sobota, 27 júla, 2024

Tip: Ako pestovať zemiaky na turecký spôsob. Pripravte sa na bohatú úrodu!

Pomocou tejto metódy môžete z jedného kríka získať 4-5 kg zemiakov. Reč je o pestovaní zemiakov na turecký spôsob.

Ďalšou výhodou je, že sa o to prakticky netreba starať. Na vyskúšanie si môžete zasadiť 10 hľúz. Keď nastane čas zberu úrody, nebudete veriť vlastným očiam!

Ako vypestovať veľké zemiaky

Príprava

Zemiaky budete pestovať v plastovom vedre. Prvým krokom je príprava nádoby. Všetky vedrá dobre umyte, potom ich opláchnite roztokom manganistanu draselného, ​​aby sa dôkladne dezinfikovali. Optimálny objem nádoby je 10 litrov. Vytvorte drenážne otvory.

Teraz prejdime k plneniu. Vyberte stredne veľké hľuzy a počkajte, kým začnú klíčiť. Rozložte zemiaky na svetlo a nechajte odstáť 30-40 dní. Teplota by mala byť v rozmedzí + 12-15 stupňov.

Na pestovanie zemiakov by sa mala pripraviť špeciálna zmes pôdy. Na jedno vedro vezmite 1 diel záhradnej pôdy, 2 diely kompostu a 1,5 šálky dreveného popola.

Sadenie

Do vedra nasypte 15 cm zeminy, následne rozložte 2-3 hľuzy a prikryte ich rovnakým množstvom zeme. Presuňte vedrá na miesto, ktoré je dobre osvetlené. Hneď vyrastú o 10-12 cm, musíte znova prisypať zmes pôdy. Na povrchu by mal zostať iba vrcholčeky. Postup opakujte, kým nezostane niekoľko centimetrov od okraja vedra.

Starostlivosť a zber

Zemiaky je potrebné poliať, keď vrchná vrstva začne vysychať. Používajte iba usadenú vodu izbovej teploty. Bude sa im dariť aj bez hnojenia. Nič  však nepokazíte, ak ošetrite lístie výluhom z dreveného popola. Zrieďte 2 polievkové lyžice popola v 1 litri horúcej vody a nechajte odstáť 2-3 dni. Dva takéto postreky stačia na celé obdobie rastu.

Rovnako ako pri klasickom spôsobe pestovania, prvú úrodu môžete zbierať 2-3 týždne po odkvitnutí. Zvyšok dozrie po zožltnutí listov. Ak chcete vybrať všetky zemiaky, otočte vedro a vysypte obsah na rozprestretú handričku.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému človek, držanie, farmárPexels

Turecký spôsob pestovania zemiakov je vhodný aj pre obyvateľov miest. Na balkón sa zmestí niekoľko vedier. Sadenie sa vykonáva koncom apríla a začiatkom mája. Zemiaky môžete pestovať podobným spôsobom aj v debničke alebo vo vrecku. Pohodlné a také ľahké!

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights