Máte dieťa a dávate ho postarať sa oňho svojim rodičom? Vedeli ste, že to možno nie je najlepší nápad?

Mnoho mladých ľudí sa po uzatvorení manželstvá ponáhľa s tým, aby čím skôr mohli medzi seba privítať nového člena rodiny. Koniec koncov, dieťa predstavuje pre rodičov obrovské šťastie.

Áno, to nikto nespochybňuje, no spolu so šťastím prichádza aj obrovská vlna zodpovednosti. Po tom, čo prvotná eufória opadne, začnú mladí rodičia čeliť rôznym problémom a prekážkam, s ktorými sa nebudú vedieť sami vyrovnať.

Ako môžeme neraz vidieť, mladá mamička sa neraz rozhodne dať svoje dieťa na druhú koľaj, len aby mohla pokračovať vo svojej kariére. Čo vám napadne ako prvé? Samozrejme, zavolajme babičke a prinesme k nej jej vnúča. Je to však naozaj nutné? Pokračujte v čítaní tohto článku a dozviete sa viac!

V našej krajine existuj akási tradícia toho, aby sa babičky za každú cenu starali o svojho vnuka či vnučku. To znamená, že babička by mala všetko nechať tak a venovať sa svojim vnúčatám. Samozrejme, nie je na tom nič zlé, ale len v prípade, že to babička naozaj chce. Existujú ženy, ktoré išli do dôchodku a snívajú o tom, aby mohli postarať o svoje vnúčatá, zatiaľ čo ich rodičia chodia do práce. No nie vždy je to tak…

Moderná babička je žena od 40 do 60 rokov, ktorú by nikto nenazval starou. Má prácu, koníčky, je aktívna a plná energie. Vie čo chce od života, vychovala deti, oslobodila sa od starostí a začala žiť podľa svojich predstáv. Alebo je možné, že je na dôchodku a má naplánovanú každú minútu svojho života: joga každý druhý deň, piatkové divadlo s kamarátkami, cesta do Španielska o týždeň neskôr.

Moderná babička sa teší každému momentu, pretože vie, že má množstvo príležitostí. Musí sa však všetkého vzdať, aby sa mohla venovať svojim vnúčatám. Táto požiadavka nie je vo väčšine prípadov braná ako otázka. Deti sú však neraz sebecké a začnú robiť rozhodnutia aj bez súhlasu ich matiek. Povedia im čo majú robiť a matky, ktoré milujú svoje deti, sa snažia podriadiť v záujme ich rodiny. Pri tom sa ani nepokúsia zistiť, čo ich mama v skutočnosti naozaj chce.

V prípade, že sa raz odmietne postarať o vnúčatá, začne byť považovaná za sebeckú. Mnohé babičky sa tak aj napriek ich túžbam rozhodnú hodiť všetko za hlavu a pre pokoj v rodine sa radšej venujú svojim vnúčatám. Môže však stará mama odmietnuť takúto prosbu bez toho, aby mala pocit viny a kritiky zo strany jej detí?

Všetci mladí rodičia by mali pochopiť jednu jednoduchú vec: starostlivosť o dieťa je zodpovednosťou tých, ktorí sa rozhodli mu dať život. Ak chcete mať dieťa, mali by ste okamžite zvážiť otázku, kto s ním bude a či ho budete môcť vychovať aj sami.

Dokonca aj v prípade, kedy si vaši rodičia s úsmevom na tvári vezmú dieťa pod svoje krídla, nie je vhodné brať to ako samozrejmosť a spoliehať sa na to. Koniec koncov, dieťa ste porodili najmä kvôli sebe, nie kvôli vašim rodičom.

V skutočnosti by sa vaši rodičia nemali obetovať za vaše deti. Môžu, ale nemali by. Môžete s nimi vždy počítať pri núdzových situáciach, sme si istí, že vás ani vaše deti nenechajú na pospas osudu. No berte to skôr ako taký bonus či darček, nie povinnosť.

Mladí rodičia sa neraz sťažujú, že rodičia im na začiatku sľubujú pomoc, no po tom, čo sa ich dieťa objaví nna svete, ich postoj k tejto téme sa radikálne zmení: nemôžu, sú unavení, majú prácu. Výsledkom je, že sa deti urazia a vznikajú konflikty – starí rodičia si predsa môžu dovoliť zmeniť svoj program.

Sú to predsa slobodní ľudia, je možné, že budú musieť ísť nečakane do práce alebo na nich príde chuť na pekný romantický večer. Možné je aj to, že už viac nemôžu tráviť čas starostlivosťou o ich deti. Povedzme si pravdu, nie je to tá najjednoduchšia činnosť, nech si každý hovorí čo chce.

Každý má navyše nárok na zmenu názora. Preto je nutné, aby ste si vopred premysleli, ako budete fungovať bez ich každodennej pomoci. Babičky na druhej strane si musia určiť prijateľné hranice. Nesľubujte viac ako môžete a chcete urobiť. Je lepšie, ak sľúbite menej, potom je pomoc navyše braná ako darček.

Je jasné, že to nie je možné aplikovať na všetky rodiny.

Existujú babičky, ktoré si užívajú čas strávený s ich vnúčatami a stanú sa pre nich zmyslom života. Na tejto dohode nie je nič zlé, dôležité však je, aby obe strany mali dohodnuté isté pravidlá, s ktorými budú bez problémov súhlasiť. Niekedy vidíme situácie, kedy jednoducho nemáte na výber. Napríklad rodiny, kde je matka nútená vychovávať svoje dieťa bez pomoci otca.

Stará mama – dôležitý člen rodiny. Deti by mali komunikovať s ňou a ona s nimi. Babička sa s nimi delí o múdrosť a oni jej život naplnia radosťou a šťastím. Je ale dôležité poznamenať, že ona nie je vašou zdravotnou sestričkou.

O vaše deti sa postará najlepšie ako vie: nakŕmi ich, kúpi im novú zaujímavú hračku, porozpráva im zaujímavé príbehy, vezme ich niekam na výlet. To všetko by však malo byť považované za dobrovoľnú činnosť.

Vaši rodičia nežijú len pre vás , tak isto ako ani vy nebudete žiť neustále pre vaše deti.

A vy a vaši rodičia, a dokonca aj deti musíte pochopiť jednu dôležitú vec: nikto z vás by nemal nič robiť len z pocitu povinnosti a obetavosti voči iným. Ak pochopíte túto jednoduchú vec, život bude jednoduchší a vzťahy s blízkymi omnoho lepšie.

Čo si o tomto názore myslíte vy? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch na Facebooku!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Máte dieťa a dávate ho postarať sa oňho svojim rodičom? Vedeli ste, že to možno nie je najlepší nápad?”