sobota, 27 júla, 2024

Pamätáte sa ešte na Československú desaťkorunu? Pozrite sa, ako vyzerajú dievčatá z bankovky!

Na papierovej korune, ktorá v Československu predstavovala desať korún, boli zobrazené dve mladé dievčatá. Tvárami tejto koruny boli Marta Cisáriková a Margita Hlaváčiková. Táto koruna platila neuveriteľných 27 rokov. Jej predstaviteľky poznal každý.

Tieto, dnes už dospelé ženy, sa prednedávnom stretli a hovorili o vzniku bankovky. Jej tvorcom bola maliarka Mária Medvecká. Pochádza z Tvrdošína, kde má aj galériu píše sa na markiza.sk.

Dievčatá zvečnila, keď mali obe desať rokov. Marta aj Margita boli nerozlučnými priateľkami, hoci ich život zavial inými smermi. Margita žije v Trstenej. Odťahovala sa tam, pretože odtiaľ pochádza aj jej manžel. Marta zostala žiť v Tvrdošíne.

Dievčatá spomínali na dobu, keď ich maliarka zvečňovala. Pre deti to vôbec nebolo jednoduché. Kúsok svojho detstva si nepredstavovali posediačky v ateliéry. Voľné poobedia chceli tráviť vonku a hrať s ostatnými vonku hry.

Spomínali na to, ako ich maliarka musela uplácať sladkosťami, aby vydržali sedieť na mieste ešte o čosi dlhšie. No malo to aj svetlú stránku. Niekedy ich vzala z vyučovania v škole, aby si nimi mohla pracovať alebo im za trpezlivosť dala koruny.

Samozrejme, kresba na bankovke musela byť schválená. Ministerstvo financií v Prahe ju aj povolilo a kresba putovala rovno do tlačiarní. Dievčatá priznali, že podľa nich mali najväčšiu radosť hrdí rodičia.

Dievča so šatkou je predstaviteľkou starej Oravy. Má na hlave šatku preto, lebo Margita mala krátke vlasy. Druhá dievčina v pionierskej, s dlhými vlasmi v zapletených vrkočoch, znázorňuje príchod novej doby, ktorá nastala. Dôležitý je aj detail, že Marta drží štetec, ktorí si málokto všimne, keďže je zatienený kvetmi, ktoré ním opeľuje.

Ich podobu maliarka zachytávala neuveriteľné dva roky. Dievčatá sa spolu v detstve neustále hrávali. Maliarka ich dobre poznala a to je aj možno dôvod, prečo si ich vybrala, ako tváre bankovky.

Marta aj Margita sú známe dodnes a tešia sa záujmu zberateľov. O ich podpisy žiadajú Slováci aj bratia Česi. Niektorí žiadatelia im v obálke pošlú aj známku, aby samé nemuseli platiť za ich spiatočné odoslanie. Obidve sa podpisujú priezviskami, ktoré mali ešte predtým, ako sa vydali.

zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights