sobota, 27 júla, 2024

Je ukrajinský prezident miliardárom? Toto je jeho skutočný majetok

Na internete sa objavili správy o tom, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je miliardárom, hoci sa doposiaľ neobjavil v žiadnom rebríčku Forbes, ktorý pravidelne uverejňuje zoznam najbohatších ľudí na svete.

Sociálne siete sú  plne vtipných obrázkoch o tom, že majetok ukrajinského prezidenta ma hodnotu 1,4 miliardy dolárov, čo je „viac ako má herec Will Smith a komici Chris Rock a Dave Chappelle dokopy.“ Samozrejme, nič nie je podložené na reálnych faktoch, no aj napriek tomu je veľa ľudi presvedčených, že za takým bohatstvom musí byť korupcia.

Na to, či je Zelenskyj prezidentom má Forbes jasnú odpoveď: nie je. Invázia na Ukrajinu urobila veľký škrt cez rozpočet mnohým ukrajinským miliardárom. Podľa 36. výročného rebríčka najbohatších ľudí sveta sa na Ukrajine nachádza už len 7 miliardárov a nie, Volodymyr Zelenskyj medzi nich nepatrí. Po tomto roku tam už nepatrí ani jeho prezidentský predchodca Petro Porošenko.  

Najnovšie správy Forbes US uvádzajú, že majetok ukrajinského prezidenta predstavuje menej ako 30 miliónov dolárov.

https://www.instagram.com/p/CctFVHEsT-y/

Medzi jeho hlavné aktíva patrí 25% podiel v skupine spoločností Kvartal 95, ktorá produkuje humoristické relácie. Po tom, ako sa stal prezidentom, ich previedol na svojich partnerov, no ak skončí vo svojej funkcii, získa ich naspäť. Kvartal 95 vyprodukoval a vlastní seriál Sluha národa.

Spoločnosť Netflix, ktorá seriál vysielala v rokoch 2016 až 2021, v marci odkúpila práva. S odhadovanými príjmami 30 miliónov dolárov ročne, Forbes Ukrajina vyhodnotilo Zelenského podiel na 11 miliónov dolárov.

Hoci vlastní byt v najdrahších budovách v centre Kyjeva, na západné pomery ide o pomerne skromne zariadenie bývania. Forbes odhaduje, že celé portfólio Zelenského nehnuteľností má hodnotu 4 milióny dolárov, vrátane dvoch ďalších bytov v plnom vlastníctve, dvoch, ktoré spoluvlastní, jednej obchodnej nehnuteľnosti a piatich parkovacích miest.

V decembri 2019 vlastnil v decembri 2019 vilu vo Forte dei Marmi v Taliansku za 4,6 milióna dolárov, ktorú predal hneď nasledujúci rok.

Internetoví detektívi, alebo skôr ruskí propagandisti, pripísali Zelenskému aj to, že vlastní až päť luxusných jácht a tri súkromné ​​lietadlá, ako aj 60 miliónov dolárov akcií v spoločnostiach Saudi Aramco, Meta a Tesla.

Forbes nenašiel žiadne dôkazy o takejto flotile, a ak Zelensky vlastní akcie v týchto spoločnostiach, je ťažké uveriť, že tieto akcie by mali hodnotu takmer 60 miliónov dolárov.

Odhaduje sa, že on a jeho manželka Olena Zelenska zdieľajú bankový účet, na ktorom sú zhruba 2 milióny dolárov v hotovosti a štátnych dlhopisoch. Ich ďalší majetok, pozostávajúci z dvoch áut a niektorých šperkov, nemá hodnotu viac ako 1 milión dolárov.

Volodymyr Zelenskyj sa tak ani v najbližšej dobe nezaradí do zoznamu miliardárov Forbes, hoci v súčasnosti rieši omnoho dôležitejšie veci.

Zdroj: forbes.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights