V kaviarni sa objavil tulák a poprosil si jednu „zavesenú kávu“ Jeho príbeh môže inšpirovať aj vás

Nasledujúci príbeh vyrozprával človek, ktorý si želal ostať v anonymite. Európske krajiny sú lákavé nielen vďaka svojou životnou úrovňou, bohatou históriou a rôznymi druhmi atrakcií. Ohromujúci je aj fakt, s akou sympatiou a rešpektom sa chovajú k ľuďom tej najnižšej vrstvy obyvateľov.

Niet pochýb, že za tým sú aj typické vlastnosti európskej mentality. Človek je považovaný za plnohodnotného člena spoločnosti bez ohľadu na jeho finančnú situáciu a úroveň vzdelania. Samozrejme, nie všetci ľudia rozmýšľajú týmto spôsobom, no náš svet by bol krajší, ak by ich bolo čo najviac.

„Pred niekoľkými rokmi sme spolu s priateľom sedeli v malej útulnej kaviarničke neďaleko známeho talianskeho mesta Benátky.

Kým sme sa tešili na voňavú taliansku kávu, do kaviarne prišiel muž. Poprosil si dve kávy – jednu pre seba a druhú „na stenu“. Zatiaľ čo sme sa snažili pochopiť, čo to znamená, priniesli mu šálku kávy a on zaplatil za dve. Keď odišiel, barman napísal na papierik „šálka kávy“ a pripevnil ho na stenu.

Počas toho, ako sme sedeli v kaviarni, videli sme ďalších dvoch mužov, ktorí zaplatili za tri šálky kávy. Barman opäť napísal na papier „šálka kávy“ a pripevnil ho na stenu hneď vedľa toho prvého. Bolo to pre nás divné a nepochopiteľné. Keď sme zistili, čo to znamená, ostali sme zahanbení.

O pár dni neskôr sme kaviareň opäť navštívili, aby sme si dopriali chutnú kávu. V tom čase tam prišiel biedne oblečený muž, pozrel sa na stenu, posadil sa k barovému pultu a povedal barmanovi: „Šálku zavesenej kávy, prosím.“

Barman rýchlo nalial šálku espressa, podal mu ju ako akémukoľvek inému zákazníkovi a zaželal mu pekný deň. Muž poďakoval, vypil kávu a odišiel bez toho, aby zaplatil. Barman si vzal jeden papierik s nápisom „šálka kávy“ a vyhodil ho do koša.

Pochopili sme o čo tu ide, no aj napriek tomu sme ostali nesmierne prekvapení. Rešpekt a citlivosť, s akými hľadia na potreby chudobných, nás úplne ohromili.

Človeka sa nemusí ponižovať a doprosovať len pre to, aby si mohol čokoľvek kúpiť. Vidí, že môže získať šálku kávy úplne zadarmo. Predajom tejto kávy dostáva on, aj všetci ostatní ľudia v podobnej situácii niečo omnoho vzácnejšie – rešpekt. Štedrí zákazníci, ktorí sa im rozhodnú v dobrej vôli zlepšiť ich deň, im jednoducho „zavesia“kávu na stenu. Týmto gestom robia z nášho sveta o niečo lepšie a láskavejšie miesto na život.

Takto som sa prvýkrát dozvedel, čo je to „zavesená káva“.

Táto nezvyčajná služba sa stáva čoraz viac populárnejšou aj v iných krajinách sveta, nielen tých európskych. Ostáva tak veriť, že ľudí, ochotných zaplatiť kávu navyše, bude každým rokom pribúdať.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V kaviarni sa objavil tulák a poprosil si jednu „zavesenú kávu“ Jeho príbeh môže inšpirovať aj vás”