sobota, 27 júla, 2024

7 dôvodov, prečo vám začali rásť chĺpky na brade a kedy by ste sa toho mali obávať

Z času na čas má s tým problém každá žena. Poznáme to dobré všetky. Nepríjemné ochlpenie na tvári nám môže sebavedomie poriadne znížiť. Aj keď si ho pravidelne odstraňujeme, neustále sa vracia, a samozrejme je viditeľné stále viac a viac.

Sú chĺpky na brade normálne? Je veľa otázok, ktoré si kladieme pri pohľade do zrkadla, a konečne sme tomu prišli na koreň, čo je ich pôvodom.

1. Nevyvážené hormóny

Naše hormóny ovplyvňujú každý aspekt nášho zdravia. Od našej nálady až po zdravú pokožku. Keď sa v našom tele nahromadia mužské hormóny, na brade nám začnú rásť hrubé fúzy. Ak je vaša brada pokrytá týmito nežiaducimi chĺpkami, možno trpíte poruchou zvanou hirzutizmus, ktorá je spôsobená masívnym prílevom mužských hormónov. Tiež si všimnete ďalšie príznaky, ako je plešatenie, zmenšenie veľkosti pŕs a prehĺbenie hlasu.

2. Vek

Nepríjemné chĺpky sa začnú objavovať väčšinou po menopauze a súvisí to s hormonálnou nerovnováhou, ako je uvedené vyššie. Keď sa vaše hormóny začnú vyrovnávať, môžete si všimnúť, že chĺpky na brade začnú rásť pomalšie, až nakoniec nebudú rásť vôbec.

3. Syndróm polycystických ovárií

Syndróm polycystických ovárií je stav, ktorý ovplyvňuje hladiny hormónov a spôsob, akým vaše vaječníky fungujú. Ak máte chĺpky na brade a máte tiež akné, nepravidelnú menštruáciu, priberanie na váhe a problémy s plodnosťou, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom. Syndróm polycystických ovárií je najčastejšou poruchou súvisiacou s endokrinným systémom a postihuje najmä ženy vo veku od 18 do 44 rokov.

4. Cushingov syndróm

Cushingov syndróm je ochorenie žliaz, ktoré vylučuje stresový hormón, známy ako kortizol a je ho viac, ako by malo. Tento syndróm nielen zvyšuje ochlpenie na tvári, ale tiež spôsobuje priberanie na váhe, strie a svalovú slabosť.

5. Hmotnosť

Ak rýchlo chudnete alebo priberáte, určite budete musieť navštíviť lekára, aby ste tento stav prediskutovali. Ale aj to môže byť dôvod, prečo tie nepoddajné chĺpky dorastajú každý týždeň. Odborníci sa domnievajú, že obezita môže ovplyvniť spôsob, akým naše telo produkuje hormóny, a všetci vieme, akú dôležitú úlohu zohrávajú hormóny pri raste vlasov.

6. Vrodená hyperplázia nadobličiek

Táto vrodená chyba je pomerne zriedkavá a postihuje jedno z 15 000 detí. Vrodená adrenálna hyperplázia nastáva, keď telo produkuje viac mužských hormónov. Spôsobuje mutáciu génov, a preto niektorým ženám rastú chĺpky na brade. Tento stav tiež spôsobuje abnormality reprodukčného systému, ako je neplodnosť a oneskorená puberta.

7. Tehotenstvo

Tehotné ženy zažívajú drastické hormonálne zmeny. Vo svetle toho sú tieto chĺpky na brade tým najmenším problémom, keď ste tehotná. Nebojte sa, ak máte chĺpky na brade aj po tehotenstve, chvíľu trvá, kým sa vaše hormóny vrátia do normálu. Ak však máte chĺpky na brade aj rok po pôrode, poraďte sa so svojím lekárom.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights