Ako si zmerať tlak v prípade, že nemáte tlakomer? Pomôžu vám tieto dve metódy

Ľudia trpiaci vysokým alebo nízkym tlakom majú tlakomer vždy poruke.Ale tí, ktorí takéto problémy nezažili, s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú zariadenie na jeho meranie.Ak sa však necítite dobre, v prvom rade musíte vylúčiť problém s tlakom. Je možné určiť tlak aj bez tlakomera?

white and black digital deviceunsplash

Presný výsledok môžete samozrejme získať iba pomocou zariadenia. Bez neho však môžete určiť, či je váš krvný tlak normálny, vysoký alebo nízky. Používajte jednoduché techniky!

  • Posaďte sa do kresla alebo na stoličku a oprite a o chrbát.
  • Uvoľnite sa a začnite pokojne dýchať.
  • Teraz si zmerajte pulz prstami a stlačiť tepnu na predlaktí.

Ak je pulz rýchly, potom je krvný tlak vysoký. Ak je spomalený, tlak je znížený.

Tlak je možné určiť dotykom tepny. Pri zvýšenom tlaku budete cítiť, že tepna je pružná. Pri zníženom tlaku bude mäkká.

red and yellow bird figurineunsplash

Bolesť hlavy

Ďalší spôsob, ako zistiť, či máte problém s tlakom. Pri zvýšenom tlaku človek cíti bolesť v spánkoch, pulzáciu a „zvieranie“ hlavy v tejto oblasti. Vysoký krvný tlak môže navyše spôsobiť závraty alebo krvácanie z nosa. Niekedy sa objavujú aj úzkostné pocity a chvenie rúk.

Osoba s nízkym krvným tlakom má bolesti hlavy v zadnej časti hlavy. Môže sa u nej objaviť ospalosť, letargia, nevoľnosť.

Stanovenie tlaku vám pomôže pochopiť, aké lieky máte užívať, aby ste sa cítili lepšie. Samozrejme, je lepšie mať vždy doma skutočný tlakomer, aby ste poznali presný výsledok.

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ako si zmerať tlak v prípade, že nemáte tlakomer? Pomôžu vám tieto dve metódy”