sobota, 27 júla, 2024

Príbeh 67 ročnej pani, ktorá si uvedomila svoj pocit prázdna a nezáujmu, potom ako jej deti ju odmietli

Osamelosť je na dôchodku čoraz častejším pocitom viacerých ľudí. Takýto osud sa týka aj 67 ročnej Aleny, ktorá žije vo väčšom byte sama. Po rokoch spokojného života si zrazu uvedomila svoj prehlbujúci sa pocit smútku a nezáujmu.

Alena je vdova a jej jediná činnosť, ktorá ju dokáže rozptýliť je jej zamestnanie. Sama tvrdí, že na hľadanie nového hobby je už príliš stará a má dojem, žeby to bolo zbytočné. Pocit samoty ju dohnal k tomu, že sa rozhodla opýtať svojho syna s rodinou, či by sa k nej nechceli nasťahovať.

Cítila sa dotknuto, keď jej nevesta túto možnosť odmietla. Na druhej strane tomu rozumie a uvedomuje si, že mladá rodina taktiež potrebuje svoj priestor a čas na seba. To isté sa stalo aj pri oslovení jej dcéry. S deťmi má Alena veľmi dobrý vzťah, často sa navštevujú, ale možnosť spoločného bývania jej deťom nevyhovuje.

Psychologička tvrdí, že vidina toho, že bývanie so svojimi deťmi Alene pomôže je len mylná predstava, na ktorú sa upína. To, čo by Alene a ľuďom nachádzajúcim sa v podobnej situácii pomohlo je nájdenie nových činností a aktivít, ktoré by ich tešili a napĺňali.

Pozitívom je to, že si pani Alena uvedomuje svoj problém a snaží sa hľadať možnosti, ako by to mohla zmeniť a nevníma to ako niečo prirodzené a normálne. Práve naopak, trápi ju, že jej život stratil iskru.

V situácii ako je táto má starý človek možnosť poradiť sa s psychológom, psychiatrom, či neurológom. Je lepšie snažiť sa nájsť záujmy a činnosti, ktoré sa nestanú časom stereotypnými a rutinnými, ako sú nákupy, či pravidelné navštevovanie nemocnice, či ambulancií.

Samozrejme na to, aby sa starí ľudia cítili dobre a prijímaní je potrebná aj snaha mladej generácie. Tá im dá pocítiť, že sú stále potrební a majú v našej spoločnosti nenahraditeľné miesto.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights