sobota, 27 júla, 2024

Ako dnes vyzerajú svetovo najviac predčasne narodené dvojčatá?

Jednovaječné dvojčatá Kambry a Keeley Ewoldt úspešne vzdorujú prekážkam od chvíle, keď sa prvýkrát nadýchli.

Drobné dvojčatá, ktoré sa narodili 24. novembra 2018 v štáte Iowa, USA, sú držiteľmi rekordu medzi najviac predčasne narodenými dvojčatami na svete. Ale na rozdiel od mnohých rekordných úspechov to nebol rekordný titul, ktorý by rodina Ewoldtovcov dobrovoľne podstúpila.

https://www.instagram.com/p/COfbui8niww/

Dvojičky, ktoré mali pôvodne prísť na svet 29. marca 2019, prišli nečakane o 125 dní skôr. Keď vstúpili na svet len ​​v gestačnom veku 22 týždňov 1 deň alebo po 155 dňoch, okolnosti hrali proti nim.

https://www.instagram.com/p/BxqucoDHVVZ/

„Dievčatá som porodila približne 24 hodín po tom, čo mi praskla voda,“ uviedla matka dvojčiat Jade Ewoldt.

Keeley (dvojička A) vážil 490 gramov a Kambry (dvojička B) vážil 449 gramov.

„Bola som v 16. týždni tehotenstva, keď som išla na návštevu k lekárovi a zistila som, že dievčatá majú syndróm transfúzie dvojčiat,“ uvádza Jade.

Syndróm transfúzie dvojčiat je vážna porucha, ktorá sa vyskytuje u jednovaječných dvojčiat a viacerých detí, ktoré zdieľajú placentu.

https://www.instagram.com/p/CHrQ5ZeHd-D/

Keď sú krvné cievy spoločnej placenty detí spojené, jedno dieťa (príjemca) dostáva väčší prietok krvi, zatiaľ čo druhé dieťa (darca) dostáva príliš málo. Ani pre jedno z detí to nie je dobré. Našťastie sa o nich v nemocnici ukážkovo postarali.

https://www.instagram.com/p/CHq163-HxS9/

,,Normálne tehotenstvo trvá 40 týždňov. Väčšina miest v Spojených štátoch a vo svete má pocit, že deti, ktoré sa narodia pred 24. týždňom tehotenstva, majú skutočne minimálnu šancu na prežitie,“ povedal Dr. Jonathan M. Klein, neonatológ a medicínsky riaditeľ NICU v detskej nemocnici University of Iowa Stead.

,,Na University of Iowa sa od roku 2006 veľmi úspešne staráme o deti narodené už v 22. týždni, čo je 18 týždňov pred termínom pôrodu.“

https://www.instagram.com/p/B4v6oU8n98Q/

V 22. týždni tehotenstva sú očné viečka dieťaťa stále zatvorené a ich nervový systém sa vyvíja a zostruje ich zmysly.

Ešte predtým, ako sa narodili, Jade vedela, že ich vyhliadky sú pochmúrne, a že pravdepodobnosť, že jej dievčatá prežijú, je veľmi nízka.

Aj keď zdravotníci vedeli, že Ewoldtove predčasne narodené deti čaká dlhá cesta k uzdraveniu, stále dúfali.

„Pri starostlivosti o bábätká, ktoré sú v ohrozenom stave, je dôležité neoznačovať ich ako extrémne predčasne narodené bábätká, ktoré nemajú šancu na prežitie,“ uviedol Dr. Klein.

https://www.instagram.com/p/CWZMCTmjKyp/

Počas pôrodu boli prítomné dva rôzne resuscitačné tímy zložené z novorodeneckých sestier, novorodeneckého zdravotníka a novorodeneckého transportného tímu, aby každému dvojčaťu venovali dostatočnú pozornosť.

,,Keď sa narodilo prvé dievčatko, boli sme schopní intubovať, vložiť dýchaciu trubicu, zabezpečiť, aby mali primeranú srdcovú frekvenciu a správnu teplotu predtým, ako sme ich priviedli na JIS,“ uvádza Dr. Elgin.

Jade si spomína na emotívny deň, keď jej zázračné duo privítali na svete. ,,Hneď po narodení Keeley bol tím NICU už v miestnosti, pripravený. Bola v takom kritickom stave, že ju museli vziať priamo na NICU. Keď odchádzala z izby a ja som sa s ňou lúčila, narodila sa Kambry. Resuscitovali ju a previezli ju na JIS.

https://www.instagram.com/p/CWvoUJarvD4/

Nasledujúcich päť mesiacov Jade rozdelila svoj život medzi svoje dve staršie deti, Koya a Kollinsa, a detskú nemocnicu Stead Family. Až do dňa, keď jej deti prepustili, takmer každý deň trávila dve hodiny na ceste do nemocnice.

„Keď sa Keeley a Kambry prvýkrát vrátili domov z JIS v roku 2019, diagnostikovali im chronické pľúcne ochorenie a ťažkú ​​bronchopulmonálnu dyspláziu a to nás veľmi zasiahlo.“ uviedla Jade.

Hoci staršia literatúra naznačuje, že deti narodené extrémne skoro majú tendenciu byť neurologicky zdevastované, Dr. Klein uvádza, že rozvoj neuroprotektívnych stratégií a ochrana mozgu detí často vedie k dobrým výsledkom.

,,Keď sledujeme naše deti narodené v 22. týždni, viac ako dve tretiny z nich sú úplne normálne, až po veľmi ľahké postihnutie,“ uvádza lekár.

https://www.instagram.com/p/CdRbNrjOUuH/

Ako každá matka, Jade sa snažila o dievčatá starať zo všetkých síl a prispôsobila svoj život tak, aby zabezpečila, že jej dcéry budú mať to, čo potrebujú, aby zosilneli. Dnes zo sestier Ewoldtových vyrástli dve krásne dvojičky a sú šťastné ako každé iné dieťa.

,,Je naozaj zaujímavé, že sú to identické dvojčatá a väčšina by povedala, že ani v tomto veku medzi nimi nie sú rozdiely. Ale sú. Sú to úplne iné,“ uvádza Jade.

https://www.instagram.com/p/CWo0lHKMFoM/

Kambry, ktorá žije s autizmom, prináša do rodiny toľko šťastia a pozitivity ako jej „veľká“ sestra. Dievčatá začali rozprávať pred rokom a pol a hoci Kambry bola z veľkej časti neverbálna, Ewoldtovci ju začali učiť posunkovú reč, ktorú používajú dodnes, aby jej pomohli vyjadriť sa. ,,Bolo to pre ňu upokojujúce používať posunkovú reč namiesto toho, aby sa pokúšala používať slová,“ uvádza Jade.

,,Urobili taký veľký pokrok. Dokázali toho viac, než si vôbec uvedomujú,“ dodáva hrdá mama.

Jade teraz vedie neziskovú organizáciu Keeley & Kambry’s Tribe, ktorá sa zaoberá zmenou životaschopnosti plodu.

Zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights