Tento liek na vysoký krvný tlak už nekúpite. Je ho akútny nedostatok

Artériová hypertenzia, inak povedané vysoký krvný tlak, sa u slovenských pacientov objavuje naozaj často. Lekári tento neželaný zdravotný problém liečia mnohými liekmi, medzi ktoré patrí aj liek Ebrantil.

Výrobca, resp. distribútor tohto lieku však informoval o skutočnosti, podľa ktorej už viac nemá záujem liek na slovenskom trhu predávať. Zrejme dlhodobý výpadok lieku potvrdil aj Milan Luknár, vedecký sekretár Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

 Aj napriek tomu, že liek bol medzi slovenskými lekármi obľúbený, na slovenskom trhu sa za neho nachádza hneď niekoľko náhrad. Na nedostupnosť lieku upozornil jeden z pacientov, ktorý ho užíva. Pacient potvrdil, že liek nevedel na slovenskom trhu zohnať a tak mu ho kúpil jeho syn až v Rakúsku.

Ebrantil a Urapidil Stragen sú lieky, ktoré obsahujú registrované liečivo urapidil. Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory, potvrdil žiadosti o vyradenie z kategorizácie pri oboch liekoch.

Ebrantil v sile 30 mg a 60 mg, Urapidil Stragen v sile 30 mg a 60 mg. Výrobcovia podali žiadosti opakovane, pričom aktuálne po podaní žiadosti na MZ SR nemá držiteľ registrácie povinnosť dodávať liek na územie SR.

Vedecký sekretár Slovenskej kardiologickej spoločnosti pacientom odporučil, aby sa s kardiológom poradili v prípade, ak tento liek užívajú. Lekár by mal za tieto lieky odporučiť plnohodnotnú náhradu.

Zdroj: tvnoviny.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Tento liek na vysoký krvný tlak už nekúpite. Je ho akútny nedostatok”