Muž má 90% poškodeného mozgu, no aj tak žije normálny život. Ako je to možné?

Francúz, ktorý žije relatívne normálnym a zdravým životom, napriek tomu, že si poškodil 90 % svojho mozgu, núti vedcov prehodnotiť všetky doteraz nazhromaždené informácie o fungovaní mozgu.

Napriek desaťročiam výskumu je naše chápanie vedomia, stále dosť slabé. Mnohí vedci si myslia, že fyzický zdroj vedomia je založený v mozgu, ale ako potom môže niekto stratiť väčšinu svojich neurónov a stále si uvedomovať seba a svoje okolie?

Prípad muža, ktorému chýba väčšina mozgu, bol prvýkrát opísaný v časopise The Lancet v roku 2007 a vedcom bol záhadou už takmer 10 rokov.

Francúz mal v čase uverejnenia článku v časopise 44 rokov a jeho identita bola utajená. Vedci vysvetlili, ako prežil väčšinu svojho života bez toho, aby si uvedomil, že s ním niečo nie je v poriadku.

Išiel k lekárovi a sťažoval sa na miernu slabosť ľavej nohy, keď skenovanie mozgu odhalilo, že jeho lebka bola z väčšej časti naplnená tekutinou, pričom zostala len tenká vonkajšia vrstva skutočného mozgového tkaniva a vnútorná časť jeho mozgu bola takmer úplne erodovaná.

www.thelancet.com

Lekári si myslia, že väčšina ľudského mozgu bola pomaly zničená v priebehu 30 rokov nahromadením tekutiny v mozgu, čo je stav známy ako hydrocefalus. Diagnózu mu diagnostikovali ako dojčaťu a liečili ho stentom, no ten bol odstránený, keď mal 14 rokov, a odvtedy sa zdá, že väčšina jeho mozgu bola erodovaná.

Ale napriek jeho minimálnemu zvyšku mozgového tkaniva nebol muž mentálne postihnutý. Mal nízke IQ 75, ale pracoval ako štátny zamestnanec. Bol tiež ženatý, mal dve deti a bol relatívne zdravý.

V minulosti vedci navrhli, že vedomie môže byť spojené s rôznymi špecifickými oblasťami mozgu, ako je klaustrum, tenká vrstva neurónov medzi hlavnými oblasťami mozgu alebo vizuálnou kôrou. Ale ak by boli tieto hypotézy správne, potom by Francúz nemal byť pri vedomí, pričom väčšina jeho mozgu je poškodená.

„Akákoľvek teória vedomia musí byť schopná vysvetliť, prečo takýto človek, ktorému chýba 90 % neurónov, stále vykazuje normálne správanie,“ uviedol pre Quartz, Axel Cleeremans, kognitívny psychológ z Université Libre de Bruxelles v Belgicku.

Cleeremans prišiel s hypotézou, ktorá je založená na tom, že mozog sa učí znova a znova, namiesto toho, aby sa s určitými poznatkami už narodil. To znamená, že jeho umiestnenie môže byť flexibilné.

„Vedomie je nekoncepčná teória mozgu o sebe samom, získaná skúsenosťou. To je učenie, interakcia so sebou samým, so svetom a s inými ľuďmi,“ vysvetľuje.

Svoju hypotézu nazýva „téza radikálnej plasticity“ a celkom dobre zapadá do nedávneho výskumu, ktorý naznačuje, že mozog dospelých je prispôsobivejší, než sme si predtým mysleli a je schopný prevziať nové úlohy v prípade zranenia. Cleeremans tvrdí, že mozog sa neustále a nevedome učí prepisovať si svoju vlastnú činnosť a tieto opisy tvoria základ vedomej skúsenosti.

Čo to však má spoločné s tým, že človek prežije len s 10 % mozgu? Podľa Cleeremansa, aj keď jeho zostávajúci mozog bol malý, neuróny, ktoré zostali, boli stále schopné generovať teóriu o sebe, čo znamená, že muž si zostal vedomý svojich činov.

Tento koncept sám o sebe nie je nový. Každým dňom viac a viac zisťujeme, aký flexibilný a prispôsobivý je náš mozog. Je to však pozoruhodná pripomienka toho, čo sa náš mozog môže naučiť dosiahnuť, aj keď je neuveriteľne poškodený a poskytuje nádej, že by sme sa jedného dňa mohli naučiť, ako zvrátiť niektoré choroby, ktoré spôsobujú neurodegeneráciu.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Muž má 90% poškodeného mozgu, no aj tak žije normálny život. Ako je to možné?”