sobota, 27 júla, 2024

Ako by najbelšia farba na svete mohla pomôcť zastaviť globálne otepľovanie?

Rozlúčte sa so svojimi klimatizáciami a stolovými ventilátormi, namiesto toho sa ochlaďte, farbou. Náter vášho domu najbelšou farbou na svete môže pomôcť odvrátiť letné horúčavy a zároveň zachrániť svet.

Podľa inžinierov z Purdue University, ktorí farbu vytvorili, by eliminovala našu potrebu klimatizácie tým, že by teplo odvádzala preč z budovy namiesto toho, aby ju absorbovala.

Prirodzene, ak sa budova nezohreje, nebudeme musieť na chladenie používať stroje náročné na energiu. Odhadujú, že na zvrátenie globálneho otepľovania by bolo potrebné pokryť touto farbou iba 0,5 – 1 % zemského povrchu (napríklad strechy budov).

Vantablack absorbuje až 99,9 % viditeľného svetla, zatiaľ čo najbelšia farba odráža až 98,1 % slnečného svetla.

„Ak by ste použili túto farbu na pokrytie plochy strechy s rozlohou asi 93m², odhadujeme, že by ste mohli získať chladiaci výkon 10 kilowattov. To je výkonnejšie ako centrálne klimatizácie používané vo väčšine domov,“ vysvetlil Xiulin Ruan, profesor strojárstva v Purdue.

Okrem chladenia vášho domu by farba mohla ochladzovať aj povrch Zeme. Podľa vedcov by aplikácia farby na cesty, strechy a autá kompenzovala niektoré účinky skleníkových plynov, ktoré vytvárajú.

„Neprenášame teplo z povrchu do atmosféry. Všetko to len vypúšťame do vesmíru, ktorý je nekonečným chladičom,“ uvádza Xiangyu Li, ktorý na tomto projekte pracoval.

https://www.instagram.com/p/CUsSky_M2mq/?utm_source=ig_web_copy_link

Čo teda robí ten najbelší náter tak bielym?

Rovnaká chemická zlúčenina, ktorá sa používa na výrobu bieleho fotopapiera a kozmetiky – síran bárnatý. Vysoká koncentrácia tejto zlúčeniny dáva farbe intenzívnu belosť.

Okrem toho majú častice síranu bárnatého vo farbe rôzne veľkosti. Častice rozptyľujú rôzne množstvá svetla v závislosti od ich veľkosti, takže rôzne veľkosti zaisťujú, že farba rozptýli väčšiu časť svetelného spektra.

„Vysoká koncentrácia častíc, ktoré majú tiež rôzne veľkosti, dáva náteru najširší spektrálny rozptyl, čo prispieva k najvyššej odrazivosti,“ vysvetlil Joseph Peoples, Purdue Ph.D.

Najbelšiu farbu je možné urobiť ešte belšou, ale nie bez obetovania jej kvality. Dosiahnutie ešte vyššej odrazivosti je zbytočné, ak sa farba nakoniec nedá natrieť štetcom, nastriekať alebo navalcovať s vhodnou viskozitou.

https://www.instagram.com/p/CUHzsbHrOz1/?utm_source=ig_web_copy_link

„Hoci vyššia koncentrácia častíc je lepšia na výrobu niečoho bieleho, nemôžete príliš zvýšiť koncentráciu. Čím vyššia je koncentrácia, tým ľahšie sa farba zlomí alebo odlúpne,“ uvádza Li.

Chladiace účinky farby boli merané v rôznych vonkajších podmienkach. Dokáže udržať povrchy o 7,2 °C chladnejšie ako okolitá teplota v noci a o 13,3 °C chladnejšie pri silnom slnečnom svetle. Fungovalo to aj v zime!

Zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights