Prečo sa Nemci na začiatku minulého storočia zabávali fotografiami s medveďmi?

Jean-Marie Donat sa celý svoj život venuje zbieraním fotografií. Dnes má 54-ročný Francúz viac ako 10-tisíc snímkov. Muž, ktorý 30 rokov pracoval vo vydavateľstve, čas od času publikuje knihy v malom obehu.

Verejnosti v nich predstavuje fragmenty svojej zvierky, ktoré sú spojené jedinou tématikou. Francúz priznáva: najskôr sa pri pohľade na starú fotografiu, kde Nemci objímali medveďa, zarazil. Myslel si, že ide o raritu. Neskôr sa však ukázalo, že tradícia pózovania bok po boku s mužom v kostýme medveďa bola v Nemecku extrémne populárna.

V jeho zbierke sa nachádzajú zábery s medveďom, s ktorým sa ochotne fotografovalo deti, okoloidúci, mešťania na pláži, či dokonca vojaci Wehrmachtu.

Podľa slov Francúza väčšina snímkov vznikla v prvých desaťročiach dvadsiateho storočia. Móda fotografií s medveďom začala ustupovať v 60.rokoch a o desať rokov neskôr úplne vymizla.

Presný pôvod tejto zvláštnej tradície je až doteraz neznámy.

Podľa jednej z verzií to všetko začalo v dvadsiatych rokoch minulého storočia, kedy dvojica ľadových medveďov dorazila do zoologickej záhrady v Berlíne. Obyvatelia Arktídy sa stali mimoriadne populárnymi pre verejnosť a všetky deti sa chceli vyfotografovať s hercami v medveďom kostýme, ktorých si zoo najala.

Iná verzia hovorí, že populárne snímky tohto druhu priniesli riešenie problémov spoločnosti Coca-Cola. Zábavný maskot vraj vznikol ako marketingová kampaň po uvedení Fanty na trh. Medveď mal v zákazníkoch vyvolať pocit zábavy a odvrátiť ich pozornosť od hrôzy vojny.

V úvode knihy Jeana-Marie Donata fotograf, ktorý v tých časoch pracoval, povedal: Mládež v minulosti zbožňovala snímky s medveďmi za účelom jednoduchého zárobku. „Na fotenie počas dovolenky ľudia neraz potrebovali dôvod a medveď bol vždy tou správnou voľbou,“ tvrdí muž.

Hoci teraz tieto obrázky vyzerajú dosť strašidelne, verte alebo nie, no ľudia boli nimi nekonečne nadšení, pretože také niečo bolo v tom čase len zriedkakedy možné.

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo sa Nemci na začiatku minulého storočia zabávali fotografiami s medveďmi?”