8 častých chýb v starostlivosti o orchidey: vyvarujte sa im a vypestujte si krásne kvety

Orchidea, hoci je obľúbená izbová rastlina, často vädne, opadávajú z nej kvety a stráca pevnosť v listoch. Stáva sa to najčastejšie kvôli 8 bežným chybám, ktoré robíme pri starostlivosti o ne. Vyhnite sa im, ak si chcete vypestovať bohatú orchideu!

Jednou z hlavných chýb je nesprávne polievanie. Nikdy nepolievajte orchideu zhora! Takéto zalievanie vedie k zožltnutiu a vypadávaniu listov, ako aj k uhynutiu orchidey. Orchideu môžete polievať jemne zboku, bez toho, aby ste sa dostali na samotný kvet, alebo ponornou metódou, pričom orchideu necháte 10 minút v miske s vodou.

Druhou chybou je nesprávne použitie druhého kvetináča pri polievaní. Ak necháte orchideu v druhom kvetináči niekoľko dní, hrozí jej hnitie koreňov a zožltnutie listov. Orchidea by sa nikdy nemala nechávať dlho vo vode!

Treťou častou chybou je nechať orchideu na priamom slnku. Nikdy neumiestňujte kvetinu na priame slnko, inak sa na listoch vytvoria popáleniny. Orchideu stačí schovať za záves, aby ste jej poskytli vhodné osvetlenie.

Štvrtou častou chybou je postriekanie kvetov rozprašovačom. Pri tomto type polievania sa na kvetoch objavia škvrny, ktoré po krátkom čase zvädnú a opadnú. Ak chcete zachovať dostatočnú vlhkosť, potom je najlepšie listy postriekať alebo ešte lepšie, vložiť medzi listy vlhkú handričku (obyčajnú handričku namočenú vo vode).

Piatou chybou je odrezanie rastúcich nadzemných koreňov orchidey. Tieto korene by sa nikdy nemali zrezávať! Sú indikátorom zdravia orchidey.

Šiestou chybou je odrezať stopku po odkvitnutí až po koreň v domnení, že už nebude dávať kvety. Po opadnutí kvetov stopka vytvorí nové púčiky kvetov! Zrezanie by sa preto malo vykonávať tesne pod miestom, kde padne posledný kvet.

Siedmou chybou je okamžitá výmena kvetináča po kúpe orchidey. Aj keď sa vám zdá, že kvetináč je príliš malý, neponáhľajte sa s presádzaním! Črepník nie je potrebné vymieňať, pokiaľ nemá hnijúce korene. Presadenie po zakúpení povedie k rýchlemu poklesu kvetov a zmäknutiu listov. Orchidea najlepšie rastie vo svojom obvyklom kvetináči. Nie je potrebné ho vymieňať ešte aspoň 1,5-2 roky. A aj potom ho môžete vymeniť za kvetináč, ktorý bude len o 1 cm väčší v priemere.

Ôsmou chybou je nesprávny výber pôdy. Orchidey sú odlišné od ostatných kvetov. Nikdy na ne nepoužívajte univerzálnu zeminu – nevyvinú sa v nej. Používajte iba hotové zmesi špeciálne pre orchidey!

 

Zdroj: cpykami.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “8 častých chýb v starostlivosti o orchidey: vyvarujte sa im a vypestujte si krásne kvety”