsteinom. 

 

Prvá konferencia v Solvay

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Francúzsko bolo v tej dobe plné sexizmu, xenofóbie a antisemitizmu. Pre Marie Curie tak bolo nemožné dostať sa na miesta, kde by mohla prekonať svojich mužských kolegov čo ju dostalo do hlbokých depresií. V tom čase tak Einstein urobil čo mal a napísal Curie taktný list. V ňom jej oznámil, že je ňou nadšený a inšpiruje ho jej nadšenie a intelekt. Prosil ju aj o to aby aj naďalej pracovala, bojovala a aby vedela, že sú ľudia čo za ňou a jej prácou stoja.

 

Marie Curie a Albert Einstein

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

# 4  V jej začiatkoch trpela hladom

Počas prvých rokov, keď žila v Paríži chodila cez deň na prednášky a v noci si privyrábala doučovaním. Mala tak málo peňazí, že jedla iba chlieb s maslom a pila čaj. Často tak počas dňa od hladu a nedostatku živín odpadla. No po tom čo sa prebrala pokračovala ďalej vo svojej práci akoby sa nič nedialo.

 

Marie počas štúdie na univerzite Sorbonne

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

# 5  Ako prvá použila slovo “radioaktivita”

V roku 1898 Curie zistila, že tórium je radioaktívny prvok no Gerhard Schmidt publikoval Mariin objav ako svoj. Našťastie sa v tom čase pridal k Marii jej manžel Pierre aby jej v práci pomohol. Neskôr v roku 1898 mali už k publikovaniu pripravené svoje zistenia týkajúce sa nového prvku – polónium. Do decembra sa im podarilo oznámiť aj existenciu ďalšieho prvku – rádia. V publikácii tak Marie Curie použila slovo prvykrát slovo “radioaktivita”.

 

Marie Curie vo svojom laboratóriu

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

# 6  Zachránila životy vojakom počas 1. svetovej vojny

Po prepuknutí 1. svetovej vojny sa Marie Curie nepáčilo to ako veda nebola súčasťou prvej línie. Vojaci tak často potrebovali urgentnú starostlivosť a operácie no röntgeny neboli v dostatočnej blízkosti bojov. Preto Marie Curie navrhla pojazdnú rádiografiu tak, že do auta nainštalovala röntgen spolu s generátorom. 

 

Marie Curie v pojazdnom röntgene počas 1. svetovej vojny

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Tie mohli byť odstavené neďaleko bojov a zachrániť tak stovky životov. Dokopy existovalo 20 takýchto vozidiel, ktoré obsluhoval tím žien. Neskôr sa jej podarilo namontovať dalších 200 röntgenov v poľných nemocniciach. Predpokladá sa, že Curie týmto počinom zachránila vyše milión životov.

 

# 7  Komisia Nobelovej ceny ju spočiatku úplne ignorovala

V roku 1903 bola práca Marie Curie predložená Švédskej akadémii na prehodnotenie na ocenenie Nobelovou cenou. Súčasťou jej publikácii bol aj Henri Becquerel a jej manžel Pierre Curie. Preto sa všetky tieto tri mená zahrnuli v predkladanej práci. Tieto časy boli plné sexizmu a preto sa oddelenie prehodnocujúce ocenenie Nobelovou cenou rozhodlo vynechať všetky zmienky o Marie spojené s objavmi. 

 

Prvá Nobelova cena za fyziku z roku 1903

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Gösta Mittage-Leffler, jeden z členov komisie, sa však snažil všetko napraviť a Pierrovi napísal list, v ktorom ho varoval o tom čo chce akadémia spraviť. Pierre preto kontaktoval organizáciu aby im vysvetlil, že Marie Curie bola kľúčová osoba čo sa týka objavov a bez nej by práca a objav neboli možné. Ešte v tom roku sa Marie stala historicky prvou ženou, ktorá bola ocenená Nobelovou cenou.

 

# 8  Je jediným človekom, ktorý bol ocenený Nobelovou cenou za dve rôzne vedné disciplíny

Pierre Curie zomrel krátko potom ako so svojou manželkou získali Nobelovu cenu za fyziku. Do roku 1910 sa Marie dostala na inú cestu, ktorá ju zaviedla k chémii. Podarilo sa jej izolovať rádium a neskôr zadefinovala medzinárodné meradlo rádioaktívnych emisii, ktoré výstižne pomenovala “curie”. O rok neskôr jej tieto objavy priniesli druhú Nobelovu cenu v oblasti chémie. Vyhrať Nobelove ceny v dvoch rôznych vedných disciplínach sa ešte nikomu nepodarilo!

 

Nobelova cena za chémiu z roku 1911

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

# 9  Jej dcéra taktiež získala Nobelovu cenu

V šľapajách svojich rodičov sa vydala aj ich najstaršia dcéra Irène, ktorá bola ocenená Nobelovou cenou v roku 1925. Jej práca sa venovala rádioaktivite a medzi jej objavy patrí zlučovanie nových rádioaktívnych prvkov.

 

Marie s dcérami Ève a Irène v roku 1902

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

# 10  Práca Marie Curie ju nakoniec aj zabila

V roku 1934 si odišla odýchnuť a nazbierať sily do liečebného centra v Passy v Paríži. Marie Curie zomrela 4. júla na následky aplastickej anémie. Bolo to výsledkom toho, že Marie bola vystavovaná veľkému množstvu škodlivej radiácie, o ktorej v tom čase ešte nevedeli, že by mohla byť použitá na liečenie ľudí. 

 

Marie Curie v New York City

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Väčšinu svojej kariéry nosila skúmavky s rádioaktívnymi izotopmi vo vrecku a mala ich aj v zásuvkách svojho pracovného stola. Je dosť pravdepodobné, že všetok jej majetok a všetky jej dokumenty majú v sebe toľko radiácie, že ju doviedli až do hrobu. Dnes sú všetky jej dokumenty uchovávané v špeciálnych nádobách a narábať sa s nimi môže iba ak máte na sebe ochranný oblek.

Ktorý z týchto faktov o matke radiácie Vás zaujal najviac?

zdroj: discoverwalks.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zachránila viac ako 100 000 vojakov počas 1. svetovej vojny. Marie Curie-Skłodowskú prezývali matkou radiácie”