sobota, 27 júla, 2024

Mŕtvola veľryby explodovala pri vyplavení na hladinu

Je jasný a svieži kalifornský deň, keď sa otáčate smerom k neidentifikovanému plávajúcemu objektu. Pri bližšom pohľade si uvedomíte, že ide o obrovskú, nafúknutú mršinu veľryby, ktorá je plná prírodných plynov.

„Táto vec môže kedykoľvek explodovať,“ premýšľate, čo sa v najbližšej chvíľke môže stať, kým veľryba pristúpi k odhodeniu celého obsahu svojho tela vo veľkej krvavej erupcii.

Znie to ako niečo, čo by ste chceli vidieť? Po zverejnení na YouTube účte video odhaľuje, že k výbuchu vnútorností došlo na pobreží Kalifornie neďaleko zálivu Tomales. Nie je celkom jasné, aký druh veľryby to bol, pretože ide len o krátky úryvok záberov, no v tejto oblasti sa vyskytujú veľryby šedé, modré veľryby a keporkaky.

„Nie je veľmi pekné vidieť explodovať zviera, no zároveň je to biologicky veľmi zaujímavé,“ komentoval jeden používateľ YouTube. Po počiatočnom krvavom tresku sa z úst mŕtvej veľryby začali vyplavovať všetky vnútornosti.

Výbuchy plynov, ako je tento, sú prirodzenou súčasťou rozkladu týchto zvierat a príbehy o explodujúcich veľrybách sa šírili po celom svete. S bruchom plným plynu sa mŕtve veľryby predierali na pláže a dokonca aj na pobrežie Staten Island.

Samozrejme, nemožno diskutovať o explodujúcich veľrybách bez toho, aby sme nespomenuli výbuch Veľkej veľryby v Oregone z roku 1970. Po vyplavení takmer 14-metrového vorvaňa na pláž úradníci cítili, že nemajú inú možnosť, ako zinscenovať výbuch, aby vorvaňa odstránili, no výsledok bol poľutovaniahodný.

Výsledná detonácia vystrelila obrovské kusy tuku do vzduchu. Kusy veľrýb preleteli značnú vzdialenosť, kým narazili na budovy, autá a ľudí. Obyvatelia Oregonu sa v dobrej nálade rozhodli prijať svoje dedičstvo a pomenovať park podľa hroznej udalosti. Myslím, že keď vám život dá kúsky veľrýb, vytvorte si pamätný park Exploding Whale Memorial Park.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights