sobota, 27 júla, 2024

Ruskí lekári pozývajú antivaxerov do nemocnice, kde liečia pacientov s COVID-19

Skupina prominentných ruských lekárov pozvala antivaxerské celebrity a politikov na návštevu nemocničného oddelenia, v ktorom liečia pacientov s COVID-19.

Jedenásť popredných lekárov podpísalo otvorený list, v ktorom vyzvali verejne známe osobnosti, aby sa presvedčili na vlastné oči a aby videli účinky vírusu z prvej ruky. List bol adresovaný tuctu najznámejších antivakcinačných hlasov Ruska, ktoré na sociálnych sieťach šírili hoaxy o očkovaní proti koronavírusu.

,,Momentálne sme všetci trochu zaneprázdnení a môžete hádať prečo,“ povedal Denis Protsenko, hlavný lekár hlavnej moskovskej nemocnice, ktorá lieči pacientov s COVID-19. 

„Keďže vás však veľa ľudí sleduje a počúva, nájdeme si čas a dohodneme pre vás prehliadku oddelenia intenzívnej starostlivosti a patológie. Možno potom zmeníte názor a aj vďaka vám tak zomrie menej ľudí,“ sa píše v liste. Ruskí odborníci už zaznamenali viac ako 9,4 milióna potvrdených prípadov a viac ako 267 000 úmrtí, čo je najvyšší počet úmrtí v Európe. Niektorí odborníci sa dokonca domnievajú, že skutočné číslo je ešte oveľa vyššie.

Obrovský nárast prípadov je spôsobený nízkou zaočkovanosťou a laxným postojom verejnosti k preventívnym opatreniam. Len 37,2 % dospelých Rusov je plne očkovaných a to aj napriek výzvam prezidenta Vladimira Putina.

Otvorený list lekárov, uverejnený štátnou agentúrou TASS, bol adresovaný celebritám, ktoré podľa nich podnecovali váhavosť voči očkovaniu. Jedným z oslovených bola televízne známa osobnosť Oskar Kutchera, ktorý má na Instagrame 300 000 sledovateľov a otvorene spochybňuje účinnosť vakcín.

Ďalším je herec Egor Beroev, ktorý prirovnal očkovacie preukazy k žltým hviezdam, ktoré boli Židia nútení nosiť v nacistickej ére. V neposlednom rade aj rocková hviezda Konstantin Kintchev, ktorý povedal, že nechce „žiť v digitálnom koncentračnom tábore“.

V liste bol oslovený aj Genyadny Zjuganov, vodca ruskej komunistickej strany, ktorá organizovala protesty proti povinnému očkovaniu. ,,Žijeme v dobe, keď názor profesionálov v akomkoľvek odvetví môže ľahko vyvrátiť nejaká slávna osoba,“ povedal Protsenko. 

„Čoskoro to budú dva roky, čo všetci moji kolegovia z rôznych regiónov, lekári, sestry, neopustili oddelenia nemocníc a bojujú o každého pacienta,“ dodal. ,,Je to skutočná vojna.

Každý deň prichádza Rusko o viac ako tisíc ľudí, ktorí sa nezaočkovali a tak neboli pripravení na smrtiaci vírus.“ Protsenko dodal, že dôsledky dezinformácií o vakcínach proti COVID-19 sú hrozivé.

„Vy všetci, ktorí pochybujete o sile očkovania, argumentujete reštriktívnymi opatreniami a verejne zavádzate svojich priaznivcov, nemáte morálnu právomoc ignorovať náš otvorený list. Som si istý, že po návšteve oddelení zmeníte svoj postoj a budete na strane zdravého rozumu.“ Kremeľ túto iniciatívu privítal a signatárov označil za hrdinských lekárov. Dúfajme, že ich autorita pomôže aspoň niektorým z týchto ľudí zmeniť názor.

Zdroj: euronews.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights