sobota, 27 júla, 2024

Čo spôsobuje bolesti chrbta: Toto sú najlepšie polohy spánku

Zdravý spánok je kľúčom k dlhodobej vitalite. Prečo ho teda tak často zanedbávame? Ísť do postele by sme mali ešte pred 23:00 a náš spánok by mal trvať najmenej 7 hodín. Samozrejme, môže to byť aj menej, ale potom riskujete, že svoje telo privediete do večnej únavy: veľa spíte, ale nedokážete sa zotaviť.

Druhým dôležitým bodom je matrac. Nie je žiadnym tajomstvom, že kvalitný ortopedický matrac je možno jednou z najlepších investícií do vášho domova: dlho vydrží a roky ochráni vaše zdravie.

Tretí faktor – nezanedbávajte vetranie. Ak toto všetko dodržiavate, no aj napriek tomu vás bolí chrbát, dávajte si pozor na polohu, v ktorej zaspávate.

Správne držanie tela pre zdravý spánok

Prirodzene, radikálne zmeny sú zbytočné, pretože nie je možné okamžite opustiť staré zvyky. Pomaly však môžete experimentovať s polohami, aby ste zistili, ktorá je pre vás najlepšia.

Spánok na chrbte

Ak sa v ľahu na chrbte cítite uvoľnene, pokračujte v tom. Pre správnu polohu chrbtice však treba zľahka zmeniť zaužívané držanie tela. Položte si pod kolená malý vankúš. Táto jednoduchá manipulácia umožní chrbtici zostať v neutrálnej polohe. Pre dodatočnú podporu zakrivenia v dolnej časti chrbta môžete pod spodnú časť chrbta vložiť zrolovaný uterák. V tejto polohe je hmotnosť tela rovnomerne rozložená a tlak na chrbticu je výrazne znížený.

Spánok na boku

Táto poloha je považovaná za najobľúbenejšiu. Počas spánku na boku však neraz dochádza k deformácii a preťaženiu chrbtice. To platí najmä pre oblasť šije. Výsledkom je, že ráno sa prebúdzame ako polámaní a celý deň nás trápi bolesť. Najlepšou možnosťou je spať na boku s malým vankúšom upnutým v oblasti kolien. Znížite tak záťaž na chrbticu, respektíve uvoľníte svaly. Spánok s vankúšom medzi nohami je kľúčovým prvkom pre udržanie chrbtice a panvy v správnej polohe.

woman sitting on white bed while stretching                         unsplash

Spánok na bruchu

Tento spánok je obrovskou záťažou na krk, čo zaručene povedie k neustálej bolesti chrbta. Všetko sa však zmení, ak si pod brucho dáte ďalší plochý vankúš. Tým sa výrazne zníži zakrivenie krku, respektíve chrbta, tlak naň bude minimálny.

Rada: skúste spať bez vankúša. Toto je možno najlepšie riešenie na uvoľnenie napätia medzi vertebrálnymi platničkami pri osteochondróze.

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights