sobota, 27 júla, 2024

Posledné slová Freddieho Mercuryho odhalili jeho priatelia

Freddie Mercury, zostáva dodnes jedným z najlepších hudobníkov, ktorí kedy kráčali po tejto Zemi. Jeho mimoriadny hlasový rozsah takmer päť oktáv, spolu s jeho presnosťou ho postavili na piedestál. Kúzlo, ktoré vyprodukoval pri každom svojom vystúpení, je takmer nemožné napodobniť.

Freddie Mercury sa narodil ako Farrokh Bulsara na Zanzibare, 5. septembra 1946. Vo veľmi mladom veku ho rodičia poslali do internátnej školy v Bombaji v Indii.

Toto obdobie jeho života bolo ťažké, pretože bol preč od svojej rodiny, ale bolo to tiež obdobie, keď sa prvýkrát dostal do úzkeho kontaktu s hudbou, s niečím, čo zostalo kľúčovou súčasťou jeho bytia až do zvyšku jeho života.

https://www.instagram.com/p/CYgWc8GIbWo/?utm_source=ig_web_copy_link

V roku 1964, počas krvavej revolúcie na Zanzibare, sa on a jeho rodina presťahovali do Anglicka, kde Freddy navštevoval Ealing College of Art. Zároveň bol súčasťou kapely s názvom Wreckage. O nejaký čas neskôr sa Freddie stretol s dvoma ľuďmi, ktorí mu navždy zmenili život, Rogerom Taylorom a Brianom Mayom, ktorí boli súčasťou kapely Smile, ktorá sa po tom, čo sa k nej pridal Freddie, zmenila na Queen.

Queen sa stali jednou z najlepších a najznámejších skupín v histórii. Ich debutový album Queen vyšiel v roku 1973. V roku 1974 mali prvý veľký hit s albumom Seven Seas of Rhye a o rok neskôr vyšiel legendárny a večný Bohemian Rhapsody.

https://www.instagram.com/p/CWpq2uBMdch/

„Pamätám si, že Freddie prišiel s množstvom papierov z práce svojho otca a neprestával hrať na klavír,“ spomínal gitarista Queen, Brian May v roku 2008. „Hral na klavíri ako väčšina ľudí na bicie. Pieseň, ktorú napísal, bola plná medzier, kde vysvetľoval, že tu bude niečo operné a podobne. Vypracoval si harmónie vo svojej hlave.“ Freddie potom vysvetlil, že tento kus hudby je niečo, o čom dlho sníval, že napíše a bude produkovať.

Pieseň dosiahla neuveriteľný úspech a ľudia z celého sveta sa snažili pochopiť skutočný význam textu. Freddie však nikdy neprezradil, čo mal na mysli pri práci na tejto skladbe. N

amiesto toho veril, že každý by si to mal vysvetliť tak, ako chce. „Myslím si, že ľudia by si to mali vypočuť, premýšľať o tom a potom sa sami rozhodnúť, čo to pre nich znamená,“ povedal. „Nerád vysvetľujem, čo som si myslel, keď som písal pieseň, radšej by som dal prednosť tomu, aby si ju ľudia vyložili podľa seba.“

https://www.instagram.com/p/CYMTzQwrAr9/

Bohemian Rhapsody bola uvedená do siene slávy Grammy v roku 2004 a čitatelia magazínu Rolling Stone označili vokálny výkon Freddieho Mercuryho za najlepší v rockovej histórii.

V roku 2018 bola vyhlásená za celosvetovo najstreamovanejšiu skladbu 20. storočia s viac ako 1,6 miliardami vypočutí vo všetkých hlavných streamovacích službách.

Žiaľ, veľký Freddy Mercury zomrel v novembri 1991 vo veku iba 45 rokov. Správa o jeho smrti zasiahla celý svet a milióny ľudí smútili nad stratou najväčšieho speváka všetkých čias. Len 24 hodín pred posledným zbohom Freddie prezradil, že má AIDS.

,,Bolo to oznámené pred jeho smrťou, ale nechcel byť predmetom súcitu alebo skúmania a do 24 hodín bol preč. Bolo to asi ideálne načasovanie,“ zaspomínal si Brian May.

https://www.instagram.com/p/CROaeUSsOH3/

Freddie túto chorobu tajil. Len málo z jeho najbližších priateľov vedelo, čím si prechádzal, medzi nimi aj kolegovia z kapely a Elton John. Často ho navštevovali a trávili s ním posledné dni jeho života.

O tom, aký bol Freddieho posledný rok života, sa Elton John podelil vo svojej knihe Love is the Cure: On Life, Loss and the End of AIDS.
„Vedel, že prichádza smrť, mučivá smrť. Ale Freddie bol neuveriteľne odvážny. Stále vystupoval, vystupoval s Queen a bol stále tým zábavným, poburujúcim a hlboko veľkorysým človekom, akým vždy bol,“ napísal Elton John. „Keďže sa Freddie zdravotný stav koncom 80-tych a začiatkom 90-tych rokov zhoršoval, bolo toho na neho už priveľa. Zlomilo mi to srdce keď som ho videl. Na konci bolo jeho telo pokryté léziami. Bol takmer slepý. Bol príliš slabý na to, aby vôbec stál.“

https://www.instagram.com/p/B8b2bhNguym/?utm_source=ig_web_copy_link

Peter Freestone, Freddieho drahý priateľ, prezradil, že spevák strávil posledných pár týždňov v posteli. Raz sa však spýtal, či by ho mohli zniesť dole. „Freddie bol 20. novembra v Garden Lodge, pretože si chcel naposledy pozrieť niektoré zo svojich umeleckých diel,“ spomínal Peter. ,,Terry ho zniesol dole po schodoch, ale on chodil po obývačke a japonskej izbe, pričom jeden z nás ho podopieral. Komentoval, ako a kedy získal niekoľko kusov. Samozrejme, v tých posledných dňoch bola v dome tichá atmosféra, ale Freddie zostal tým Freddiem, akého sme poznali až do konca.“

Jeho blízki priatelia poskytli informácie o Freddieho živote v novom dokumente BBC Freddie Mercury: The Final Act.

https://www.instagram.com/p/Bz5aHxgFn3x/

Manželka gitaristu skupiny Queen Briana Maya, Anita Dobson povedala, že Freddie na konci vyzeral krehko. Posledné slová, ktoré s ňou zdieľal, sa jej hlboko dotkli. „Pamätám si, že povedal. Keď už nebudem môcť spievať, miláčik, zomriem. padnem mŕtvy.“

Viac ako rok po tom, čo Freddie Mercury opustil tento svet, jeho priatelia zorganizovali koncert na jeho počesť na štadióne Wembley v Londýne. Koncert Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness navštívilo okolo 70 000 ľudí, no na celom svete ho vysielalo a sledovalo viac ako pol miliardy ľudí.

Okrem Eltona Johna a členov Queen boli ďalšími známymi menami, ktoré ocenili Freddieho Mercuryho, David Bowie, Annie Lennox a George Michael.

https://www.instagram.com/p/BxC-k3UAjfp/

,,Freddie žil pre svoju hudbu a miloval svoju hudbu. Bol na seba hrdý ako hudobník.“ Freddiemu Mercurymu sa nikto nevyrovnal. Svojou hudbou stále žije. Nech odpočíva v pokoji.

Zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights