5 Zlozvykov, ktoré vedia skôr či neskôr zničiť váš partnerský vzťah. Ktoré to sú?

Máte niekedy pocit, že prestávate na sebe pracovať od momentu, čo sadáte s niekým do vzťahu? Prehliadate konkrétne problémy a čakáte, kým to jedného dňa nevybuchne? Tieto ale aj iné veci sú častou príčinou toho, prečo ľuďom stroskotávajú krátkodobé a dlhodobé vzťahy.

Mnoho ľudí má zlé návyky, pretože si nemyslia, že by mohli predstavovať problém. Zlozvyky však narastajú, pridávajú sa nové a nie je ťažké predstaviť si, ako to skončí. Prečo ľudia prehliadajú veľmi škodlivé návyky a čo sa dá urobiť, aby s tým prestali?

BYŤ PASÍVNE-AGRESÍVNYM MÔŽE NIČIŤ VZŤAHY

Keď ste vo vzťahu, nemáte náladu ani silu tráviť čas hádkami. Po dlhom dni v práci je to posledná vec, ktorú by ste chceli robiť. Najmä ak ide o vašu polovičku.

Ľudia sa zvyčajne pokúšajú ignorovať určité veci kvôli tomu, aby predišli hádke. Táto stratégia je neraz dvojsečná zbraň. Kedykoľvek začnete potláčať svoje pocity, spustí sa u vás pasívna agresivita.

woman on bike reaching for man's hand behind her also on bike                       unsplash

Ako by to mohlo zničiť celý vzťah? Možno si myslíte, že je to len zlé obdobie a nepotrvá dlho, kým sa všetko vráti do starých koľají.

No byť pasívne agresívny vám zhoršuje celkovú náladu, dávate komplimenty, ktoré sú skôr urážkou, než reálnou pochvalou odkladáte veci na neskôr a odmietate komunikovať. Popieranie hnevu vo vás môže vyvolať frustráciu a stres.

Tento zvyk popierania hnevu a vyhýbanie sa riešeniam veľmi rýchlo naruší váš vzťah. Čím viac budete svoje pocity potláčať a hromadiť vo svojom vnútri, tým je väčšia pravdepodobnosť, že vás budú vytáčať aj maličkosti. Ak budete takto fungovať niekoľko mesiacov alebo rokov, stane sa z toho vaša nočná mora.

grayscale photo of man and woman holding hands                           unsplash

Pasívne agresívni ľudia tiež zabúdajú odpúšťať. Kedykoľvek sa niečo stane, aj keď partner alebo partnerka uzná svoju chybu a ospravedlní sa, nie je im to nič platné. Sú schopní to držať v hlave aj niekoľko rokov a v prípade potreby to vytiahnuť späť na povrch.

Ešte horšie je, ak sa odmietajú ospravedlniť, hoci urobili niečo zle. V tomto prípade zvyčajne robia niečo, aby oni vyzerali dobre a ich polovičky zle.

Ak váš partnerský vzťah vyzerá približne takto, verte, že sa už na ňom začínajú objavovať pomyselné praskliny. V prípade, že sa tomu chcete vyhnúť, začnite byť úprimní a otvorení voči svojmu partnerovi alebo partnerke. Zbavte sa svojho ega a nenechajte hnev, aby z vás robil iného človeka.

PRÍLIŠNÁ POHODLNOSŤ MÔŽE ZNIČIŤ VZŤAHY

Ľudia po chvíli vo vzťahu začnú lenivieť. Prestanú byť takí pozorní ako kedysi a prestanú ich zaujímať nové veci o svojich partneroch.

Ide najmä o prípady, kedy si myslíte, že viete o nich všetko. Môžete robiť niečo, o čom ste si mysleli, že je to v poriadku, no nepoznáte názor vášho partnera alebo partnerky. Možno má zásady, ktoré sú protikladom tých vašich. Nevedomosť o vašom partnerovi môže viesť k významným a neočakávaným nezhodám.

Ďalším problémom prílišnej pohodlnosti je, že ich môžete začať brať ako samozrejmosť. Môžete očakávať, že tu budú pre vás bez toho, aby ste im to opätovali. Očakávať, že vám niekto bezpodmienečne zasvätí život, je toxické a nelogické.

Ak dosiahnete bod, kedy už nie ste na svojho partnera či partnerku milý, je to prvý znak toho, že váš vzťah začína upadať.

Považovanie ľudí za samozrejmosť sa môže prejavovať nedostatkom náklonnosti a rešpektu. Mohlo by to zájsť až k tomu, kedy ani nedostanete poďakovanie za to, že ste uvarili jedlo. Títo ľudia vás môžu prestať zapájať do života. Áno, ste ich v partnerskom vzťahu, no nebuďte prekvapení, ak vás nevezmú na spoločenskú udalosť.

selective focus photography of couple hugging                     unsplash

Dávajte pozor, aby ste nezabudli na vzťahu pracovať. Rovnomerne rozdeľte povinnosti a snažte sa čo najviac pamätať na potreby svojho partnera. Je tiež dôležité pamätať na maličkosti – obľúbená vôňa alebo farba. Prípadne to, čo mali oblečené na prvom rande. Tým dáte najavo, že vám na partnerovi skutočne záleží.

Vyhnite sa prílišnej pohodlnosti a starajte sa o potreby vašej polovičky. V opačnom prípade váš vzťah neobstojí v skúške času.

PRÍLIŠNÁ KRITIKA MÔŽE ZNIČIŤ VZŤAHY

Každý by mal vedieť prijať konštruktívnu kritiku. V každom vzťahu, romantickom, platonickom, či pracovnom je to niekedy dokonca nevyhnutné. Niekedy sa to však môže vymaniť spod kontroly.

