9 spôsobov, ako schudnúť, ktoré však nemajú nič spoločné s diétou alebo cvičením

Keď sa povie chudnutie, vždy si predstavíme ženy, ktoré musia v prestávkach medzi vyčerpávajúcimi tréningami zjesť kilá ovocia a zeleniny. Je ťažké dosiahnuť požadovaný výsledok bez zdravého jedla a fyzického cvičenia. Ako sa však ukázalo, existujú spôsoby chudnutia, ktoré nevyžadujú, aby ste chodili do posilňovne alebo zmenili stravu, ako napríklad jedenie z červeného taniera.

Zistili sme, aké triky môžete použiť na chudnutie bez obmedzenia svojich obľúbených jedál.

1. Jedzte z červených tanierov

Môže sa to zdať trochu zvláštne, ale výskum ukazuje, že ľudia jedia menej jedla z červených tanierov ako z bielych alebo modrých. Ide o to, že táto farba je spojená so zákazmi, takže ľudia inštinktívne jedia menej. Uskutočnil sa experiment, kde účastníci dostali sušienky na červených, bielych a modrých tanieroch. Tí, ktorí dostali červený tanier, zjedli oveľa menej ako ostatní účastníci.

2. Pite z úzkeho a vysokého pohára

Toto je zábavný a vedecky dokázaný fakt. Ak pijete nápoje z vysokých pohárov, vypijete asi o 25 – 30 % menej. Americký vedec Brian Wansink to vysvetľuje ako optickú ilúziu, ktorá oklame mozog.

3. Odstráňte nezdravé jedlo z dohľadu

Výskum ukázal, že ak budú mať ľudia na očiach vysokokalorické jedlá, s najväčšou pravdepodobnosťou budú vážiť viac. Ide o to, že pohľad na chutné (ale nezdravé) jedlá zvyšuje pocit hladu a pokušenia, čo vás núti jesť viac. Uistite sa teda, že doma máte uložené iba zdravé potraviny.

4. Jedzte viac bielkovín

Keď budete jesť potraviny bohaté na bielkoviny, rýchlejšie zabijete svoj hlad. Výskum ukázal, že 15% zvýšenie bielkovín v dennej strave pomohlo účastníkom zjesť o 440 kalórií menej. Vďaka tomu sa im podarilo schudnúť v priemere 10 kíl navyše za 12 týždňov bez toho, aby skutočne obmedzovali akékoľvek potraviny.

Potraviny, ktoré majú najviac bielkovín sú: mäso (kuracie a červené mäso), ryby, vajcia, tvaroh, syr a fazuľa.

5. Keď pociťujete mierny hlad, žujte mätovú žuvačku

Keď ste len trochu hladní a nechcete riskovať, že si dáte nezdravý snack, dajte si žuvačku s príchuťou mäty bez cukru. Mätová príchuť otupuje funkciu chuťových pohárikov a chuť niečo zjesť okamžite zmizne.

6. Pridajte ľad do svojich nápojov

Všetky potraviny, ktoré jeme a pijeme, telo zohrieva na telesnú teplotu. Tento termoregulačný proces spaľuje kalórie a čím viac telo potrebuje prijímané jedlo a tekutiny zahrievať, tým viac kalórií spáli. Pridajte trochu ľadu do svojich nápojov (káva, čaj, džús, koktaily) a vypite ich slamkou. Konzumácia studeného jedla tiež spôsobuje, že telo spáli viac kalórií.

7. Viac spánku

Výskum publikovaný v roku 2013 magazínom Nature Communications dokázal, že ľudia, ktorí spia v noci menej ako 6 hodín, jedia vysokokalorické jedlá častejšie a priberajú viac ako ľudia, ktorí majú dostatočne dlhý spánok. Skúste teda v noci spať aspoň 7-8 hodín.

8. Kúpte si šaty menšej veľkosti

Kúpte si nové šaty alebo nové džínsy, ktoré sú o niekoľko čísel menšie a zaveste si ich do skrine. Vždy tak budete mať pred sebou pripomienku cieľa, ktorý chcete dosiahnuť.

9. Chudnite spolu s niekým

 

Spojte sa so svojimi priateľmi alebo sa pridajte ku skupine ľudí, ktorí sa tiež snažia schudnúť. Vďaka tomu bude proces výnosnejší. Štúdia ukazuje, že ľudia, ktorí sa spojili s inými ľuďmi, ktorí sa snažili schudnúť, dosiahli svoj cieľ o 20 % častejšie.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “9 spôsobov, ako schudnúť, ktoré však nemajú nič spoločné s diétou alebo cvičením”