back to top
sobota, 20 apríla, 2024

10 rastlín, ktoré dokážu absorbovať teplo a urobia váš domov extra útulným

V lete môžu rastliny ochladiť váš dom. Prostredníctvom pórov svojich listov, nazývaných stomata, rastliny absorbujú oxid uhličitý z atmosféry, ktorý používajú na fotosyntézu. Potom cez tie isté póry uvoľňujú vodu. Tento proces sa nazýva evapotranspirácia a ochladzuje rastlinu, rovnako ako transpirácia ochladzuje ľudské bytosti. Pomáha tiež znižovať teplotu prostredia.

Zhromaždili sme niekoľko rastlín, ktoré môžu osviežiť vaše prostredie a zároveň vyzdobiť váš domov.

1. Fikus

Tento druh naberá vodu cez svoje korene a potom uvoľňuje vlhkosť cez póry umiestnené na spodnej strane listov. Čím viac listov má a čím sú väčšie jeho listy, tým viac vlhkosti uvoľňuje.

Rastlina vyžaduje svetlo a toleruje priame slnečné žiarenie niekoľko hodín denne, pokiaľ slnko nie je príliš intenzívne. Čo sa týka polievania, snažte sa to nepreháňať. Kvet polejte, až keď je substrát takmer úplne suchý.

2. Bostonská papraď

© Fragile_Entity / Reddit

Je to obľúbená izbová rastlina, často umiestnená do závesných košíkov. Môže zo vzduchu nasávať formaldehyd, xylén a toluén. Napriek tomu, že papraď dáva prednosť čiastočnému až úplnému tieňu vonku, v interiéri sa kvetu dobre darí nie len v tieni, ale dobre reaguje aj na jasné filtrované svetlo. Na svoj rast potrebuje výdatnú zálievku, kvalitnú pôdu a dostatok priestoru.

3. Sansevieria trifasciata

© freshme4t / Reddit

Kravský jazyk, oslie uši, svokrin jazyk alebo hadí chvost, ako je známe, má schopnosť čistiť vzduch a regulovať teplotu priestorov, v ktorých sa nachádza, najmä v noci, keď sa mikroskopické póry jeho listov otvoria.

Tento druh je veľmi odolný voči nepriaznivým podmienkam životného prostredia, ako je suchý a horúci vzduch, nedostatočné zalievanie a málo svetla. Polievať sa odporúča iba vtedy, ak je substrát úplne suchý.

4. Pothos

© Zhoutopia / Reddit

Táto rastlina je schopná regulovať teplotu a tiež eliminovať vnútorné znečisťujúce látky, ako sú formaldehyd, xylén a benzén. Izbová rastlina môže dosiahnuť niekoľko metrov na výšku, ak jej je poskytnutá podpora. Najlepšie výsledky dosiahnete s nepriamym svetlom. Znáša intenzívnu svietivosť, ale dlhé obdobia priameho slnečného svetla listy spália. Zaliať potrebuje spravidla iba vtedy, ak je pôda na dotyk suchá.

5. Chlorophytum comosum

© Mars_Hoya / Reddit

Pavučinový brečtan je rastlina, ktorá môže zlepšiť kvalitu vzduchu a rýchlo absorbovať teplo, aby vyrovnala teplotu miestnosti, v ktorej sa nachádza.V interiéri je ideálne ju umiestniť do dobre osvetlenej miestnosti, ale bez priameho vystavenia slnečným lúčom. Rastlina by mala mať konštantnú vlhkosť pôdy. Dve výdatné zálievky týždenne v teplých mesiacoch. V chladných mesiacoch bude stačiť jedna zálievka týždenne alebo každých desať dní.

6. Trpasličí fikus

© lecorbu01 / Reddit

Jeden z mála stromov, ktorému sa dobre darí v interiéri a vzduch pomáha udržiavať vlhký a svieži. Odstraňuje tiež bežné toxíny zo vzduchu v domácnosti. Tento strom dobre rastie v slnečných, jasných podmienkach. V lete vyžaduje mierne množstvo zálievky.

7. Aloe vera

© masonb6 / Reddit

Aloe vera uznávaná pre svoje kozmetické a liečebné využitie, je ideálna na osvieženie prostredia vášho domova, pretože dokáže regulovať teplotu. Udržiavanie rastliny aloe vera je veľmi jednoduché, pretože je to rastlina, ktorá si vyžaduje veľmi malú starostlivosť. Môžete ju zalievať iba vtedy, keď pôda vyzerá suchá alebo trochu popraskaná. V zimných obdobiach nie viac ako raz za mesiac. Vyžaduje veľa svetla, preto je dôležité, aby ste ju umiestnili na miesto, na ktoré dopadá najviac slnka, môže to byť blízko okna.

8. Ľalia mieru

© Gaddness / Reddit

Spathiphyllum alebo ľalia mieru je rastlina, ktorá dokáže absorbovať prebytočnú vlhkosť a tým normalizuje teplotu v dome. Je dôležité rastlinu umiestniť na teplé miesto, mimo dosahu priameho slnečného svetla. Zalejte ju destilovanou alebo dažďovou vodou, aby bola pôda vlhká.

9. Palma Areca

© FerociousMau64 / Reddit

Je to jedna z rastlín s najväčšou schopnosťou čistenia vzduchu, pretože výrazne znižuje hladiny formaldehydu a benzénu v životnom prostredí. Na život v dobrých podmienkach potrebuje tieň alebo polotieň. Ak nemá dostatok svetla, rastlina má tendenciu slabnúť. Za 24 hodín dva metre vysoká rastlina pohltí cez listy jeden liter vody, takže si vyžaduje určitú pozornosť. Pôda, by mala byť vždy vlhká, ale nie až príliš.

10. Krotón

© mightyhund / Reddit

Je to nenáročná rastlina, ktorej sa darí v nízkych až stredných svetelných podmienkach. Narastie do výšky nižšej ako pol metra a pomáha odstraňovať škodlivé toxíny zo vzduchu v domácnosti. Súčasne v interiéri zvlhčuje a ochladzuje teplotu. Existuje mnoho odrôd listov tejto rastliny. Ak je vašim cieľom ochladiť prostredie, vyberte si rastlinu so svetlými listami. Je dôležité vziať do úvahy, že listy obsahujú dráždivú látku, ktorá môže byť toxická pre domáce zvieratá.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights