sobota, 27 júla, 2024

Ako zariadiť izbičku pre bábätko: venujte pozornosť detailom

Čo všetko by malo byť v izbičke pre bábätko? Samozrejmosťou je postieľka, skriňa a prebaľovací pult. My sa ale zameriame na detaily a dekorácie. Tie izbu zútulnia a vytvoria z nej praktické miesto pre dieťatko i mamičku.

Jemné pastelové farby

Súčasným trendom sú jemné pastelové farby. Dnes už nie je moderné delenie farieb podľa pohlavia bábätka. Dievčenská ružová a chlapčenská modrá sú pasé. Medzi najobľúbenejšie odtiene patria šedá, béžová, biela a pastelové odtiene modrej alebo zelenej. Farby sú však dôležité predovšetkým pre rodičov. Novorodenci majú farebné videnie výrazne obmedzené a vo veku 6 mesiacov dokážu rozlíšiť iba päť základných farieb. Viac ako odtiene farieb je preto dôležité, aby bola izba útulným a teplým miestom, kde sa bábätko bude cítiť v bezpečí.

Teplá, mäkká a bezpečná postieľka

Postieľka by pre bábätko mala byť príjemným a bezpečným útočiskom. Vybavte ju mäkkými dekami, v ktorých sa bude dieťatko cítiť ako v bavlnke. Pre malé bábätká je dôležité takzvané hniezdočko. Jeho zvýšené mantinely udržia bábätko pri odpočinku v bezpečí. Túto pomôcku oceníte aj pri leňošení na gauči alebo na manželskej posteli. Približne do jedného roku veku dieťaťa nebudete potrebovať vankúš. Postieľku pre staršie batoľatá vybavte perinou a vankúšom. Vyberte si jednofarebné obliečky alebo tie s veselými vzormi podľa svojho vkusu. Dbajte tiež na to, aby látky ladili so zvyškom interiéru.

 

Látky vhodné na jemnú pokožku bábätiek

Jedným z najznámejších označení na svete je Oeko-Tex® Standard 100. Používa sa pre textílie testované na prítomnosť škodlivín. Pokiaľ toto označenie nájdete na štítku detského oblečenia alebo domáceho textilu, môžete si byť istí, že pri ich výrobe neboli použité žiadne chemické látky. Oeko-Tex® Standard 100 rozlišuje štyri triedy produktov. Líšia sa podľa účelu použitia a tiež v požiadavkách na kvalitu. Pre vás budú v tejto chvíli najdôležitejšie prvé dve triedy. Prvá trieda zahŕňa výrobky pre dojčatá a musí spĺňať tie najprísnejšie požiadavky. Druhá trieda zahŕňa produkty, ktoré prichádzajú do styku s pokožkou. Patrí sem napríklad oblečenie, spodná bielizeň, obliečky alebo matrace.

Antialergénny matrac do detskej postieľky

Matrac do detskej postieľky vyberajte starostlivo. Bábätko sa v spánku bude často pocikávať, preto matrac musí byť kvalitný a priedušný, aby nezačal plesnivieť. Do detských postieľok sú určené špeciálne kúsky, ktoré sú opatrené antialergickou vrstvou. Napriek tomu neurobíte chybu, ak si zaobstaráte ešte nepriepustný chránič matraca.

Pohodlné kreslo pre mamičku

Predovšetkým v prvých mesiacoch a možno aj rokoch života vášho dieťatka budete v jeho izbičke tráviť veľa času. V noci vás privolá hladný plač alebo túžba po objatí. Cez deň sa v izbe budete spoločne čítať a hrať. V takom prípade oceníte kreslo, ktoré využijete na mnoho spôsobov. Poslúži vám na dojčenie, odpočinok alebo prečítanie rozprávok. Zaobstarajte si pohodlnú leňošku ideálne s taburetom na nohy. Uvidíte, že takýto pomocník bude na nezaplatenie.

Pri zariaďovaní izbičky pre vašich najmenších nezabudnite, že každé bábätko je iné a potrebuje iný prístup. Počas nákupov sa riaďte sedliackym rozumom a neponáhľajte sa. Nech si zbytočne nekúpite množstvo vecí, na ktoré bude v budúcnosti len padať prach.

Zdroj: Extraspace.com , Zdroj náhľadového obrázku: New Africa / Shutterstock.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights