back to top
streda, 24 apríla, 2024

Náklonnosť iba opačných pohlaví? Známe osobnosti a tisícky ľudí žiadajú zmenu definície lásky v slovníku

Olympijský víťaz Matej Tóth, herečky Zuzana Mauréry, Helena Krajčiová a Lucia Hurajová či spevák Adam Pavlovčin. Tí všetci už s tisíckami Slovákov podporili verejnú online výzvu www.definicialasky.sk, ktorú na sviatok sv. Valentína spustila značka ABSOLUT. Pridajte sa aj vy!

 Cieľom výzvy je iniciovať zmenu definície lásky v Slovníku súčasného slovenského jazyka, ktorý lásku definuje ako „náklonnosť jedného pohlavia k druhému“. Osobnosti poukazujú na to, aby sme prijali lásku takú, aká je – nehľadiacu na pohlavie, vieru či farbu pleti. Ale ako cit, ktorý prežívame všetci rovnako.

 „Každá láska je láska a majú na ňu právo všetci. Pre mňa je láska pestrá, rozmanitá a hlavne pre každého. Nepozerá na pohlavie a nevyčleňuje sa iba pre jednu skupinu ľudí v spoločnosti,“ hovorí víťaz československej speváckej šou Adam Pavlovčin. Aj jeho portrét s citáciou nájdete na stránke výzvy, do ktorej sa zapojili tisícky Slovákov a už desiatky osobností spoločenského života. K ďalším výrazným predstaviteľom, ktorí sa podpísali pod výzvu, patria aj známe osobnosti ako chodec Matej Tóth, herečky Kristína Svarinská, Zuzana Mauréry, Denisa Morávková, Dominika Kupcová, Lucia Šipošová, moderátorka Lea Daniš, umelecký riaditeľ Red Cat Cabaret Vašo Púčik, poetka Mirka Ábelová či influenceri Alžbeta Saloňová známa ako Beth.Sal a Peter Altof alias Expl0ited.

https://www.instagram.com/p/CZ9Fk5bgBrU/

Korene definície sú hlboko v minulosti

Výzva zverejnená na www.definicialasky.sk sa týka Slovníka súčasného slovenského jazyka (SSSJ). Ide o náš najaktuálnejší slovník, z ktorého každý deň čerpajú najmä profesie venujúce sa písanému či hovorenému slovu. Napriek tomu, že žijeme v 3. tisícročí, jedna z troch definícií lásky v tomto slovníku je naozaj staromódna a je uvedená ako „náklonnosť jedného pohlavia k druhému, ľúbostný cit, ľúbosť, milovanie“. Táto definícia je doslovne prevzatá z Krátkeho slovníka slovenského jazyka staršieho o 24 rokov, ktorý ju zase doslovne prevzal zo Slovníka slovenského jazyka zo 60. rokov.

„Slová môžu byť používané v rôznych významoch bez ohľadu na ich definície v slovníkoch, ale slovníkové definície predstavujú autority, na ktoré sa z času na čas niekto odvolá. Preto je dôležité, aby aj slovníkové definície zachytávali rozmanitosť skutočného života. Pri hesle láska to momentálne tak nemáme. Presnejšia definícia v slovníku by mohla uľahčiť dialóg o láske v našej spoločnosti naprieč generáciami či ďalšími sociálnymi skupinami,“ vysvetľuje jazykovedkyňa a sociolingvistka Lucia Molnár Satinská.

„Už aj vo viacerých rešpektovaných anglických či nemeckých slovníkoch môžeme vidieť, že lásku nestavajú len na náklonnosti opačných pohlaví, ale prijímajú ju bez rozdielu aj medzi tými rovnakými. Boli by sme radi, keby sa nám spoločnými silami podarilo upraviť túto definíciu lásky aj v našom oficiálnom slovníku tak, aby zohľadňovala spoločenské hodnoty, akými sú rovnosť, akceptácia a sloboda. Veríme našim jazykovedkyniam a jazykovedcom, že nájdu citlivé riešenie, ktoré našu spoločnosť posunie vpred,“ hovorí Veronika Lisová, brand manager značky ABSOLUT.  Zároveň dodáva, že podpísať výzvu, prípadne i zanechať stručný odkaz na stránke, môže každý, kto má chuť otvoriť dvere tolerancii a dovŕšil už 18 rokov.

Značka ABSOLUT navyše za každých 1 000 vyzbieraných podpisov pod výzvou prispeje sumou 250 € Iniciatíve Inakosť na projekt inPoradňa, ktorá poskytuje podporu a sociálne, psychologické a právne poradenstvo pre LGBTI ľudí na Slovensku.

Výzvu môžete podporiť tu: www.definicialasky.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Newsletter

Prečítaj si

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický bod, keď si uvedomila, že v tejto šaráde už nemôže pokračovať. Rozhodla sa prijať svoje...

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...
Verified by MonsterInsights