Maďari o invázii vedeli vopred. Chceli zabrať časť nášho územia, tvrdia Ukrajinci

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov obvinil Maďarsko, že vopred vedelo o ruskej invázii a chcelo získať časť Ukrajiny pre seba. Povedal to vo svojom prejave pre ukrajinské médiá, svoje tvrdenia však nepodložil dôkazy. 

Maďarsko je v posledných týždňoch často kritizované za svoj postoj k ukrajinsko-ruskej vojne.

„Maďarsko otvorene deklaruje spoluprácu s Ruskom. Putin krajine navyše vopred varoval, že dôjde k útokom na náš štát,“  povedal šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov . 

Podľa neho má Budapešť plány s ukrajinským územím. „Z nejakého dôvodu si Maďari mysleli, že by mohli zabrať časť nášho územia. To sa nikdy nestane. Uvidíme, aké budú po vojne dôsledky pre túto krajinu,“ dodal Danilov.

Tieto vážne obvinenia však nepodložil konkrétnymi dôkazmi. Maďarsko čelí na medzinárodnej úrovni častej kritike za chladný postoj voči Ukrajine. 

Vláda premiéra Viktora Orbána odmieta krajinu posielať zbrane, navyše zakazuje ich prevoz na Ukrajinu cez územie Maďarska. Stredoeurópska krajina tiež blokuje niektoré protiruské sankcie. Napríklad vetuje návrh embarga Únie na dovoz ruskej ropy.

Maďarský prístup vytvára veľké napätie aj vo Višegrádskej skupine. Česko, Poľsko aj Slovensko patria naopak k najhlasnejším podporovateľom Ukrajiny. 

Orbána kritizuje napríklad aj jeho blízky spojenec a priateľ – poľský vicepremiér a fakticky najmocnejší politik v krajine Jaroslaw Kaczyński.

„Ak Orbán nezmení svoj prístup k ruskej agresii proti Ukrajine, bude ďalšia spolupráca medzi Poľskom a Maďarskom nemožná,“ uviedol pred pár dňami. Maďarská zahraničná politika sa nepozdáva ani členom českej vládnej päťkoalície.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Maďari o invázii vedeli vopred. Chceli zabrať časť nášho územia, tvrdia Ukrajinci”