Keď ste s niekým vo vzťahu, môžete sa dostať do pasce tým, že na niekom uvidíte len to zlé. Stáva sa to preto, že dobré vlastnosti človeka začnú vyzerať bežne. Nie je to už nič, nad čim by sme sa pozastavovali. Namiesto toho, aby ste sa tešili, že vám partner každé ráno uvarí kávu, začnete to očakávať. Začnete sa teda zameriavať na nie veľmi lichotivé vlastnosti vašich partnerov. Sú neporiadni? Chrápu? Sú občas leniví?

Najbolestivejším spôsobom, akým môžete byť kritickí, je kritizovanie ich rodiny.

Je to podstatná súčasť ich života, ktorá im dáva emocionálnu a morálnu oporu.  V prípade, že máte niečo proti ich rodine, nepúšťajte sa do kritiky, nikto predsa nemôže za to, v akej rodine vyrastal.

woman kissing man's head                                   unsplash

Môžete začať ich neustále porovnávať so sebou alebo s inými ľuďmi.

Ak ste vy poriadkumilovní, prečo by nemohli byť takí aj oni? Ak sú ich rovesníci ambiciózni, prečo nemôže byť váš partner rovnaký? Prípadne sa môžete dostať do pasce prílišnej kritiky voči sebe samému.

Prečo nemôžete byť taký dobrý ako vaša polovička? Prečo nie ste taký úspešný? V takom prípade môže žiarlivosť prevládať a spôsobiť naštrbenie vo vašom vzťahu. Vzťah je založený na dôvere a vzájomnom rešpekte. Ak namiesto podpory budete žiarliť na úspechy svojho partnera, môže to znamenať, že ho nemilujete, alebo neviete, ako byť dobrým partnerom.

Ďalším dôsledkom prehnanej kritiky je pocit, že musíte mať vždy pravdu. Ak dochádza k hádke, neznamená to, že váš partner je nepriateľ. Vždy by to malo byť o tom, že ste spojenci. Avšak potreba mať vždy pravdu nie je len detinské, ale aj škodlivé. Hádku síce môžete vyhrať, ale žiaden problém to nerieši.

PREKROČENIE HRANÍC

Len preto, že máte niekoho po svojom boku, neznamená to, že ich vlastníte. Rešpekt je stále základným kameňom každého vzťahu, bez ohľadu na jeho povahu. A ak sa stratí, vzťah je odsúdený na zánik.

Hranice sú navrhnuté tak, aby chránili potreby a limity ľudí. Sú tým najdôležitejším prejavom úcty. Ale vo vzťahoch ich ľudia často prekračujú, pretože cítia nárok na všetko, čo chcú. Rešpekt a dôvera by mali byť na vyšších úrovniach. Ak nedáte svojmu partnerovi potrebný priestor, bude sa cítiť nerešpektovaný. Pokúsi sa od vás dištancovať v nádeji, že ho už nikto takto neraní.

Pravdepodobne najhanebnejšou formou prekračovania hraníc je špehovanie vášho partnera. Byť podozrievavý a vystrašený z nevery je z času na čas oprávnené. To vám však nedáva právo hrabať sa vo veciach vášho partnera alebo ho prenasledovať. Hneď ako sa naruší dôvera vo vzťahu, je len mála šanca, že sa prinavráti späť.

man and woman lying on gray concrete surface looking at each other                             unsplash

VYHÝBANIE SA SPOROM

Mohlo by sa to zdať ako dobrá vec – žiadne nezhody, žiadne hádky o tom, čo sa vám nepáči. Ľudia však budú mať vždy nejaké problémy, ktoré je potrebné vyriešiť, bez ohľadu na to, ako skvele spolu vychádzajú. Mohlo by vám prekážať zvyk vášho partnera, ktorý nikdy neumýva riady. Namiesto toho, aby ste to dusili v sebe, bude lepšie ak sa o tom otvorene porozprávate.

Komunikácia je kľúčom k zdravému vzťahu. Komunikáciou zaistíte, aby nedošlo k nedorozumeniam. Ak je niekto celý deň zaneprázdnený a druhý nevie, že by mal ísť nakúpiť, pretože má čas, môžu nastať konflikty.

Po dni v práci môžete skončiť unavení, bez jedla doma a rozrušeného partnera. A všetko len kvôli tomu, že ste nekomunikovali. Ak je to možné, vždy to plánujte dopredu. Požiadajte svojho partnera o to, čo potrebujete, a nie pasívne čakajte, kým príde na to, čo chcete.

man and woman holding hands together                             unsplash

Vyhnite sa potláčaniu vašich emócií. Ak ste nahnevaní, povedzte svojmu partnerovi, prečo sa tak cítite a vyrozprávajte si to. Ak ste smutní, nahnevaní, unavení, nech je to čokoľvek, dajte to vonku. Inak v určitom okamihu skončíte v emočnej búrke, ktorá môže zničiť vzťahy.

V dlhodobých vzťahoch sú ľudia zvyčajne menej opatrní voči niektorým škodlivým zlozvykom, ktoré by mohli mať. Myslia si, že len preto, že niečo, čo bolo v určitom okamihu dobré, bude dobré naveky. Kým si to uvedomia, v ich vzťah môže byť v troskách a už nikdy to nebudú môcť napraviť.

Nebuďte pasívne agresívni a hovorte o všetkých svojich problémoch. Uistite sa, že vaša kritika je konštruktívna. Rešpektujte potreby a hranice svojho partnera a čo je najdôležitejšie, nikdy ich neberte ako samozrejmosť.

Zdroj: powerofpositivity.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “5 Zlozvykov, ktoré vedia skôr či neskôr zničiť váš partnerský vzťah. Ktoré to sú?”