Názor: Nastal čas skončiť s odsudzovaním žien, ktoré sa rozhodli nemať deti

„Je čas prestať odsudzovať ženy, ktoré nechcú mať deti. Je čas prestať vyvolávať v nich pocity viny, pretože sa rozhodli nemať potomkov. Je čas prestať myslieť si, že je to problém, ktorý musia vyriešiť, pretože ako čokoľvek iné v živote, je to o voľbe. Túžba priviesť deti na tento svet by mala zostať voľbou a žena má plné právo to neurobiť.

Niektoré ženy nechcú deti, pretože vedia, že takýto záväzok nezvládnu po zvyšok svojho života. Iné sa sústredia na svoju kariéru a vedia, že nebudú môcť venovať plný čas a pozornosť svojim deťom.

Niektorí ich jednoducho nechcú z finančných dôvodov. Pointa je, že majú opodstatnený dôvod pre toto rozhodnutie a je čas pochváliť ich za sebauvedomenie a úprimnosť namiesto toho, aby ste ich súdili.

Viac by sme si mali vážiť ženy, ktoré sa rozhodnú nemať deti namiesto toho, aby ich mali a neplnili si svoje povinnosti alebo ich zanedbávali, pretože sa príliš sústreďujú na všetky ostatné aspekty života.

woman wearing denim jacket                         unsplash

Pretože byť matkou je práca na plný úväzok a ak na to nie ste pripravená, budete žiť celý život s následkami. Každý deň môžete vidieť deti, ktoré trpieť nedostatkom pozornosti a lásky od svojich matiek, pretože sú buď zaneprázdnené, alebo zahltené do svojich vlastných problémov. Keď na vás závisí život niekoho iného, ​​neberte toto rozhodnutie na ľahkú váhu.

Ženy by sa nemali cítiť neúplné len preto, že nemajú deti. Svoj život si dokážu vyplniť prácou, koníčkami, priateľmi, vášňou a podobne. Nemusí vychovávať dieťa, aby sa cítila naplnená.

Samozrejme, je to úžasné požehnanie byť matkou a vychovávať dieťa, ale nie je to všetko, pre čo sa narodila, nie je to jediná vec, ktorá ju môže odlíšiť od iných žien.

Keď sa Oprah Winfreyovej spýtali, prečo nemá deti, povedala: „Uvedomila som si: ‚Wau, rozprávala som sa s mnohými zmätenými ľuďmi, ktorých rodičia nevedeli, že rodičovstvo je vážna vec,“ hovorí.

„Nemám schopnosť deliť sa, ako to vidím u iných žien. Preto som si počas svojich rokov najviac vážila ženy, ktoré sa rozhodli byť doma so svojimi deťmi, pretože neviem, ako to celý deň zvládate. Nikto nepripisuje ženám uznanie, aké si zaslúžia.”

Byť matkou nemá nič spoločné s úžasnou priateľkou, manželkou alebo generálnou riaditeľkou. Má to všetko spoločné s vedomím, že ste schopná neustále obetovať všetko, aby ste bola vedľa svojich detí a poskytovali im všetko, čo potrebujú. Potrebujete dosť odvahy na to, aby ste sa zodpovedali za to, kým sa stanú a aký život sa rozhodnú žiť. Je to o tom byť dostatočne silná na to, aby ste svojim deťom venovali vašu lásku a pozornosť, aj keď s tým sama bojujete.

Je načase začať tieto ženy viac rešpektovať v tom, že sú úprimné, že vedia, kde v živote sú a chápu  svoje vlastné obmedzenia, namiesto toho, aby sme na ne tlačili, aby mali deti a potom ich nazývali zlými matkami.“

Čo si myslíte o názore blogerky Ranial Naim

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Názor: Nastal čas skončiť s odsudzovaním žien, ktoré sa rozhodli nemať deti”