V roku 1887 museli zdravotné sestry v nemocniciach dodržiavať týchto 9 základných pravidiel

Keď začujeme slovo „hrdina“, obvykle nás napadne niekto, kto zachraňuje ľudí z horiacej budovy, bojuje na bojisku alebo nás ochraňuje pred kriminálnikmi. Určite medzi nich patria aj zdravotné sestry.  Samozrejme, že tieto činy sú hrdinské a zaslúžia si bezpochyby náš obdiv a rešpekt, exituje však mnoho ďalších profesií, ktorým sa bohužiaľ nedostáva toľko uznania, napriek tomu, že by si to určite tiež zaslúžili.

Na vrchole takéhoto zoznamu by sa nachádzala profesia zdravotných sestier v nemocniciach. Zdravotné sestry a vlastne všetky zdravotnícke profesie nielen že zachraňujú životy, ale taktiež sa starajú o náš komfort, keď to najviac potrebujeme.

Trošku nostalgie, prosím. Zacestujme si v čase a vráťme sa o 128 rokov dozadu, do roku 1887. V tých časoch museli zdravotné sestry dodržiavať prísne pravidlá, ktoré by v dnešnej dobe mohli pôsobiť metúco a obmedzujúco.

Okrem starostlivosti o 50 pacientov, musela každá zdravotná sestra vykonávať nasledovné…

 Každodenné zametanie a umývanie podláh na svojom oddelení, utieranie prachu z nábytku pacientov a okenných parapet.

Zabezpečovanie tepla na oddelení, nosením uhlia a vykurovaním.

Svetlo je dôležité na pozorovanie stavu pacientov. Z tohto dôvodu museli každý deň plniť petrolejové lampy, čistiť komíny a obrezávať knôty v lampách.

Poznámky o zdravotnom stave pacienta sú veľmi dôležité, preto bolo ich úlohou mať stále zastrúhane ceruzky a pripravené písacie potreby.

Každodennou povinnosťou sestry bolo prísť a hlásiť sa v práci o siedmej hodine ráno a odchádzať o ôsmej hodine večer, okrem Soboty – dňa Pána, kedy mali voľno od obeda do druhej hodiny poobede.

Sestry, ktoré ukončili postgraduálne štúdium a mali dobrý vzťah s riaditeľom mali jeden večer týždenne voľno – na pytačky (hľadanie manžela) a ďalší voľný večer, ak chodili pravidelne do kostola.

Každá sestra si musela sporiť na dôchodok, aby neskôr nebola záťažou pre spoločnosť. Ak napríklad denne zarobila 30$ musela bokom odložiť 15$ denne.

Ktorákoľvek zdravotná sestra, ktorá fajčí, požíva alkohol, chodí do kaderníctva, alebo často navštevuje tančiareň, môže u riaditeľa vyvolať domnienku, že nie je spoľahlivá, čestná a odhodlaná.

Zdravotná sestra, ktorá vykonáva dobre svoju prácu a slúži svojim pacientom a lekárom verne a bezchybne po dobu piatich rokov, bude mať nárast mzdy v hodnote piatich centov za deň.

Čo si o tom myslíte? To bola naozaj iná doba…

Zdroj: littlethings.com  

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V roku 1887 museli zdravotné sestry v nemocniciach dodržiavať týchto 9 základných pravidiel”