sobota, 27 júla, 2024

Žena, si nechala odstrániť kvôli chorobe oba prsníkya vlasy. „Chcem ľuďom pripomenúť, že naše telá sú krásne a jedinečné.“

Žena s alopéciou, ktorá podstúpila preventívnu dvojitú mastektómiu (chirurgické odstránenie prsníkov), sa rozhodla s hrdosťou zdieľať fotografie svojej plešatej hlavy a jaziev po chirurgických zákrokoch, aby ľuďom pripomenula, že neexistuje „správny spôsob, ako sa vyzerať.“

27-ročnej Marise Kimmelovej z amerického Michiganu diagnostikovali alopéciu v deviatich rokoch, keď si na hlave našla malé lysé miesta, ktoré tam raz mala a inokedy nie.

https://www.instagram.com/p/CQGzLH3MhZI/

O 20 rokov neskôr jej lekári povedali, že má génovú mutáciu BRCA1, čo zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 80%. Z tohto dôvodu sa rozhodla, že si nechá odstrániť oba prsníky. S týmto rozhodnutím sa podelila aj prostredníctvom sociálnej sieti, aby zvýšila povedomosť a pretransformovala štandardy krásy, ktoré udáva naša spoločnosť.

„Chcem ľuďom pripomenúť, že naše telá sú krásne a jedinečné. Neexistuje žiadny správny spôsob, ako sa na to pozerať,“ vysvetlila.

„Pokúšala som sa skrývať, zmeniť a napraviť, kým som, aby si ostatní mysleli, že som krásna. Zmenila som celý svoj život v deň, keď som sa rozhodla, že to, kým som, úplne stačí.“

https://www.instagram.com/p/CPGQ9qmsUGa/

Väčšinu svojho detstva skúšala rôzne spôsoby, ako sa zbaviť svojho problému – špeciálne šampóny, krémy a steroidné injekcie, s cieľom obmedziť vypadávanie vlasov a zmierniť príznaky alopécie.

Marisa trávila pred školou hodiny, kým si holé miesta na hlave zakryla špendlíkmi, predlženými vlasmi a čelenkami. Samozrejme chcela vyzerať normálne, ako všetky ostatné dievčatá, dokonca bola presvedčená, že si kvôli alopécii nikdy nenájde manžela či prácu.

„Začalo to byť také zlé, že som vyšla zo sprchy a otočila sa chrbtom k zrkadlu, kým som si nevysušila vlasy. Nemohla som sa na seba ani pozrieť.

Najťažšie pre mňa bolo dokázať si, že bez ohľadu na to, čo som mala na hlave, stále som krásna. Nikdy som nebola šikanovaná, no vždy som išla sama proti sebe.“

https://www.instagram.com/p/COqAOLNsfBC/

Keď mala 19 rokov stratila polovicu vlasov, začala byť sebavedomá a zároveň začala randiť so svojim terajším manželom Drewom. Už ju viac nebavilo skrývať svoju alopéciu a povedala mu, že si ostrihá všetky zvyšné vlasy.

Po roku nosenia parochní a klobúkov sa rozhodla raz a navždy prijať svoju alopéciu a začať žiť nový život.

Po tom, čo bola pozitívne otestovaná na génovú mutáciu BRCA1. Výsledok znamenal, že Marisine šance na vývoj rakoviny prsníka počas života sa zvýšili o 80% a pri rakovine vaječníkov o 40% až 60%.

https://www.instagram.com/p/CNaOY0-sfuL/

Marisina stará mama a tety z otcovej strany mali v mladosti rakovinu prsníka, takže pozitívny výsledok bol pre ňu zničujúci – ale bola vďačná, že má možnosti, ktorými sa to dá riešiť.

4. februára podstúpila obojstrannú mastektómiu a hneď po operácii mala Marisa pocit, že jej spadol kameň zo srdca. Stres a obavy z rakoviny sa konečne pominuli.

Marisa na svojom Instagrame zdieľa reálne a krásne fotografie a dúfa, že tým pomôže ostatným, ktorí si prechádzajú podobnými situáciami. Želá si, aby našli nádej a taktiež dúfa, že sa zvýši povedomie o genetickom testovaní rakoviny.

„Pre mastektómiu som sa rozhodla v momente keď dokojím svojho syna. Začiatkom tohto roku som ho dojčila už len raz denne, niekedy ani toľko, cítila som, že nastal ten správny čas.“

https://www.instagram.com/p/CU75c-iM3B1/

„Keď som išla na operáciu, myslela som na svojho syna a pripomínala si, že moje rozhodnutie o preventívnej mastektómii bolo preto, aby som ho mohla sledovať, ako vyrastá a bola si istá že, rakovina prsníka ma neoberie o túto šancu.

Môžem povedať, že po tom, čo som stratila vlasy, prežívala som tie najhoršie chvíle vo svojom živote s myšlienkami, že sa nikdy nevydám, nebudem mať dieťa ani nebudem mať prácu.

Kto by to bol povedal, že budem mať okolo seba úžasnú rodinu a priateľov, ktorí ma podporujú. Viem, že nie každý má túto možnosť, takže ak ste niekde tam vonku, som tu pre vás.“

Marisa vždy vedela, že bude zdieľať fotografie zo svojej cesty mastektómiou už od chvíle, keď dostala pozitívnu diagnózu a dúfa, že tým posilní iných ľudí, aby si nemysleli, že je zahanbujúce, ak vyzerajú trochu inak.

 

Zdroj: dailymail.co.uk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights