Prečo by ste mali namáčať zemiaky do studenej vody? Tento nápad nemá chybu

Čo môže byť jednoduchšie, ako vyprážanie zemiakov? Jednoduchá a chutná príloha k čomukoľvek. Mnohí by však súhlasili s tým, že docieliť to, aby boli dokonale chrumkavé navonok a zvnútra jemné, nie je vždy také jednoduché. Vedeli ste, že niektorí kuchári namáčajú zemiaky v studenej vode, aby sa vyhli neúspechu.

fried food on white ceramic plate                           unsplash

Vyskúšajte tento návod: Nakrájajte hrniec zemiakov, pridajte k nim cesnak a namáčajte to vo vode. Vložte to do chladničky pokojne aj na 2 týždne. Zemiaky budú normálne, len presiaknuté cesnakom. Po upečení v rúre bude celá vaša kuchyňa voňať cesnakovou arómou.  

Je prekvapujúce, že zemiaky možno skladovať ošúpané tak dlho. Týmto spôsobom zlepšíte aj výslednú kvalitu chuti.

Príčinou je fakt, že zemiaky sú na prvom mieste v obsahu škrobu, ktorý pri vyprážaní narúša tvorbu  chrumkavého zovňajšku. Ak namočíte nakrájané zemiaky do vody, spolu so šťavou odstránite veľké množstvo škrobu. Výsledkom je, že kôra je dokonalá a samotné kúsky sú vo vnútri jemné a nadýchané. Na zvýšenie účinku ich po namáčaní treba vysušiť utierkou a až potom vyprážať.

french fries on white ceramic plate                             unsplash

Okrem toho má tento prístup k príprave koreňovej zeleniny množstvo ďalších výhod. Čím menej škrobu, tým menej kalorický a viac prospešný produkt získate. Namáčanie odstraňuje aj dusičnany.

Na dosiahnutie takéhoto efektu nie je potrebné čakať dva týždne. Na namočenie zemiakov do osolenej vody si vyhraďte maximálne 10 minút, ešte pred vyprážaním a pečením. Na odporúčanie tam pridajte aj svoje obľúbené korenie!

A tu je malý bonus: aby sa vám zemiaky opražili rovnomerne a vždy boli dokonalé, použite viac oleja. Vždy rozložte kúsky v jednej vrstve. Až potom budú zemiaky naozaj vyprážané a nie varené.

Podeľte sa s nami o vaše triky prípravy zemiakov v komentároch na Facebooku.

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo by ste mali namáčať zemiaky do studenej vody? Tento nápad nemá chybu”