Socha Georga Floyda bola poškodená niekoľko dní po jej odhalení

Socha Georga Floyda bola poškodená len dva dni po tom, ako bola odhalená verejnosti. Bronzová socha bola postavená 30. septembra na námestí Union Square v New Yorku.

Spravodajská stanica NBC News uvádza, že len o 48 hodín neskôr, zábery ukázali, ako neznáma osoba prišla na skateboarde k soche, poliala ju farbou a odišla. Zdroje presadzovania práva údajne oznámili TMZ, že muža videli, ako mieša nejaký druh farby, potom vyskočil na skateboard a vylial túto zmes na sochu.

Socha bola jednou z troch, ktoré boli nedávno odhalené, pričom ostatnými sú nástenné maľby Johna Lewisa a Breonny Taylor. Sochu Georga Floyda poškodili aj v Brooklyne, 19. júna. Bolo zafarbená čiernou farbou a označená logom bielej nadradenej skupiny.

Andrew Cohen z Confront Art, uviedol, že ľudia podľa AP News strávili hodiny čistením sochy zubnými kefkami.

Georga Floyda zabil bývalý policajný dôstojník v Minneapolise, Derek Chauvin 25. mája 2020, keď mu Chauvin pri zatýkaní kľačal na krku viac ako 9 minút potom, čo bol zatknutý pre podozrenie, že mohol použiť falošnú bankovku vo výške 20 dolárov.

Floydova smrť vyvolala globálne pobúrenie a hnutie Black Lives Matter. Organizovali sa búrlivé protesty proti použitiu nadmernej sily policajtov proti podozrivým černochom a nedostatku policajnej zodpovednosti.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Socha Georga Floyda bola poškodená niekoľko dní po jej odhalení”