Izbové rastliny, ktoré by ste v žiadnom prípade nemali pestovať vo vašej spálni, ak chcete šetriť svoje zdravie

Minulý týždeň som vyšiel na schodisko a sused ťahal k východu hrniec s príšerou. A bol taký fešák, že jej dokonca musel pomáhať. Keď už bol črepník pri dverách, spýtal som sa, čím sa chudák kvet previnil.

Ukázalo sa, že sused sa rozhodol vyniesť z domu všetky izbové rastliny, ktoré jej kazia spánok.

Máte problémy so zaspávaním a spánkom?

Ak doma, najmä vo vašej spálni pestujete isté druhy rastlín, mali by ste prehodnotiť ich umiestnenie. Nie všetky izbové rastliny majú priaznivý vplyv na váš odpočinok.

Monstera

green-leafed plant                           unsplash

Monstera žije vo väčšine domácnosti, ktorým velia milovníci kvetov. Nenáročná rastlina s veľkými krásnymi listami a exotickými lianami je potešením. Napriek tomu mnoho ľudí tvrdí, že sa nehodí na pestovanie do obytných priestorov. Vytvára nielen negatívnu auru, ale môže u človeka vyvolať aj alergickú reakciu.

Izbové ľalie

red and yellow lilies                          unsplash

Ďalšou nenáročnou krásnou kvetinou, ktorá je nám známa z detstva, je izbová ľalia. Jej aróma dokáže spôsobiť menšie závrate či bolesti hlavy. V noci ľalia aktívne absorbuje kyslík, a preto sa neodporúča držať ju v spálni.

Pelargónia

red flower on pot surrounded by plants                       unsplash

Na jednej strane, upokojuje nervový systém, pôsobí antibakteriálne a odpudzuje hmyz. Na druhej strane, v čase kvitnutia vôňa kvetu môže spôsobovať bolesti hlavy. Samotná rastlina je nebezpečná pre zvieratá. Preto je lepšie uchovávať ich v kuchyni.

Oleander obyčajný

pink-petaled flowers                              unsplash

Ďalšia kvitnúca kráska, ktorá sa však považuje za jedovatú a jej aróma nie je o nič menej nebezpečná ako šťava. Najmä v období kvitnutia treba oleander premiestniť na dobre vetrané miesto. Počas ošetrovania a presádzania vždy noste rukavice.

Adénium

                              unsplash

Kmeň adénium vyzerá ako malý baobab. Rovnako ako predchádzajúce rastliny, aj adénium je nebezpečný pre ľudí citlivých na pachy, ako sú astmatici. Listy rastliny sú rovnako jedovaté ako kvety s koreňmi. Šťava, keď sa dostane do krvného obehu, spôsobuje intoxikáciu. Niet divu, že kmene v Afrike ho používali ako jed na otravu hrotov šípov.

Nemajte obavy! Existuje celý zoznam úplne bezpečných a krásnych rastlín, ktoré lekári dokonca odporúčajú umiestniť do spálne. Najmä ak v dome žijú deti a domáce zvieratá. Pamätajte, že izbové rastliny by mali byť vhodné pre každého člena rodiny. V opačnom prípade z nich bude viac škody ako úžitku.

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Izbové rastliny, ktoré by ste v žiadnom prípade nemali pestovať vo vašej spálni, ak chcete šetriť svoje zdravie”